Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η ζωή στα βάθη της ερήμου Σαχάρα

Είναι μία φυλή, που όπως πολλές ακόμη στον κόσμο, μάχεται να διατηρήσει το δικό της τρόπο ζωής. Στην έρημο Σαχάρα, οι Τουαρέγκ προσπαθούν να επιβιώσουν από τον εμφύλιο και εκφράζονται με τη μουσική και το χορό.
Φως στη νομαδική κουλτούρα στο Μάλι και το Νίγηρα ρίχνει μία έκθεση φωτογραφίας, που καταγράφει την καθημερινότητα τον Τουαρέγκ. Μέρος αυτής της δουλειάς, δημοσίευσε ο Guardian.
Kάποτε γνωστοί στους Eυρωπαίους ως «οι μπλε άνδρες της ερήμου», οι Τουαρέγκ έχουν ζήσει σε ακραίες συνθήκες στα βάθη της Σαχάρας για πάνω από χίλια χρόνια.
Τώρα, ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί την πατρίδα τους, στο Νίγηρα και το βόρειο Μάλι. Οι Τουαρέγκ, όπως πολλές νομαδικές φυλές ανά την υφήλιο, έχουν υποφέρει από το θεσμό των εθνικών συνόρων.
Η μουσική σκηνή του «ροκ της ερήμου» έχει δώσει δημοσιότητα σε μπάντες των Τουαρέγκ, όπως οι Tinariwen και Tamikrest, αλλά παραμένουν περιορισμένες οι γνώσεις για την κουλτούρα τους και την κατάστασή τους.
Οι ρίζες του μπλε «πέπλου», που είναι σήμα κατατεθέν των Τουαρέγκ έχει διαφορετικές ερμηνείες. Πέρα από την προστασία από τη σκόνη που σηκώνουν οι άνεμοι της ερήμου, θεωρείται ότι εμποδίζει τα κακά πνεύματα να μπουν στο σώμα.
Τόσο το ύφασμα, όσο και το χρώμα προέρχονται από τη Νιγηρία και έμποροι σε καραβάνια με καμήλες ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια νότια στις πόλεις Τάνο και Σοκότο για αυτό το λόγο. Ενα ταξίδι με επιστροφή μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες και για τα μικρά αγόρια που βρίσκονται στο καραβάνι, κάποια ακόμη και δέκα ετών, είναι μία σημαντική ιεροτελεστία μετάβασης. Τις εποχές της κορύφωσης του εμπορίου, στις δεκαετίες του '20 και του '30, τα καραβάνια είχαν μέχρι και 20.000 καμήλες.
Το 2001 σε φεστιβάλ στο Νίγηρα οι Τουαρέγκ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ειρήνη όπως λέει και το πανό, μετά από δέκα χρόνια ξεσηκωμού. Σύντομα όμως η κυβέρνηση της Νιγηρίας αθέτησε τις υποσχέσεις της και οι Τουαρέγκ του Νίγηρεα ξεσηκώθηκαν ξανά, από το 2007 έως το 2009, και καταστροφικές συνέπειες.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ -Festival de l’Aïr- έχει γίνει ένα ετήσιο γεγονός, στο οποίο οι Τουαρέγκ γιορτάζουν με χορό, ποίηση και μουσική. Μόνο άνδρες της φυλής μπορούν να πάρουν μέρος στις χορευτικές τελετές. Οι αριστοκράτες δεν χορεύουν γιατί αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αναξιοπρεπές.
Οι γυναίκες της φυλής απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, αλλά ο βασικός τους ρόλος είναι η φροντίδα της οικογένειας. Οταν βρίσκονται δίπλα σε γυναίκες, οι Τουαρέγκ τραβούν το «πέπλο» τους πάνω από τη μύτη, ως ένδειξη σεβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: