Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Γιατί ο πλανήτης σιώπησε μετά το «χτύπημα» στην Αγ. Πετρούπολη -Διαφορετική αντίδραση στις επιθέσεις


Οταν στις 22 Μαρτίου ένας άνδρας χρησιμοποίησε αυτοκίνητο και μαχαίρι, για να επιτεθεί σε πολίτες και αστυνομικούς έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, από όλο τον κόσμο εκφράστηκε σοκ και θλίψη. Η αντίδραση όμως ήταν διαφορετική για την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.

Γιατί ο πλανήτης σιώπησε μετά το «χτύπημα» στην Αγ. Πετρούπολη -Διαφορετική αντίδραση στις επιθέσεις
Η Washington Post επισημαίνει αυτή τη διαφορά, σε άρθρο της. Στην πρώτη περίπτωση, με τους τέσσερις νεκρούς, οι παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε συλλυπητήρια μέσω του Twitter και αξιοθέατα σε όλον τον κόσμο φωταγωγήθηκαν στα χρώματα της βρετανικής σημαίας, ή έσβησαν τα φώτα τους, στη μνήμη των θυμάτων.
Δύο εβδομάδες αργότερα, η αντίδραση ήταν διαφορετική για τα 14 άτομα που σκότωσε ο βομβιστής αυτοκτονίας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Αν οι Ρώσοι περίμεναν μία ανάλογη έκφραση παγκόσμιας θλίψης, πρέπει να απογοητεύθηκαν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Υπήρξαν λιγοστές εκφράσεις αλληλεγγύης στα social media, παρότι είχαν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι. Οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, αλλά η αντίδρασή τους ήταν πιο υποτονική σε σύγκριση με προηγούμενες επιθέσεις, παρατηρεί η Washington Post. Ακόμη και ο Τραμπ, που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει ένα tweet έπειτα από τρομοκρατική επίθεση, όταν υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται εξτρεμιστής ισλαμιστής, σιώπησε στο Twitter έπειτα από την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη. Αντί για αυτό, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για την επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απαίσια» την επίθεση, μόνο όταν ρωτήθηκε για αυτή από τους δημοσιογράφους.
Επιπλέον, συνεχίζει το δημοσίευμα, σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πολύ λίγες αντιδράσεις στη μνήμη των θυμάτων. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου- που στο παρελθόν έχει φωταγωγηθεί στα χρώματα της σημαίας της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας έπειτα από επιθέσεις- δεν το έκανε αυτή τη φορά. Εκπρόσωπος του δήμου Βερολίνου εξήγησε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι αυτό γίνεται μόνο σε περιπτώσεις επιθέσεων σε πόλεις με τις οποίες το Βερολίνο έχει ιδιαίτερη σχέση.
Ούτε τα φώτα του Πύργου του Αιφελ έσβησαν, όπως επίσης έχει γίνει στο παρελθόν, το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό αποφασίστηκε να γίνει μόνο έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε το Παρίσι, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό ότι τα φώτα θα σβήσουν το βράδυ της Τρίτης, στη μνήμη των θυμάτων, αναφέρει η Washington Post.
Αυτή η σχετική έλλειψη παγκόσμιας συμπόνιας δεν πέρασε απαρατήρητη. Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ έγραψαν για αυτό, ενώ χρήστες των social media, στη Ρωσία και αλλού, επεσήμαναν ότι υπάρχουν δύο σταθμά στον τρόπο που αντιδρά η Δύση στις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ γενικότερα κερδίζουν περισσότερη προσοχή, σε αντίθεση με τις συχνότερες και μακράν πιο πολύνεκρες επιθέσεις για παράδειγμα στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στη Βαγδάτη δεν κάνουν πολλούς να αλλάξουν τη φωτογραφία στο προφίλ τους στο Facebook και να βάλουν στη θέση τους τη σημαία του Ιράκ, παρότι στοιχίζουν τη ζωή εκατοντάδων αμάχων, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, το πρόβλημα είναι και η προβληματική διεθνής φήμη της χώρας. Ακόμη και ο Τραμπ, που έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία για στενότερη σχέση με τον Πούτιν, μπορεί να μην ήθελε να συνδεθεί με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, δεδομένης της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για τις σχέσεις της προεκλογικής ομάδας του με το Κρεμλίνο, σημειώνει η Washington Post. Επίσης, συνεχίζει, η ρωσική "επιθετικότητα" στην Ουκρανία και τη Συρία επηρεάζει ξεκάθαρα τον τρόπο που βλέπουν πολλοί άνθρωποι τις επιθέσεις σε Ρώσους.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ρωσία έχει δεχθεί πολλές πολύνεκρες επιθέσεις. Κατά μία άποψη, έχει υποστεί τις περισσότερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το 1970. Ομως, το ρωσικό κράτος έχει αντιδράσει σκληρά και αδέξια σε αυτά τα περιστατικά, σημειώνει το δημοσίευμα. Και κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτές οι αντιδράσεις βάζουν τους Ρώσους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Εμείς πάλι πιστεύουμε πως κυρίως η προπαγάνδα της ηλιθιότητας του πολιτικού ορθού που έχει κυριεύσει τις δυτικές κοινωνίες καθώς και η νομιμοποίηση κάθε διαστροφής, έχει από πολιτικούς μέχρι τον κατευθυνόμενο λαό από τα μέσα προπαγάνδας , εκπορνεύσει κάθε υγειά αντίδραση…

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πίσω εχει η αχλάδα την ουρά

Ευαγγελία ζαλ είπε...

Ουσιαστικα,επειδη ειναι Ορθοδοξοι,δεν τους πανε