Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΟΡΜΠΑΝ: Η Ορθοδοξία είναι η καλύτερη ελπίδα για την αναγέννηση της Ευρώπης!


Ο Rod Dreher* επικεφαλής ομάδας δημοσιογράφων συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban στη Βουδαπέστη. Ακολουθεί απόσπασμα από το σχετικό άρθρο για το περιοδικό  The American Conserbative**:

Ρώτησα τον πρωθυπουργό, έναν Καλβινιστή, για την πεποίθησή του ότι η αναγέννηση του δυτικού πολιτισμού περνά μέσα από την αποκατάσταση της χριστιανικής πίστης.

«Ο χριστιανισμός δεν μπορεί να αναγεννηθεί με την πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι η πίστη είναι πάντα, τελικά, θέμα μεταστροφής της καρδιάς ενός ατόμου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν οι Χριστιανοί δεν ξυπνήσουν και δεν αντισταθούν στις κυρίαρχες πολιτιστικές τάσεις, η πίστη θα εξαφανιστεί.

«Η καλύτερη ελπίδα σήμερα είναι οι Ορθόδοξοι», είπε. «Δεν αμφιβάλλουν, αλλά πιστεύουν. Εμείς [προτεστάντες και καθολικοί] μαλώνουμε συνέχεια». Ο Όρμπαν συνέχισε αποκαλώντας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το «πιο σημαντικό απόθεμα» για να ανακτήσουν οι Χριστιανοί της Δύσης τη θρησκευτική τους βάση.

Σχολιάζοντας τη θλιβερή κατάσταση της θρησκευτικής ζωής στην Ουγγαρία, όπου σχετικά λίγοι άνθρωποι εκκλησιάζονται, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν έχουμε αυταπάτες για το πώς μοιάζουμε». Ωστόσο, εάν η Ευρώπη θέλει να επιβιώσει, πρέπει να επιστρέψει στην πίστη που δημιούργησε την ιερή τάξη πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο πολιτισμός της, πιστεύει ο Βίκτορ Όρμπαν.

«Η ανάλυσή μου είναι ότι αυτή η κοινωνική δομή που χτίστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι εντελώς αντίθετη με την ανθρώπινη φύση», είπε. «Είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει, αλλά ελπίζουμε όχι με Αρμαγεδδώνα».

Εάν η ηγεμονία της ιδεολογίας του φύλου και άλλες εκφάνσεις προοδευτικής τρέλας καταρρεύσουν σύντομα, τότε «η επιστροφή στην παράδοση θα είναι πολύ πιο γρήγορη από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αλλά πρώτα πρέπει να τις συντρίψουμε πολιτικά».

Συνεχίζοντας στη διασταύρωση θρησκείας και πολιτικής, ο κ. Όρμπαν είπε ότι δεν καταλαβαίνει πώς θα μπορούσε κανείς να είναι ένας συντηρητικός πολιτικός ηγέτης χωρίς να είναι άτομο με πραγματική πίστη. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία ηγούνται του αγώνα για την υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών στην Ευρώπη. Αποτελούν μέρος μιας Ευρώπης που ελάχιστα επηρεάστηκε από τη διαβρωτική νεωτερικότητα.

Ο κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Balazs Orban (καμία σχέση), παρενέβη, λέγοντας: «Χωρίς πίστη, η πολιτική είναι πολύ τρομακτική. Αν δεν έχεις πίστη, θα θελήσεις να δημιουργήσεις τον επίγειο παράδεισο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολιτικοί μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους μια καλύτερη υλική ζωή, αλλά δεν είναι δουλειά τους να τους προσφέρουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Μιλήσαμε εν συντομία για το ταξίδι του στη Ρώμη για να αποτίσει φόρο τιμής στον Βενέδικτο XVI κατά τη διάρκεια της κηδείας του πρώην Πάπα. Ο κ. Orban είπε ότι οι Ούγγροι Καλβινιστές αναγνωρίζουν ότι ο Καθολικισμός είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Χριστιανισμού και ότι εάν η Καθολική Εκκλησία εξασθενίσει, αυτό θα είναι εις βάρος όλων των Χριστιανών. Επέστρεψε στη σημασία της θρησκευτικής αναγέννησης για την αναγέννηση του πολιτισμού και είπε ότι γι' αυτό του άρεσε να επισκέπτεται θρησκευτικούς ηγέτες όπου κι αν ταξίδευε.

*Ο Rod Dreher είναι Αμερικανός με ενεργό δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά επί τριακονταετία. Σήμερα είναι ανώτερος συντάκτης στο  The American Conservative. Συνέγραψε πολλά βιβλία, όπως το How Dante Can Save Your Life, The Benedict Option και Live Not by Lies.

**Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται στη διεύθυνση:   theamericanconservative.

πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Ιησού Χριστού, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΑΛΗΘΙΝΗ Εκκλησία του Ιησού Χριστού πάνω στη γη.
ΜΕΣΑ στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ σε αυτή, υπάρχει η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ της Χάρης του Θεού, η οποία Χάρη ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ (και πείθει) εσωτερικά τους συνειδητούς Ορθόδοξους Χριστιανούς, ότι αυτοί βρίσκονται μέσα στην ανόθευτη ΑΛΗΘΕΙΑ.

Μέσα στους Ρωμαιοκαθολικούς και στους Προτεστάντες, ο δικός τους Χριστιανισμός είναι μια ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ που ΔΕΝ τους πληροφορεί (δεν τους πείθει) εσωτερικά ότι αυτοί βρίσκονται μέσα στην ανόθευτη αλήθεια.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...ἔτσι εἶναι φυσικά,

ἀλλά βλέπεις, μὲ τὰ πολλά πάρε δῶσε
ἐ ξ ο μ ο ι ω θ ή κ α μ ε τελικά...

...τώρα, ἴσως ἀντιληφθοῦμε ἐπιτέλους,
γιατί ὁ Εὐαγγελιστής τῆς Ἁγάπης, λέει,
πώς στούς αἰρετικούς,

"μή λέγειν χαῖρε"

οὖτε νά τούς χαιρετᾶμε δηλαδή, ἀλλά ἐμεῖς βλέπεις...ξέραμε...καλύτερα.!