Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η αναγέννηση ενός βιοδυναμικού ελαιώνα στη Λάρισα

Kondea 2

Στις παρυφές του Ολύμπου, μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας, βρίσκεται το χωριό Ροδιά. Εκεί, η γεωπόνος Αίγλη Ράπτου έχει ξεκινήσει μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια αναβίωσης του οικογενειακού ελαιώνα που για χρόνια είχε αφεθεί. Με σπουδές στη γεωπονία και μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική τοπίου, η Αίγλη αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο των προγόνων της, αναλαμβάνοντας την πρόκληση να ζωντανέψει τον ελαιώνα και να φροντίσει τα εγκαταλειμμένα βοσκοτόπια που κάποτε φρόντιζαν οι παππούδες της.

Η οικονομική κρίση του 2013 στην Ελλάδα και η εικόνα εγκατάλειψης του ελαιώνα αποτέλεσαν κίνητρο αλλά και πρόκληση για την Αίγλη. Εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές πρακτικές και εφοδιασμένη με γνώσεις για τις πιο σύγχρονες γεωπονικές μεθόδους, ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία αναγέννησης. Μαζί με τον σύζυγό της, επίσης γεωπόνο, αφού πρώτα μελέτησαν το έδαφος και τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, εξέτασαν την κατάσταση των δέντρων και επιχείρησαν ένα ολιστικό και βιώσιμο σχέδιο που συνδύαζε την αποκατάσταση των παλαιών δέντρων καθώς και τη φύτευση νέων.

Ο παλιός ελαιώνας, έκτασης 80 στρεμμάτων, αποτελούταν από την ποικιλία Αμφίσσης. Οι αγριελιές εμβολιάστηκαν με δείγματα από άλλα κοντινά δέντρα για να ημερέψουν, ενώ μερικές αγριελιές παρέμειναν ως έχουν προκειμένου να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα. Η βιολογική καλλιέργεια του ελαιώνα πιστοποιήθηκε από τη ΒΙΟΕΛΛΑΣ, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και την αφοσίωση της Αίγλης στη γεωργία.

Ο νέος ελαιώνας έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν 4 χρόνια, με τις ποικιλίες κορωνέικη και αρμπεκίνα, και ακολουθεί το πρότυπο της βιοδυναμικής γεωργίας με πιστοποίηση Demeter®. Πρόκειται για το παλιότερο σύστημα βιολογικής καλλιέργειας με ολιστική, οικολογική και ηθική προσέγγιση που βασίζεται στις επτά βασικές αρχές που έθεσε ο Rudolf Steiner το 1924, δηλαδή γονιμότητα του εδάφους, υγιή φυτά, ευζωία των ζώων, βιοποικιλότητα και ποιότητα των τροφίμων, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής και οικολογικής ευθύνης.

Η Αίγλη, με την αφοσίωση και την επιμονή της, έφερε ζωή σε έναν τόπο που είχε σχεδόν ξεχαστεί. Αναζωογονώντας τα υπάρχοντα δέντρα και φυτεύοντας νέα, εξασφάλισε ότι ο ελαιώνας θα συνεχίσει να παράγει για πολλές γενιές ακόμα. «Η γη αυτή καλλιεργούταν από τους παππούδες χωρίς όμως να είναι η κύρια δραστηριότητα. Η επόμενη γενιά δεν ασχολήθηκε οπότε δεν υπήρχε συνέχεια και συνέπεια στην εξέλιξη της καλλιέργειας» εξηγεί η γεωπόνος.

Το βιολογικό κτήμα με παράγει περίπου 10 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ενώ ο βιοδυναμικός ελαιώνας, λόγω των νεαρών φυτόδεντρων, δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει ικανό καρπό. Όσο δυναμώνουν τα δέντρα, η ΚΟΝΔΕΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα τυποποίησης, έτσι ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το .kondea.

11 σχόλια:

vesinios είπε...

Βιοδυναμικη καλλιέργεια,ολιστική διαχείριση, Ρούντολφ σταινερ.Ειναι σίγουρα ορθόδοξοι?

