Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Η Ελένη που αντιστέκεται, η Ελένη που επιμένει !

Πήρα μαζί μου εικόνες από την ματωμένη μας πατρίδα και μίλησα στα παιδιά της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοχωρίου (Δήμος Νέστου) για τα γεγονότα και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής.Τους έδειξα προσφυγικούς καταυλισμούς, κατεστραμμένες εκκλησίες, μάνες και παιδιά αγνοουμένων, αφίσες της τουρκικής προπαγάνδας που τάχα ήρθε ειρηνικά στο νησί το 1974.
Τους μίλησα για τα σκλαβωμένα κάστρα μας και τους αφηγήθηκα παραμύθια με τη Ρήγαινα.
Τους χάρισα μονόγραμμα τετράδια που έχουν πάνω φωτογραφίες των κατεχόμενων χωριών μας.
Μιλήσαμε για τα οδοφράγματα.
Συγκλονιστικό το ερώτημα μιας μαθήτριας:
“Γιατί περνάνε οι Κύπριοι τα οδοφράγματα αφού τα λεφτά που ξοδεύουνε στα εστιατόρια, στα μαγαζιά , στα καζίνο των κατεχομένων προορίζονται για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού;
Έσκυψα το κεφάλι.Τί να τους έλεγα…
Τους είπα για τον δάσκαλο Φώτη Πίττα και τραγουδήσαμε όλοι μαζί τον Θούριο του Ρήγα, το αγαπημένο τραγούδι του ήρωά μας.
Είπαμε πολλά.
Υποσχεθήκαμε πως αυτή η συνάντηση ήταν μόνο η αρχή.
Όσο υπάρχουν δάσκαλοι όπως τον φίλο Φώτη Σουσαμλή που έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά της τάξης του να μάθουν για το ελληνικό μας νησί, τότε έχουμε ελπίδα πως η “ρωμιοσύνη εν να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει”.


Ελένη Σιούφτα

Σχόλιο: Αγαπητή μας Ελένη, διαθέτουμε μια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ φωτογραφία αυτών που χρηματοδοτούν τον δυνάστη τους γλεντοκοπώντας στα κατεχόμενα της Κύπρου αλλά και στην Τουρκία.

Νομίζουμε πως αποδίδει σωστά την ψυχοσύνθεση τους…


 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: