Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας: Ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού και της πνευματικής ζωής στην Αμερική – Τρία χρόνια από την κοίμησή του

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, γένι και κάθεται

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα όπου η ψυχή του Γέρονταα Εφραίμ Φιλοθεϊτη, του ανθρώποτυ που εισήγαγε τον Ορθόδοξο μοναχισμό και καθ’ ομολογίαν φώτισε την Αμερική, πέταξε για τον ουρανό.

Ήταν βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου (Κυριακή 8 Δεκεμβρίου πρωί στην Ελλάδα) όπου ο μακαριστός Γέροντας της Αριζόνας όπως καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού μετέβη εις τας ουρανίους μονάς πλησίον του Κυρίου του πόσο τόσο αγάπησε και διακόνησε στην επίγεια ζωή του. 

 Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μία ζωή η οποία ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου 1928 από τον Βόλο, περπάτησε και ανδρώθηκε πνευματικά στο Άγιον Όρος και έριξε την σπορά του Λόγου του Θεού στην Αμερική, στην έρημο της Αριζόνας η οποία με την παρουσία και τη δράση του ‘εξήνθησεν”.

Ο μοναχός που μίλησε με το ιεραποστολικό έργο

Όπως είχε πει ο Γέροντας και πνευματικός του πατέρας, πλησίον του οποίου γεύθηκε μοναδικές πνευματικές εμπειρίες, ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, “Όσο σιωπάς τώρα, τόσο θα μιλήσεις στο μέλλον”. Πράγματι. Η φωνή του Γέροντα Εφραίμ υπήρξε βροντερή δια των έργων. Των καλών έργων.

Δεκαεπτά μοναστήρια ίδρυσε στην Αμερική από το 1989, οπότε και ξεκίνησε η δράση του μέχρι και την κοίμηση του. Μα όπως τονίζουν άνθρωποι που τον γνώρισαν, δεν ήταν μόνο τα μοναστήρια που ίδρυσε και έφτιαξε. Δεν ήταν μόνο οι μοναχοί και οι μοναχές που τον ακολούθησαν και στήριξαν την προσπάθεια του. Ήταν αυτός ο οποίος γνώρισε στους κατοίκους των ΗΠΑ και του Καναδά την σπουδαιότητα της προσευχής και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.

Ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Αμερική

“Η προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ θα γραφτεί στην ιστορία της Ορθοδοξίας, γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χρυσά γράμματα, εάν δει κανείς την πορεία της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Έλειπε η μοναστική εμπειρία, έλειπε η πνευματικότητα ενός μοναστηριού. Αυτό το κενό ήρθε να συμπληρώσει ο Γέροντας Εφραίμ. Είναι ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού στην Αμερική”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: