Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Ένας δρόμος στη Σύρο,100 χρόνια μετά…

 

Το κτίριο είναι του 1866. – Η φωτογραφία κάπου μεταξύ 1912 και 1920. – Ποια περιοχή λέτε να απεικονίζει;”

Εμείς βρήκαμε αυτή την περιοχή και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω. Πριν σας φανερώσουμε ποια είναι (περιμένετε ως το τέλος αυτού του άρθρου) θα σας πούμε πως ακόμα και σήμερα, το 2024, που η οδός αυτή έχει πάψει προ πολλών χρόνων να είναι η κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Ερμούπολη και τη συνδέει με την Άνω Σύρο, είναι μια περιοχή κεντρική και πυκνής κυκλοφορίας.

Δείτε την πριν 100 και πλέον χρόνια πρώτα, αμέσως μετά στο σήμερα (2024) και στο τέλος μάθετε ποια είναι.

Συλλογή Gordon Harold Mate.
Φωτο : Syrospress.gr (2024)

Mερικά πράγματα έχουν μείνει ακριβώς τα ίδια. Ο δρόμος ως κατεύθυνση και χάραξη, το κτίριο μπροστά και αριστερά, ο πέτρινος τοίχος στα δεξιά στην αρχή σχεδόν του δρόμου όπως και γενικότερα η δεξιά πλευρά, τα τρία αγκωνάρια με πρόβλεψη για μπαλκόνι στα αριστερά που στην κάτω φωτογραφία εικονίζεται να το διαθέτει.

Ο δρόμος είναι η πασίγνωστη οδός Αγίου Γεωργίου, μερικά μόνο μέτρα από την Πλατεία Ηρώων. Οδηγεί στη Νεάπολη, τα Καμίνια, τον Ταξιάρχη, τη Φλέβα, τον Ξηρόκαμπο και φυσικά Βροντάδο και Άνω Σύρο. Έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έσφυζε από ζωή, μέχρι που η κατασκευή και παράδοση σε κυκλοφορία της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου (Λαλακιά) σταδιακά την υποβάθμισε.

Το στένεμά της οδού Αγίου Γεωργίου στο σημείο που βλέπουμε και στις δυο φωτογραφίες είναι πασίγνωστο σε όλους τους ντόπιους όλων των ηλικιών. Αριστερά στην αρχή έδρευε κάποτε το γνωστό εμπορικό κατάστημα ΠΑΝΑ ΕΛΛΑΣ, λίγο πιο πάνω στο αριστερό πεζοδρόμιο βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου “ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ”.  Σε αυτό το κομμάτι της οδού έδρευαν πριν 40 χρόνια ο θρυλικός φούρνος του Αργουδέλη, ένα μπακάλικο (αργότερα ωδικά πτηνά του Καρατζά), το εμπορικό του πατρός του πρώην Δημάρχου Ερμουπόλεως κου Δεκαβάλλα, το μανάβικο του Αή, ένα video club (αργότερα γύψινες κατασκευές Φωτεινιά) και το κατάστημα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του Φώτη Μανούσου (Μπελούς).

 “Ermoupoli 1800”

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: