Συνέντευξη του Ισμάτ Σάμπρι στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο για το Militaire.gr
«Δεν είδατε ακόμα ούτε τα μισά από όσα θα γίνουν στη Μέση Ανατολή», μας λέει από το μόλις βομβαρδισμένο Κατάρ, ο επιτετραμμένος για πολλά χρόνια στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα Ισμάτ Σάμπρι που ζει και εργάζεται σήμερα στο Κατάρ, εκεί που τον βρήκαμε και του ζητήσαμε να μας πει για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο Εμιράτο και γενικότερα τον αραβικό κόσμο η επίθεση του Ισραήλ. Επίθεση που απέτυχε πάντως να εξοντώσει την ηγεσία της Χαμάς, που, έχοντας αφομοιώσει τα διδάγματα των πρόσφατων επιτυχών εξοντώσεων Αράβων ηγετών, φρόντισε να αλλάξει τον προκαθορισμένο χώρο και χρόνο της συνάντησής της, παραπλανώντας τις ισραηλινές υπηρεσίες.
Και μοιάζει να έχει δίκιο. Καθώς γράφω αυτή την εισαγωγή στη συνέντευξη, το μάτι μου πέφτει στον τίτλο του σάιτ του Αλ Τζαζίρα: «Σε 72 ώρες το Ισραήλ βομβάρδισε έξι χώρες: Παλαιστίνη, Λίβανο, Συρία, Τυνησία, Κατάρ και Υεμένη». aljazeera.
Ο Νετανιάχου μοιάζει να έχει τρελαθεί. Τις προάλλες δήλωσε ότι ο ίδιος ο Θεός τον έστειλε να πραγματοποιήσει το σχέδιο του Μεγάλου Ισραήλ. Αλλά η ‘Υβρις φέρνει τη Νέμεσι. Το πολιτικό κεφάλαιο του Ισραήλ και των Εβραίων λόγω του Ολοκαυτώματος έχει εκμηδενιστεί μέσα σε μόλις δύο χρόνια και η ίδια η νομιμοποίηση του εβραΪκού κράτους τέθηκε εν αμφιβόλω. Και η σύγκρουση στην Παλαιστίνη, εκεί που οι Παλαιστίνιοι ξανανεβαίνουν το Γολγοθά, έχει πια μετασχηματισθεί σε μια από τις σημαντικότερες μάχες για την ίδια την επιβίωση του Ανθρωπισμού, του Διεθνούς Δικαίου και του Πολιτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας, μια μάχη που μετράει αναντίρρητα επίσης τη δική μας Αξιοπρέπεια (ή την έλλειψή της).
Για όλα αυτά συζητάμε δια μακρών με τον Ισμάτ, που έχει διπλή υπηκοότητα και ελληνική και παλαιστινιακή και που είναι ένας από τους καλύτερα ενημερωμένους παρατηρητές της κατάστασης και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου