Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η πνευματική μας καλλιέργεια, γίνεται στην καρδιά. Αυτός είναι ο πνευματικός άνθρωπος. Όχι ο μορφωμένος, όπως θαρρούν πολλοί.


Γερόντισσα Γαβριηλία.

2 σχόλια:

Παναγιώτης Ιγνατιάδης είπε...

Χωρίς να είμαι σίγουρος γιατί δεν το έχω διαβάσει αλλά όπως μου έχει πει ο πνευματικός μου, στο βιβλίο "ασκητική της αγαπης" της γεροντισσας Γαβριηλιας, το βιβλίο εμπεριέχει πλάνες.. Ας μας πει κάποιος που το έχει διαβάσει.. Καλημέρα τρελό Γιάννη..

Μαρία Π. είπε...

Το βιβλίο "Η ασκητική της αγάπης" είναι όντως κακογραμμένο, όχι ως προς την σύνταξη, αλλά ως προς την περιγραφή των γεγονότων και την σύνδεση με τα λόγια της γερόντισσας.
Κι εγώ όταν το διάβασα μου φάνηκε ότι είχε πολλά αρνητικά στοιχεία.Για παράδειγμα όταν περιγράφει την διαμονή της σε Άσραμ στο Θιβέτ (που τελικά την έδιωξαν).
Όσοι γνώρισαν προσωπικά την γερόντισσα Γαβριηλία, μιλούν για ένα γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα, και αποδίδουν την κακή εικόνα που έχουμε για το βιβλίο, στην μοναχή Γαβριηλία (πνευματικό παιδί της γερόντισσας) που το έγραψε, η οποία πιθανόν μέσα σε ένα κλίμα δικής της προσωπικής αγαπολογίας (όχι με δόλο, αλλά ίσως επειδή δεν είχε το κριτήριο να ξεχωρίσει τα πράγματα), συμπεριέλαβε σε αυτό και τα λόγια της γερόντισσας (για την αγάπη του Θεού), που πήραν έτσι άλλο νόημα.