Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

" Μεταπατερική "θεολογία" Αυτό όμως που, τουλάχιστον προσωπικά, με τρομάζει είναι η «θεολογία της ελευθερίας».

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο


Αρκετοί σύγχρονοι θεολόγοι διδάσκουν μία θεολογία χειραφέτησης από το παρελθόν, μία θεωρία μεταπατερικής/αντιπατερικής ερμηνείας των νόμων/εντολών του Θεού. Αυτό όμως που, τουλάχιστον προσωπικά, με τρομάζει είναι η «θεολογία της ελευθερίας». Εκπαιδεύονται οι σύγχρονοι χριστιανοί να έχουν μία αυτόματη αλλεργική αντίδραση σε έννοιες όπως «εντολή Θεού», «δικαιώματα του Θεού», «δικαιώματα του διαβόλου», «αμαρτία, πόνος, θάνατος, κρίση Θεού... » και άλλα πολλά παρόμοια. Οι χριστιανοί προτρέπονται να έχουν «δικιά τους άποψη» περί πίστεως και ζωής, να αμφιβάλλουν για την ορθότητα της διδασκαλίας των Πατέρων μας, να ζητούν λογικά και ορθολογιστικά επιχειρήματα για τα πάντα, να δοκιμάζουν και να ζουν μέσα στην αμαρτία αρκεί να το κάνουν «με αλήθεια και αγάπη» (!!!), να σχετικοποιούν (και εν τέλει να αρνούνται) εύκολα και επιπόλαια ο,τιδήποτε τους δημιουργεί βάρος. Φιμώνεται έτσι η εσωτερική φωνή της συνειδήσεως, αλλοιώνεται η διδασκαλία του Ευαγγελίου και επιπλέον υπάρχουν οι πρόθυμοι ιερείς, που με χαμόγελο και «ψαγμένο» στυλ, υποστηρίζουν θερμά όλα τα παραπάνω!
π.Νικολαος Λουδοβίκος
 
σχολιο:Μας έστειλαν αυτο το κείμενο αλλα δεν βρήκαμε σχετικό βίντεο ,πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε και για τον π.Νικολαο που ενίοτε φιλοσοφεί ,όποιος έχει κάτι υπόψιν του να μας ενημερώσει.  

8 σχόλια:

Σπυρος είπε...

Η ´Αγαπολογια ´η καινούργεια πίστη.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...εὐχάριστη ἔκπληξη

ἀπό κάποιον ποὺ... ϕάνηκε
νὰ γλύστρησε ἄσχημα, στὴν κορονο...μπανανόϕλουδα...

ἀντάμα μὲ ὅσους εἶχαν,
καθώς ϕαίνεται,
ὑπερβολική πεποίθηση στὶς κοσμικές τους γνώσεις

στὶς ὀποῖες αναϕέρεται τὸ

"ἡ γνῶσις ϕυσιεῖ"...

...

ὄπως καὶ νἄχει, ὁ Θεός νὰ τὸν σκεπάζει...!





Ανώνυμος είπε...

Πόσες φορές ακούμε στα δημόσια κηρύγματα, τις φράσεις: μετάνοια, αληθινή και συνειδητή επιστροφή στον αληθινό Θεό, και άλλα παρόμοια; ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ;
Την λέξη "αμαρτία", την αντικαθιστούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με την λέξη "αποτυχία".

Επίσης ήδη από τον εικοστό αιώνα, διαδίδεται ευρέως και "επίσημα" η πλάνη, ότι δήθεν ο αληθινός Θεός ΔΕΝ είναι δίκαιος.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο Χριστιανισμός, έχει καταντήσει μια θρησκευτική ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ (ένα θρησκευτικό διανοητικό φιλοσοφικό σύστημα), αλλά δεν είναι η πραγματική Χριστιανική ΖΩΗ.

Πολυξένη Γ. είπε...

https://katanixi.gr/naypaktoy-ierotheos-vs-p-nikolaoy-loydovikoy/ Εδώ έχουμε να κάνουμε με έτερο "Βαρλαάμ"!

Ανώνυμος είπε...

Αγιορείτης Αρχιμανδρίτης Γέρων Γεώργιος, πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΙΩΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ.

https://www.youtube.com/watch?v=1ALXWpMnSZc

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη και σύμφωνα και με άλλους άξιους Γέροντες της Εκκλησίας, κάποιοι άνθρωποι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ, με το "κρυφό" δαιμόνιο. Αυτό είναι ένα πραγματικό δαιμόνιο που ΔΕΝ εμφανίζεται (κρύβεται πολύ καλά), αλλά εκδηλώνεται ΣΠΑΝΙΑ, όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιο συνειδητό Χριστιανό, ο οποίος θα τον ραντίσει με Αγιασμό ή θα τον σταυρώσει με Τίμιο Ξύλο ή με λείψανα Αγίων.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε βρέθηκα (χωρίς να το περιμένω) μπροστά σε ένα νέο 22 χρονών με κρυφό δαιμόνιο, μέσα σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό βιβλιοπωλείο. Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, συνειδητή Χριστιανή, σταύρωσε τον νέο με Τίμιο Ξύλο και λείψανα Αγίων, και τότε αντέδρασε βίαια ο δαίμονας.

Ο Θεός να μας προφυλάσσει από την ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΚΑΚΙΑ των δαιμόνων.

Θαλασσινός είπε...

Η "θεολογία της ελευθερίας" των μεταπατερικών είναι το βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να προωθήσουν την ομοφυλοφιλία. Βλ Κονάνο.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ενταξει! Ο λαός ποτε ασχολήθηκε με τα θεολογικά;
Νομίζω ένας λόγος που ευνοεί μια κλήση προς τα αντίθετα ,είναι και η αδιαφορία περί της Πίστεως.
Το κακό είναι όταν είναι πια αργά.
Δυστυχώς,μπλεγμένοι μέσα στα προβλήματα,ο λαός βρίσκει διέξοδο,σε άλλα ,οπόταν ξεχνα αυτά που είναι αναγκαιότητα.
Και ,επέρχεται ο διχασμός της ανθρώπινης προαίρεσης.
Έτσι ώστε,να βλέπει το καλό κακό κ το αντίθετο.
Μελετούσα του Ιεζεκιήλ αυτό.
" Έχω πει για τον ασεβή ότι θα τιμωρηθεί με θάνατο.
Εκείνος όμως που θα π ρ ο σ ε ξ Ε ι και θα μετανοήσει και Ζει με δικαιοσύνη και αρετή...τότε αυτός θα ζήσει μέσα στις ευλογίες Μου και δεν θα τιμωρηθεί με θάνατο.
Ιεζ.33,14-15).

Η θεολογία της ελευθερίας,είναι ότι χαλάνε τόσα χρόνια στις θεολ.σχολες για να μάθουν όχι αγιοΠατερικα γράμματα,και Ζωή εν Χριστώ,αλλά να υπάρξει εξοικείωση με τα νέα Παγκόσμια δεδομένα που θέλουν την Πανθρησκεια λαών και θρησκειών.
Αυτό επεκτείνεται και στο λαό,
ο οποίος ζητά καταφύγιο σε εύκολες λύσεις, και θεωρίες.
Όταν ακούμε από στόματα ορθόδοξα 0τι είναι καλύτερη η καύση των νεκρών παρά η ταφή,τότε χρειαζόμαστε όλοι πολλή δουλειά ...
Έτσι περιφρονείται Ο Θεός...
Όσο αφορά τα δόγματα της Ορθ.Εκκλησιας μας.

""Επίσκοποι τοις απιστοις ομόφρωνες,γίνονται αφορμή αλλοτριοτητας των πιστών.Οι δε παραβάσεις Ι.Κανονων,γίνονται αφορμή για σχίσμα.P.G54,623).""
Αυτό για μας σημαίνει ότι

Δεν πρέπει να υποτιμούμε ουτε τους αγώνες των Αγίων Πατέρων,ούτε Το Ορθόδοξο Δόγμα της Εκκλησίας....!