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Ε και ; Δεν θα το φας το λαδακι αυτο δηλ ;Αυτή η αντίληψη να αναρωτιόμαστε εάν αυτό που κάνουν ή που εκφράζουν με λάθος τρόπο ειναι απο μονο του καταδικαστέο δεν την κατανοουμε .Πολλες φορες ανθρωποι με αγνα αισθηματα και οχι τοσο εμβαπτισμένοι με τα νάματα της Πιστεως μας παρουσιαζουν αξιοθαύμαστη πρωτοπορία και πολυ εξυπνες ιδεες που μπορουν να ωφελησουν τους πολλους .Αυτό μοιραζομαστε .

vesinios είπε...

Αν η ιστοσελιδα σου ειναι αγροτοκτηνοτροφικη οκ.Να προβάλεις και άλλες τέτοιες βιοδυναμικες καλλιέργειες προς τη μεριά του Βόλου, ας πουμε μοναστηριακες.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Η παράγκα μας προβάλει ότι μας αγγίζει και οτι συμβαλει στη πρακτικη γνωση και την παραδοση καθως και οτι μπορει να δωσει επνευση σε καποιες ψυχες .Αυτο δεν σημαινει οτι ταυτιζομαστε σε ολα.Οπως λ.χ ακουγοντας ενα τραγουδι ή μιοα μουσικη δεν ψαχνουμε να βρουμε το ποιόν ή τα πιστευω του δημιουργου,απλα απολαμβανομε τις νοτες.Εαν μπουμε σε αυτο τρυπακι που υπονοεις οδηγει στην τρελα...

υ.σ.Εν υπάρχει κατι που δεν γνωρίζουμε να μας το κοινοποίησης.

vesinios είπε...

Σε παρακολουθώ πολλά χρόνια και συμφωνώ εν γένει στις προβολές σου.υπαρχει μια τάση εδώ και αρκετά χρόνια να εισαχθεί μια μυστικιστική πρακτική στην καλλιέργεια,αυτό σημειωνω.κατα τα λοιπά δεν διαφωνώ.Υπαρχει ένα μοναστήρι που χρησιμοποιεί τις ίδιες πρακτικές.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Ναι αυτο ειναι ενα σοβαρο προβλημα ..αλλα, για πεσμαμας για πιο μοναστηρι ομιλείς;

Θαλασσινός είπε...

Καλά είναι αυτά, να έχουμε μια σφαιρική γνώση έτσι ώστε αν πάρουμε τα βουνά να έχουμε μία ιδέα από μερακλήδες που αφιερώθηκαν σε ένα μεράκι, για να έχουμε μια συμβουλή στα γκράβαρα, μήπως και κάνουμε προκοπή πνευματική.

vesinios είπε...

https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/volos-to-oikologiko-provlima-stin-a-ieratiki-synaxi-tis-mitropoleos/

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... Δημητριάδος...

μπερδεμένα πράγματα...

άφθονη κι εύκολη κουλτουριάρικη αερολογία
μάς πάν ντουγρού... σε τραγικές καταστάσεις...

...

όταν από το ένα άκρο
(σκληρού) συντηρητισμού

κι αναζητώντας μιά λύση

ξαστοχίζουμε -ό μή γένοιτο-
και χάνοντας την μπάλα - και το μέτρο-
περνάμε σε ένα άλλο άκρο
ενός άνευ λόγου και αιτίας

(άκρατου) προοδευτισμού...

μία συναφειακή κατηφόρα...

(η κατηφόρα η μεγάλη, που αν κάποτε στα δίχτυα της πιαστείς
κανείς δεν θα μπορεσει να σε βγάλει...; )

Α.Κ. είπε...

Καλά είναι τα βιολογικά, ολιστικά και τα όμοια, να ξέρετε όμως ότι ελαιόλαδο πιστοποιημένο βιολογικά ΔΕΝ είναι για το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα. Μην σας πω ότι είναι μόνο για του.... εφοπλιστή! Εάν το κλασικό παρθένο ελαιόλαδο πάει 12-15 €/λίτρο, το βιολογικό θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο. Τιμές ξέρουμε;

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... βιολογικά ή όχι,

τα σταυρώνουμε με πίστη και ότι καλό μάς αξίζει
το παίρνουμε...

και πολύ συχνά, γλυτώνουμε και από το όποιο κακό δυστυχώς,
μάς αξίζει...
και τού... αξίζουμε...

Φιλανθρωπίας... ένεκεν... !