Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: Ο Γέρων Ευμένιος Σαριδάκης και οι Σχέσεις Ορθοδόξων με Παπικούς

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου, Ο άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός και ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης, (εκδ.) Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι Αττικής 2016.
 

Το κείμενο αυτό μας μεταφέρει την  ουρανόσδοτη εμπειρία που είχε ο μακαριστός Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης, όταν επιχείρησε να μνημονεύσει ένα παπικό  στην αγία Πρόθεση. Τι συνάγεται από αυτό; Εκείνο ακριβώς που θεολογεί ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας: «Διὰ δὲ τῶν μυστηρίων καὶ ἡ Ἐκκλησία σημαίνεται, σῶμα οὖσα Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους... Σημαίνεται δὲ ἡ Ἐκκλησία ἐν τοῖς μυστηρίοις, οὐχ ὡς ἐν συμβόλοις, ἀλλ᾽ ὡς ἐν καρδίᾳ μέλη…».
Ο Γέροντας Ευμένιος, όπως και όλοι οι σύγχρονοι άγιοι και Γέροντες της Εκκλησίας μας (όσιος Πορφύριος, όσιος Παΐσιος, Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης), έχοντας πλήρη συνείδηση και επίγνωση του τι είναι η μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία, αλλά και των πολλών δογματικών διαφορών  που υπάρχουν ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τους παπικούς και λοιπούς ετεροδόξους, ουδέποτε συμπροσευχήθηκαν με χριστιανούς άλλων ομολογιών και, βεβαίως, ουδέποτε μνημόνευσαν ετεροδόξους  στην αγία Πρόθεση, αφού σε αυτή μνημονεύονται μόνον τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Απαραίτητο όρο μετοχής στα Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί το να είναι κάποιος ζωντανό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να πιστεύει και ζή Ορθόδοξα.
Ο Μητροπολίτης Μόρφου μιλά για τον όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό και τον γέροντα Ευμένιο τον Λεπρό

Ο Μητροπολίτης Μόρφου  Νεόφυτος μιλά για τον Άγιο Άνθιμο της Χίου πνευματικό πατέρα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και τον Γέροντα Ευμένιο τον Λεπρό πνευματικό τέκνο του Οσίου Νικηφόρου. Μιλά για τη σύγχρονη αγιότητα και καταθέτει τη δική του πνευματική σχέση που είχε με τον γέροντα Ευμένιο και διηγείται πολλά περιστατικά από τη ζωή του αγίου Γέροντα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με αυτό που ακούγεται στο βίντεο, θέλω να αναφέρω κάτι που άκουσα από τον π. Βολουδάκη και είναι σωστό. Ναι μεν η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη, ναι μεν οι Ορθόδοξοι είναι οι μόνοι που μπορούν να συμμετέχουν στα Μυστήρια, όπως λέει το βίντεο, ΑΛΛΑ αυτό από μόνο του δεν τους εξασφαλίζει.
ΔΕΝ θα σωθούν όλοι οι λεγόμενοι Ορθόδοξοι (κατ΄όνομα) επειδή απλά και μόνο είναι βαπτισμένοι, πηγαίνουν εκκλησία και συμμετέχουν στα Μυστήρια.
Επίσης λέει ότι κάποιοι αλλόδοξοι θα σωθούν με βάση την αποκάλυψη που έχουν δεχτεί (σε όποιον δοθεί πολύ, θα ζητηθεί πολύ, σε όποιον δοθεί λίγο θα ζητηθεί λίγο) και την τήρηση του Λόγου του Θεού. Επίσης θα σωθούν και πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπινων υπάρξεων με βάση τα άρρητα κρίματα του Θεού.
Αναφέρει ακόμα κάτι που έλεγε ο άγιος Παίσιος ότι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος δρόμος είναι η Ορθοδοξία. Οι άλλες ομολογίες είναι παράδρομοι και είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις και να μην χαθείς στην πορεία. Αυτή η διατύπωση δεν αποκλείει την σωτηρία αλλοδόξων αλλά με παρέμβαση του Ίδιου του Θεού ώστε να καθοδηγήσει μια καλοπροαίρετη ψυχή που δεν έχει διδαχθεί με ορθό τρόπο.
Π.χ. οι προτεστάντες έχουν γενικά μεγάλη έλλειψη ταπείνωσης που προκαλείται και από τη λάθος διδασκαλία (μόλις πιστέψουν είναι "σωσμένοι" και "άγιοι"). Οι καθολικοί δεν γνωρίζουν την Θεία Χάρη τους αποκόβουν από τον Κύριο και τους δίνουν το υποκατάστατο του Πάπα.. Όποιος πάει στη Ρώμη σε κάποιο κατάστημα με είδη δώρων για τουρίστες, βλέπει παντού αγαλματάκια και εικόνες του πάπα, ο Χριστός πουθενά. Το ίδιο και στον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό. Είναι γεμάτος με αγάλματα από διάφορους πάπες της ιστορίας. Ακριβώς αντί του Χριστού (αντί-χριστη πίστη με υποκατάστατα Θεού, μια λατρεία του πάπα).
Κάποιος όμως σε κάποια χώρα που δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει ακριβώς την αλήθεια και έχει μετάνοια και συντριβή ο Ίδιος ο Κύριος μπορεί να τον καθοδηγήσει μυστικά προς την επίγνωσή Του, προς την αποκάλυψη του Εαυτού Του, προς την ταπείνωση, την επίγνωση της αμαρτωλότητας του, σε ορθότερη αντίληψη και να τον σώσει. Αυτά είναι απόκρυφα μυστήρια μεταξύ του Θεού και της ψυχής (μην ξεχνάμε και την μεταστροφή πολλών στην Ορθοδοξία).. Επίσης ξέρουμε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σωσμένων ("αστήρ αστέρος διαφέρει κατά τη δόξα" όπως λέει η Γραφή). Καθένας θα μετέχει η δεν θα μετέχει στη Δόξα του Θεού με άλλο τρόπο.
Άλλο είναι όμως αυτά, και εντελώς άλλο η επιδιωκόμενη εξίσωση Αλήθειας και αίρεσης με το πρόσχημα της ειρηνικής συνύπαρξης. Η διαφωνία με τους Οικουμενιστές εστιάζεται στα ορθά δόγματα.Πρέπει να διαφυλαχθεί οπωσδήποτε η διαχρονική αλήθεια του Δόγματος. Αυτό δεν έχει να κάνει με υποτιθέμενους "εθνοφυλετισμούς" ή "εγωκεντρισμούς" η "μονοπώληση σωτηρίας" όπως ακούμε. Είναι καθαρά θέμα Αλήθειας που είναι ο Ίδιος ο Χριστός ("Εγώ είμαι η Αλήθεια") ο Υιός και Λόγος του Θεού ο Οποίος μας είπε να μην αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα ούτε μια κεραία. Το τι θα κάνει ο Κύριος με τους ετερόδοξους ή ακόμα και αλλόθρησκους, δεν είναι δικό μας θέμα αλλά δικό Του. Δεν θα παριστάνουμε εμείς τους υποκαταστάτες της Δίκαιης Κρίσης Του όπως κάνουν όσοι λένε ότι όλες οι ομολογίες και ακόμα χειρότερα όλες οι θρησκείες είναι δρόμοι σωτηρίας. Το δικό μας καθήκον είναι να διαφυλάξουμε την Πίστη η οποία "άπαξ παρεδόθη στους αγίους".