Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Φτηνή και αισχροτάτη αγυρτεία!

 Για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη | Σαν Σήμερα.

Στα βαφτίσια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που έλαβαν χώρα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα του 1851, συνέβη ένα θαύμα και την στιγμή που ο παπα Νικόλαος έριπτε το λάδι στην κολυμβήθρα, σχηματίστηκε αυτομάτως ένας σταυρός.
Θαυμαστή σύμπτωσις όμως και πανομοιότυπη η σκηνοθεσία με την οποία μεθοδεύτηκε το παραμύθι που προσφάτως αποπειράθηκε να πουλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά η απίστευτη αυτή σύμπτωση δεν ολοκληρώνεται εδώ. Γιατί, όπως προκύπτει από το παρακάτω απόσπασμα, ο παπα Νικόλαος, όταν είδε το λάδι να σχηματίζει σταυρό, κατά τη βάπτιση του Παπαδιαμάντη, εκφώνησε ακριβώς τα ίδια λόγια, που έτυχε να εμπνευστεί και ο παπάς, πολλά χρόνια αργότερα, όταν βάπτιζε τον  Κασελάκη, και συγκεκριμένα: «αυτό το παιδί θα γίνη μεγάλος»!
Εικόνα κάτω : απόσπασμα από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή θεολογίας ΑΠΘ κ. Ανέστη Κεσελόπουλου, με τίτλο «Η λειτουργική παράδοση στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» εκδόσεις Πουρνάρα, Θεσσαλονίκη 1994.
 
 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

1 σχόλιο:

Νεκτάριος είπε...

Έφυγε πριν τα τριάντα του σε μία στροφή όταν βρέθηκε με το δίκυκλό του κάτω από τις πίσω ρόδες ενός φορτηγού.
Χρόνια πολλά μετέπειτα άνθρωπος δικός του, παρών στο μυστήριο, σε μία κουβέντα μας είπε ότι κατά την βάπτιση του εκλειπόντος σχηματίστηκε ολοκάθαρα ένας σταυρός στην επιφάνεια του νερού.
Τότε δεν γνώριζαν, ούτε υπέθεσαν. Εκείνο το συμβάν αποτέλεσε έναν σταυρό της οικογένειας, ιδιαιτέρως της μάνας και του πατέρα.