Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017



Μάθαμε τώρα και το Χάλογουιν λες και δεν είχαμε γιορτές με μασκαρέματα στη παράδοσή μας. Προχτές το βράδυ, 28η Οκτωβρίου, έγινε παρέλαση στην Πλάκα με μασκοφόρους και κολοκύθες. Η μόνη σχέση που έχουμε εδώ οι Ρωμιοί με τις κολοκύθες περιορίζεται στην κολοκυθόπιτα (γλυκιά ή αλμυρή) και στο γλυκό του κουταλιού κολοκυθάκι. Το Χάλογουιν είναι μια γιορτή που έχει να κάνει σε σχέση με την παράδοση της Λατινικής Αμερικής.

 Πρώτη Νοεμβρίου η Δυτική Εκκλησία γιορτάζει τους Αγίους Πάντες και την επόμενη μέρα κάνει μνημόσυνα στους Νεκρούς όπως εμείς τα Ψυχοσάββατα. Οι Λατινοαμερικάνοι συνδύασαν την ημέρα των Μνημοσύνων με ό, τι πίστευαν για τους νεκρούς πριν να γίνουν χριστιανοί. 
 Φωτογραφία του Ιάσων Ιερομ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα χωρίς παράδοση, υιοθέτησε το νεκρικό καρναβάλι και κάμωσε την εορτή του Χάλογουιν. Καλά κάνανε οι άνθρωποι, δε τους κρίνει κάνεις. Το ερώτημα είναι εμείς τι σχέση έχουμε με όλα αυτά. Σίγουρα, η κουλτούρα δεν είναι στάσιμη. Αλλάζει με τους καιρούς και μεταβάλλεται. Αυτό όμως γεννιέται από την αμοιβαία συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων. 

Εμείς, οι Ρωμιοί, πότε συνυπήρξαμε με τους Αμερικάνους ή τους Λατινοαμερικάνους για να υιοθετήσουμε το Χάλογουιν; Τι ανάγκη εξυπηρετεί αυτή η γιορτή; Άλλο ένα σημάδι του σύγχρονου διαδικτυακού μας πολιτισμού: ένας αδιάκριτος αχταρμάς...
 Ιάσων Ιερομ.
τοστειλε το  mail

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκ των εσω η ανταρσια!
Με την εναρετο Ζωη θα τραβηξεις τοτε τους αλλοδοξους προς Τον Χριστο;Αφου μιμουμενοι την κακη τους Ζωη κ κατοχυρωνοντας θεσμικα ο,τι κ αυτοι θεσπισαν,οχι μονον σωτηρια δεν επιτυγχανεται,αλλα ως Ορθοδοξοι θα δωσουμε λογο κ για τους απιστους.
Αντε λοιπον κ πες οχι στους εκτος,,,,στους εντος.....''''' ''η σαρξ ουκ ωφελει ουδεν,το πνευμα εστι το Ζωοποιουν Ιωαν 6-63..ποσο ειχαν σκανδαλιστει τοτε μερικοι μαθητες κ πλεον εφυγον κ δεν επεριπατουν μαΖι Του; ποσω μαλλον οι εκτος,να βρουν Τον Χριστο μακραν αυτου,καταφερνουν να παρασυρουν τους Ορθοδοξους εις τον ''κατηραμμενον βιον''...
Και ετσι,ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ,πως γινομαστε ιδιοι με τους απιστους,σε αντιθεση με Τον Κυριο ημων Ιησου Χριστο,ο οποιος ηταν μεχρι θανατου υπακουος στον Π α τ ε ρ α !
Ας επιστρεψουμε πισω,,,,ειμαστε ασωτοι υιοι ,πρεπει να το κατανοησουμε!
Ευχομαι τω Κυριω!

Ανώνυμος είπε...

Στα προνήπια μια δασκάλα του σκότους έβαλε τα παιδάκια να κάνουν σκελετούς με παπιόν και να γράψουν το όνομα τους στον σκελετό για το δαιμονικό μπα-χάλογουιν....
Καϋμένα παιδάκια, καϋμένοι γονείς.