Σε ένα καθεστώς αθείας και φασισμού αγωνίστηκε και αγίασε . Αυτό παρηγορεί όλους εμάς που ζούμε σήμερα σε ένα περιβάλλον εκρίζωσης της Ορθοδοξίας υποβαλλόμενο άλλοτε από την Ευρωπαική Ενωση άλλοτε από τους πολιτικούς ηγέτες που μας κυβερνάμε και άλλοτε από την ίδια την αδιαφορία μας και τον αμελή εαυτό μας .
Ηταν ένας επιστήμονας - χειρούργος διαπρεπής καθηγητής Πανεπιστημίου που έζησε λίγα χρόνια πριν από εμάς (+1961) .
Δεν ήταν ένας άγιος πρωτοχριστιανικών ετών που έζησε "τω καιρώ εκείνω" !
Ηταν ένας άριστος επιστήμονας αλλά και ΑΓΙΟΣ ταυτόχρονα επί των ημερών μας !!!
Είναι ο αντίλογος σε όλους εμάς τους τεχνοκράτες και επιστήμονες που προβάλλουμε την επιστήμη μας ως δικαιολογία για την αθεία μας και την αδιαφορία μας για την εν Χριστώ ζωή .
Μας κάνουν εντύπωση οι φυλακές , οι εξορίες και τα βασανιστήρια που υπέφερε .
Επίσης μας κάνει εντύπωση το τελευταίο κήρυγμα του με την τρεμάμενη φωνή του . Αναφέρθηκε ο Αγιος Λουκάς στο διάβολο και στις πανουργίες του προκειμένου να μας συμπαρασύρει στην κόλαση .
Που είναι αυτός ο διάβολος και δεν τον βλέπουμε εμείς ? Μα δεν τον βλέπουμε γιατί δεν ζούμε εν Χριστώ ζωή !!! Οσο ζούμε έτσι δεν μας πειράζει διότι μας θεωρεί δικούς του και σίγουρους συγκάτοικους του στην κόλαση . Αν όμως αρχίσουμε την εν Χριστώ ζωή και καταλάβει ότι αλλάξαμε στρατόπεδο και πήγαμε με τον Χριστό τότε θα μας ξεκινήσει τον άγριο 24ωρο πόλεμο .Και τότε για να τον αποκρούσουμε θα καταλάβουμε γιατί χρειαζόμαστε την εκκλησία , τον κυριακάτικο εκκλησιασμό ,την εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία . Διότι χωρίς αυτά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το διάβολο .
Αποσπάσματα από βίντεο διάρκειας 70' της ζωής του Αγίου Λουκά Κριμαίας παραγωγή της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης Σωτήρος - Μήλεσι Αττικής .
κεντρική διάθεση τηλ. 210-5238305.
Στο πλήρες βίντεο υπάρχει όλη η ζωή του , η κηδεία του , η ανακομιδή λειψάνων και πολλά θαύματα του .
2o μέρος:
ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ.
Ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (κοσμικό όνομα Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий, Βαλεντίν Βόϊνο-Γιασενέτσκι) είναι άγιος της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας. Ήταν Καθηγητής - Χειρούργος.
Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.
Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σε όλη του τη ζωή ήταν από λίγο έως εξαιρετικά φτωχός, καθώς είτε ο μισθός του ήταν μικρός, είτε βρισκόταν στη φυλακή, είτε όταν του πρόσφεραν χρήματα για κάποια θεραπεία υποδείκνυε άλλα πρόσωπα και ζητούσε τα χρήματα να δοθούν απ' ευθείας σε αυτά.
Το 1921 ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα (1923) Επίσκοπος Τασκένδης. Από τότε συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα. Παρέμεινε αρχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Τασκένδης, χειρουργούσε καθημερινά και παρέδιδε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, πάντα με το ράσο και το σταυρό του. Από το 1922 και μέχρι την τελευταία του πνοή γνώρισε συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες και κακουχίες. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά έντεκα χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα εξασκούσε την ιατρική βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη.
Οι λόγοι των διώξεών του ήταν, οι γενικοί διωγμοί κατά των Ορθοδόξων και η ιδιαίτερη άρνηση του επισκόπου Λουκά να υποστηρίξει τη «Ζωντανή Εκκλησία», ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα μέσω του οποίου το σοβιετικό καθεστώς προσπαθούσε να ελέγξει τους πιστούς. Σοβαρό λόγο έπαιξε και η αντιπάθεια ενός κομματικού στελέχους ονόματι Πέτερς, ο οποίος ήθελε να καταδικάσει σε θάνατο κάποιους γιατρούς που αντιμετώπιζαν κατηγορίες αδιαφορίας απέναντι σε ασθενείς, αλλά στην πολύκροτη δίκη που ακολούθησε δεν τα κατάφερε, εξαιτίας της κατάθεσης του επισκόπου Λουκά. Οι ταλαιπωρίες αυτές ουσιαστικά κατέστρεψαν την υγεία του αγίου Λουκά, ο οποίος τα τελευταία 9 έτη της ζωής του ήταν τυφλός από γλαύκωμα.
Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου διεύθυνε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Κρασνογιάρσκ, ενώ ήταν και επίσκοπος της πόλης αυτής. Από το 1946 μέχρι το 1961 που πέθανε, ήταν μητροπολίτης της Συμφερούπολης. Παράλληλα το 1947 του απαγορεύθηκε να μιλά στους φοιτητές, σταμάτησαν να τον καλούν στα ιατρικά συμβούλια και τον απέλυσαν από ιατρικό σύμβουλο, επειδή «γνώριζαν ότι δεν είχε καθαρό παρελθόν: φυλακές, εξορίες, κηρύγματα» κι επειδή αρνιόταν να πηγαίνει χωρίς το ράσο και το σταυρό του στην εργασία του και σε αυτές τις εκδηλώσεις. Καθώς όμως εκείνος ενδιαφερόταν για τον ανθρώπινο πόνο έβγαλε ανακοίνωση ότι «δέχεται καθημερινά εκτός Κυριακών και εορτών, κάθε άνθρωπο που θέλει τη βοήθειά του» με αποτέλεσμα να καταφθάνουν στο διαμέρισμά του καθημερινά αμέτρητοι άνθρωποι απ' όλη την Κριμαία.Η κοίμηση και η αγιοποίησή του:
Σε μεγάλη ηλικία ευλογεί τους πιστούς
Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Οι αρχές απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με τα πόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκή αγανάκτηση ακόμα και των αλλοδόξων. Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρισήμιση ώρες. Τη νεκρική πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου, η κυκλοφορία σταμάτησε, ενώ τα μπαλκόνια, οι ταράτσες και τα δέντρα ακόμα, ήταν γεμάτα ανθρώπους. Παράλληλα φέρεται να σημειώθηκε ένα παράδοξο γεγονός, με ένα σμήνος περιστεριών που έκανε επί ώρες κύκλους πάνω από το λείψανο μέχρις ότου η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού πρώτα ειδική επιτροπή ασχολήθηκε με τη ζωή, τα έργα και τα θαύματά του τα οποία καταγράφονταν και μετά τον θάνατό του. Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους. Λέγεται ότι βρέθηκαν η καρδιά του και τμήματα του εγκεφάλου του αδιάφθορα ενώ άρρητος ευωδία εξερχόταν από τα λείψανά του. Το ίδιο έτος αποφασίστηκε να διοργανώνεται κάθε χρόνο Ιατρικό Συνέδριο στην Συμφερούπολη σε συνεργασία της Ιερά Μητροπόλεως με το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κριμαίας προς τιμήν του.
Η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου