Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020



ΛΙΒΑΝΙ ΚΑΤΑ 

ΤΟΥ

ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ ;

ΛΙΒΑΝΙ ΜΕ ΜΙΝΘΗ


ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ μαθαίνουμε για την μίξη του λιβανιού με την μίνθη  (μέντα) το οποίο το χρησιμοποιούσαν θυμιατίζοντας όχι μόνο κατά του διαβόλου αλλά και για πολλούς άλλους πρακτικούς λόγους όπως την υγεία και την απολύμανση των χώρων.
Το Λιβάνι  προέρχεται από τον κορμό του δένδρου  που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία
Οι αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες του απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα (ανιόντα) στον χώρο. Τα ανιόντα έλκουν και εξουδετερώνουν τα θετικά ιόντα (κατιόντα), στα οποία προσκολλούνται ιοί, βακτηρίδια, σκόνη και άλλα μικροσωματίδια. Με απλά λόγια, η καύση λιβανιού καθαρίζει , καθαρίζει ,φιλτράρει και απολυμαίνει τον αέρα.
 
Επίσης το λιβάνι περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες όπως αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, απολυμαντικές, αντιφλεγμονώδεις κ.α με τις οποίες  αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως άσθμα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, ρινική συμφόρηση, δύσπνοια και καταπραϋνει τον βήχα.
Όσο για την Μίνθη , την  γνωστή μας Μέντα, την χρησιμοποιούσαν από την πρώιμη αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές και απολυμαντικές της ιδιότητες.
Η μέντα έχει έως και 2% αιθέριο έλαιο (που περιέχει μενθόλη, μενθόνη και ιασμόνη), τανίνες και πικρό στοιχείο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο.
Επίσης στην Παλαιστίνη, χρησίμευε σαν μέσο πληρωμής των φόρων. Την αναφέρει ο Ιησούς Χριστός στο Ευαγγέλιον απευθυνόμενος στους Φαρισαίους
«ὅτι ἀποδεκατοῦτε τὸ ἡδύοσμον καὶ τὸ ἄνηθον» (Ματθ.κγ΄-23)
Στην δε Αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου κ.α.
Η παραγωγή του συγκεκριμένου λιβανιού μπορεί να γίνει και στο σπίτι,είναι απλή και ευχάριστη καθώς και τα συστατικά του υπάρχουν και διατίθενται στο εμπόριο.

-1 κιλό λιβάνι αλεσμένο

-100 γρ. αιθέριο έλαιο μέντας

-100γρ.νερό

-Λίγη σκόνη μαγνησίας από το φαρμακείο.


Δεν είναι βέβαια η πανάκεια για τον Κορωναϊό -αυτήν θα την ανακαλύψουν οι ειδήμονες Ιατροί- όμως  σίγουρα βοηθά κατά πολύ σε τούτη την δύσκολη και επικίνδυνη περίσταση στην οποία έχουμε  περιέλθει παγκόσμια όλοι οι λαοί του κόσμου.

π.Διονύσιος Ταμπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: