Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ο άγιος Φανούριος ο θαυματουργός-φανουρόπιττα

 

Ο άγιος Φανούριος γιορτάζει αύριο. 
Είναι ένας άγιος μάρτυρας που αποκαλύφθηκε τον 20ο αιώνα και είναι ταχύτατος εις αντίληψη. Στην πατρική μου οικογένεια μάθαμε να τον ευλαβούμαστε από μικροί και τον είδαμε πολλές φορές βοηθός και συμπαραστάτη. 
Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει αυτό τον άγιο πολύ αγαπητό, είναι η θρυλούμενη προτροπή του σε όσους τον ευλαβούνται να εύχονται για τη μάνα του, λέγοντας «Θεός σχωρές τη μάνα του αγίου Φανουρίου» κι εκείνος θα τους ανταποδίδει την ευλάβεια και τη προσευχή για την ανάπαυση της μητέρας του. «Εις τους καθ' ημάς χρόνους, όσοι επικαλούνται τον Άγιον Φανούριον, οφείλουν να λέγουν: «Θεός σχωρέσ' την μητέρα του Αγίου Φανουρίου! Θεός σχωρέσ' την!» Η σύμπτωσις μαρτυρεί απλώς πόσον κοινή είναι η προς την μητέρα φιλοστοργία, και εις τους Αγίους και εις τα τέρατα.» γράφεο ο κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. . 
Ένας άγιος μάρτυρας, με μεγάλη παρρησία στον Θεό, ζητά από τους επί της γής χριστιανούς να εύχονται για την μητέρα του....Πόση στοργή και πόση ταπείνωση , αλλά και τι αίσθηση της ενότητας στρατευομένης και θριαμβεύουσας Εκκλησίας !

η συνέχεια... 



Μέθοδος Εκτέλεσης

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Προσοχή! Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Άγιος Φανούριος αποκαλύφθηκε τον 15ο αιώνα, όχι τον 20ο. Αποκαλύφθηκε η εικόνα του στη Ρόδο και έγινε γνωστός μέσω Κρήτης, όπου τον αγιογραφησε πολλές φορές ο διάσημος ζωγράφος Άγγελος, πριν το 1450.

Cyclus

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Το ...πρότζεκτ...
φανουρόπιτα,

είναι όντως του
20ού αιώνα !

Αυτό δεν μειώνει τον Άγιο
ο οποίος πέρα από πίττες,
ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα των π ι σ τ ώ ν
-όταν δεν είναι...ανόσιο-

όπως κάθε Άγιος...!