Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025

Εκκλησία, ίντριγκες και υποκρισία

 Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και γένι 

Δεν υπάρχει ιστορική στιγμή του ανθρώπινου βίου, που να μην ασκούν τρομερή γοητεία η εξουσία, η θέση και το κύρος. Επομένως, δεν υπάρχει ιστορική στιγμή του ανθρώπινου βίου, που οι άνθρωποι να μην επιδιώκουν και να μην εξυπηρετούν τα παραπάνω.

Ούτε οι μαθητές του Χριστού δεν γλίτωσαν από αυτά, καθώς είναι γνωστό το περιστατικό, κατά το οποίο δύο εξ αυτών, με τη μεσολάβηση της μητέρας τους, ήθελαν να καθίσουν δεξιά κι αριστερά Του, παρεξηγώντας ότι ο Κύριος μοίραζε θέσεις εξουσίας και γοήτρου, όταν μιλούσε για τη Βασιλεία των Ουρανών.

Όταν ακούω ή διαβάζω «δεν είναι αυτό η Εκκλησία», διαφωνώ. Η Εκκλησία είναι ΚΑΙ αυτό, όπως και όλος ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος είναι ΚΑΙ αυτό. Μια ματιά να ρίξει κανείς σε ολόκληρη τη Βυζαντινή ιστορία, αλλά και στη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα δει ότι αρκετές φορές οι επισκοπικοί θρόνοι ήταν αποτέλεσμα συναλλαγών με ισχυρούς και μεσάζοντες και όχι μόνο λόγω προσωπικών γνωριμιών ή οικονομικών ανταλλαγμάτων, όπως φαίνεται να είναι τώρα που αποκαλύφθηκε η δράση της «Κρητικής μαφίας».

Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν και στο λεγόμενο Δυτικό Χριστιανισμό και στις υπόλοιπες θρησκείες. Πάρα πολλά τα ιστορικά παραδείγματα. Οι αυστηροί κανόνες που έχει θεσπίσει η Εκκλησία και η ιδιαίτερη αυστηρότητα στην εφαρμογή τους (π.χ. για τη σιμωνία, ειδικά στη Δύση) μετρίαζαν κατά περιόδους και περιοχές τα φαινόμενα, αλλά ποτέ δεν έσβησαν τους κρυφούς πόθους. Το ενδιαφέρον μάλιστα της κοινωνικής εντροπίας είναι ότι αξιόλογοι άνθρωποι με μεγάλη πνευματική προσφορά και σημαντικό έργο πήραν το θρόνο όχι και τόσο …κανονικά και άνθρωποι χωρίς να έχουν αφήσει κάποιο θετικό αποτύπωμα ανέβηκαν στο θρόνο με το σταυρό στο χέρι!

- Η φράση «αυτά δεν πρέπει να γίνονται» έχει την βαρύτητα των πρωτοχρονιάτικων ευχών «υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

- Το να λέω «γι’ αυτό εγώ δεν πάω στην Εκκλησία» έχει τη βαρύτητα της φράσης «γι’ αυτό εγώ δεν πάω στους γιατρούς», όταν μάθω ότι ένας χρηματίστηκε. Εννοείται ότι έχω κάθε δικαίωμα να μην πηγαίνω στην Εκκλησία, να μην πιστεύω και να μην ασχολούμαι γενικώς. Τι την χρειάζομαι όμως τη φράση; Για να μού δώσει επίφαση αιτιολόγησης; Μάλλον μια ακόμη ένδειξη υποκρισίας είναι, αρκεί να θυμηθώ πόσες φορές μόνο την προηγούμενη εβδομάδα επιδίωξα, σκέφτηκα και ζήλεψα εξυπηρετησούλα και ρουσφετάκι…

- Το να ασχολούμαι όλη την ημέρα με το «ο τάδε παπάς αυτό, ο Δεσπότης εκείνο, ο Πατριάρχης το άλλο» (συνηθέστατο σπορ σε θρησκευτικά και εκκλησιαστικά πηγαδάκια με εξαιρετικά vibes ηδονοθηρίας), μού στερεί χρόνο, όρεξη και δυναμισμό από την ουσία της πίστης, που είναι η σχέση του εκκλησιαστικού σώματος με το Χριστό!

ΥΓ: Σε προηγούμενο εκκλησιαστικό σκάνδαλο ένας συνομιλητής μού είπε:

- Καλά γίνονται τόσα και τόσα κι εσύ ακόμα πιστεύεις;

- Είδες που μάς κατάντησε ο Χριστός;, του λέω. Ο άλλος να επιδιώκει το θρόνο στο όνομά Του με κάθε τρόπο, εσύ να μην έχεις χάσει την τετράγωνη λογική σου κι εγώ να σού απαντάω «ναι»!

 
Παναγιώτης Ασημακόπουλος 
Θεολόγος καθηγητής
Εκπαιδευτικές και Θεολογικές αταξίες


 

4 σχόλια:

Aetios είπε...

Ναι αυτό είναι η Πίστης! Νε γίνονται τόσα και τόσα κας να πιστεύεις, να ξαναγίνονται και να πιστεύεις ακόμη και ακόμη περισσότερο, και ομιλώ για τον άνθρωπο της λογικής, όχι για τον ουράνιο άνθρωπο. Διότι ο άνθρωπος της λογικής θα πρέπει να αποφανθεί βαθύτερα, πως κτι βάλλεται εδώ και 2000 χρόνια και δεν εξαφανίζεται από προσώπου γης, έχει μία άλλη αίγλη, έχει άλλη οντότητα, άλλη καρπαφορία, ανεξήγητη ανεξίτηλη.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Πολύς ρεαλισμός , που νομιμοποιεί την χαβούζα . Εξαγιάζεται η χαβούζα ? Όχι δεν εξαγιάζεται . Είναι παρωδία , θυμηδία , αηδία .
Γι ' αυτό σιχαθήκαμε τον χώρο και μας δημιουργεί αντίσπαση και μόνο .

Επί τας πηγάς των γάργαρων υδάτων . Όλα τα άλλα δεν έχουν καμμία σημασία . Όποιος θέλει ας χώσει το κεφάλι του μέσα στον βόθρο . Δικό του το πρόβλημα . Δεν χρειάζονται και πολύ μεγάλες αμαρτίες για νά χάσει κανείς την ψυχή του . Τους χλιαρούς τους εξεμεί ο Θεός .

Κανά δυό εξαιρέσεις δεν αποτελούν τον νόμο . Εγώ μία εξαίρεση ξέρω τον Μέγα Φώτιο . Καμμία άλλη . Για τον Μέγα Φώτιο ο Κύριος οίδεν . Ισχύει το " οι άγιοι αγιάζουν όχι δια ταύτα , αλλά παρά ταύτα . " Είναι το βίωμα της εκκλησίας . Όλοι θα είμασταν σε θέση νά συγχωρήσουμε τον Χριστόδουλο ακόμα και ο ίδιος ο πρώην του , ο Δημητριάδος Ηλίας , εάν ο ίδιος ο Χριστόδουλος δεν αδικούσε τον Χριστόδουλο και δεν τα είχε κάνει μπάχαλο . Βλέπεις οι Κανόνες εκδικούνται .

Τί αποτύπωμα αφήνουν όλοι αυτοί των παρασκηνίων , των συναλλαγών , της σιμωνείας , της ευνοιοκρατίας , της δουλικότητος πρός ούς είναι εξηρτημένοι , του τραμπουκισμού πρός ούς τους παίρνει ? Κανένα θετικό αποτύπωμα κι ας είναι κατα κόσμον σπουδαίοι και τρανοί , που στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε αυτό δεν είναι .Κατά πάντα μαριονέτες , ξεπουλημένοι , μετριότες για νά μήν πώ και ποταπότητες . Ενώ ένας αφανής , κατα κόσμον ασήμαντος , που έχει αρετές και βίωμα ωφελεί την εκκλησία , στηρίζει στην πίστη , νουθετεί και παρηγορεί τον πεφορτισμένο άνθρωπο . Γίνεται μία ευλογία για την εκκλησία είτε λαικός , είτε κληρικός όποιας βαθμίδος .

Ένας ταπεινός άνθρωπος μπορεί νά έχει αδαμάντινο χαρακτήρα . Μέσα στα παρασκήνια και τις συναλλαγές τί χαρακτήρα μπορεί νά διαμορφώσει ένας άνθρωπος ? Γίνεται ένας χαλασμένος άνθρωπος σαν το χαλασμένο φαί που πλέον ξύνισε και είναι άχρηστο .

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... πράγματι...

κυρίαρχα τα πάθη
στον άνθρωπο,
μετά την π τ ώ σ η ,

παρασιτώντας 'πάνω μας


μέχρι που γίνονται,
στην φαντασία μας,
κ έ ν τ ρ ο
αδιαμφισβήτητο
τής... υποτιθέμενης

ιδιοπροσωπίας μας... (!)


κι ο "χαρακτήρας μας"
ο αγαπημένος...

και πού καιρός και διάθεση, γιά... "εκκοπή θεληματος",
αλλά...
και η άγνοια τών πολλών σ'ετούτα τα πράματα...

καλοθρεμμένη...

και μυγιάγκιχτη... !

και μέσα από ολ' αυτά
τα ποθητά τα πάθη
ο... κ ό σ μ ο ς
να ε ι σ β ά λ λ ε ι...
με μία ώσμωση άκρως τοξική

στην ε κ κ λ η σ ί α ,


ωσπου να κλείσει ο κύκλος μιάς περήφανης ακόμη αποστασίας μας...

να πάρει ο καθείς
τα μεροκάματά του
να συνέλθει... !



κι εχει το γούστο του(;)
πως... χρόνια τώρα,
τό έχουν γιά καμάρι τους μεγάλο
οι κουλτουριάρηδες,

οι... γοητευτικοί και γλυκομίλητοι και... τάχα άνθρωποι τού πνεύματος,
και εκλεκτοί τών ισχυρών...

αλλά και τα καφρόπουλα,
τα διδυμά τους,
τα εξίσου... καλοταϊσμένα
(αφιονισμένα σκυλάκια τού καναπέ... )

να... εντοπίζουν και να φρίτουν

για τα κακώς έχοντα αυτού τού... περιεκκλησιαστικού
-κατ' ουσίαν- χώρου...

παίρνοντας έτσι το...
σελφ- σέρβις τους
συγχωροχάρτι,
(από... τη σημαία... ! )

για τα στραβοπατήματά τους

(και τις μαγαρισές τους όλες,
κρυφές και προβαλλόμενες
κατά... το σχετικό... πρωτόκολλο)

που... άνευ τών οποίων άλλωστε, γίνεσαι
ανεπιθύμητος (και δακτυλοδειχτούμενος)

σε... κάτι κύκλους...
(φαύλους και μάλλον φαυλεπίφαυλους )

εκλεκτών... ημετέρων...

όπου όλοι οι... κακοί χωρούν -και καμαρώνουν-

μα ο καλός παντα θα περισσεύει,
καθώς λέγουν αι κακαί αι γλώτται...

( το πιπέρι... το πιπέρι... )




(αυτά λοιπόν...
μην σκάσω πιά...
ο ταλαίπωρος ο ανθρωπάκος...

ντελάλης τού κάθε στραβού
και κακώς έχοντος,

λές και ψαρεύοντας με μιά σκουνίτσα, μιά παλιόβαρκα, μπορεί ν'αδειάσει από ψάρια
ο Ωκεανός... !)

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ο πρώτος σχολιαστής απάντησε όπως ο αγ.Νεκταριος ,όταν τον ρώτησαν ,
...με τόσα που γίνονται στην Εκκλησία απορω,εγώ πάντως δεν θα πήγαινα.
Και ο άγιος απάντησε " αλίμονο αν η πίστη μου εξαρτιόταν από ανθρώπους "..
Έχω μόνο να παρατηρήσω ότι ευκόλως ραπιζουμε,ευκόλως σέρνουμε τον τάδε ή τον δεινά,και όπως έλεγε ο αγ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο Σιναιτης," αλίμονο σε αυτούς που συκοφαντούν με το πρώτο".
Ο Καθένας λοιπόν ας προσέχει πως χτίζει,λέγει η Γραφή γιατί κανένας δεν μπορεί να βάλει άλλο θεμέλιο εκτός αυτό που υπάρχει και που είναι ο Ι.Χ Α Κόρ. 3-11).
Και φυσικά με όποιο μέτρο κρίνεις ,με αυτό και θα κριθείς.

Το θέλημα Του Θεού είναι να γίνουμε άγιοι.Θεσ.Α 4_3).
Αυτοί που δεν έχουν την αλήθεια πως θα οδηγηθούν στην αγιότητα;
Καλουμαστε προς θεωσιν!
Όσο περι παθών, ο Αββάς Κασσιανός έλεγε ότι αν δεν υπάρχει αγωνιστικότητα,κανένα πάθος δεν κατορθώνεται έστω και με την βοήθεια Του Θεού!
Και τις γνήσιο- της προς την Του Χριστού Εκκλησίαν ,παρά ο στύλος και το εδραίωμα της αλήθειας;!

Ας μάθουμε τον καλό λογισμό!-

Για μένα αξία έχει ο αγώνας όπου και αν φθάσουμε!
Ας μετανοήσουμε για τις ελλείψεις μας και ας προχωρήσουμε....