Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

400 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Διονυσίου Φιλόσοφου




Το όνομά του δεν θα το βρείτε στα σχολικά εγχειρίδια. Οι εθνομηδενιστές και οι «φιλελεύθεροι» συνοδοιπόροι τους, τρέμουν τα συγκεκριμένα πρότυπα. Εμείς όμως, σε πείσμα των ξεπουλημένων, δεν θα παύσουμε να θυμίζουμε τα έπη των εθνομαρτύρων μας.

Διονύσιος Φιλόσοφος λοιπόν το όνομά του, μητροπολίτης Τρίκκης. Οραματιζόταν την απελευθέρωση του γένους. Το 1600, οργάνωσε εξέγερση στη Θεσσαλία, την οποία οι Τούρκοι κατέπνιξαν στο αίμα. Διέφυγε στην Ευρώπη και γύρισε το 1609, όπου άρχισε αμέσως να οργανώνει επαναστατικές κινήσεις. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1611, μπήκε επικεφαλής 1000 αγροτών & κτηνοτρόφων επαναστατών στα Ιωάννινα και πυρπόλησε το τουρκικό διοικητήριο του Οσμάν Πασά, στην Καλούτσανη. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις κατά των Τούρκων στη Γρανίτσα και τον Άγιο Νικόλαο.

Όμως, οι Τούρκοι κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να επικρατήσουν. Ο Διονύσιος έπεσε στα χέρια τους στις 11 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά, καθώς προδόθηκε από εβραίους κατοίκους των Ιωαννίνων και βρήκε μαρτυρικό θάνατο: τον έγδαραν ζωντανό. Μαρτυρικό θάνατο βρήκαν δύο ημέρες αργότερα και άλλοι πρωτεργάτες της επανάστασης, ενώ οι Τούρκοι έστειλαν ως τρόπαια 85 κομμένα κεφάλια Ελλήνων επαναστατών, αλλά και το δέρμα του Διονύσιου, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εθνομάρτυρας Διονύσιος Φιλόσοφος (οι εχθροί του τον αποκαλούσαν Σκυλόσοφο), μελετούσε τη λευτεριά... Η εξέγερση του 1604, ήταν η πρώτη αυτής της έκτασης στη σκλαβωμένη Ελλάδα, που διψούσε για λίγο φως και ελπίδα... Ο ψυχωμένος ρασοφόρος, είχε σπουδάσει φιλοσοφία στην Ιταλία και υπηρέτησε αρχικά ως Μέγας Αρχιδιάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Πρωτοσύγκελος στο Γαλατά αλλά και Έξαρχος του Πατριάρχη στις εκκλησίες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Το 1591 εκλέχθηκε μητροπολίτης Λάρισας και αργότερα, μετέφερε την έδρα του στα Τρίκαλα. Το 1601, μετά την πρώτη επαναστατική του απόπειρα, κηρύχθηκε έκπτωτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο...

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, διοργανώνει εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μμ στο Κάστρο Ιωαννίνων (στο Ιτς Καλέ).


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αυτον τον εθνομάρτυρα (με το τόσο φρικτό μαρτύριο) δεν τον αγιοποίησε η Εκκλησία της Ελλάδος και βιάστηκε να αγιοποιήσει τον Χρυσόστομο Σμύρνης; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μήπως γιατί ο «Σκυλόσοφος» όπως τον έλεγαν οι άπιστοι Τούρκοι δεν ήταν μασόνος; Eμείς όμως τον τιμούμε και ευλαβικά σκύβουμε το κεφάλι στο μαρτύριό του γιατί ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τη θυσία για την πατρίδα. Άλλο αγιότης κι άλλο φιλοπατρία.

Ανώνυμος είπε...

και πολλούς άλλους εθνομάρτυρες δεν αγιοποίησε η εκκλησία διότι άλλα είναι τα κριτήριά της. αν αγιοποιούσε όσους οργάνωναν ή συμμετείχαν σε αιματηρες επαναστάσεις, θα δικαιολογούσε κατά κάποιο τρόπο τον φόνο. σκεφτείτε τον γέροντα Παϊσιο πόσο λεπτός ήταν σ' αυτό το θέμα. δεν δέχθηκε να γίνει ιερέας διότι ήταν ασυρματιστής την περίοδο του β παγκοσμίου πολέμου. σεβόμαστε τη θυσία των ηρώων, αλλά πάνω απ' όλα είναι η αγάπη ακόμα και για τους εχθρούς.

γεωργία Κ