Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

λέμε ναι!

Παραδοσιακός Μπακαλιάρος με Σκορδαλιά 

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
Στραγγίζουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι εντελώς στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
 
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. 
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ºC.
Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βουτάμε το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι.
Τινάζουμε το κάθε κομμάτι για να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ με το κουρκούτι.
Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
Προσοχή, τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
Αφαιρούμε τον μπακαλιάρο με μια τρυπητή κουτάλα και τον μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνοδεύουμε με σκορδαλιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
 
 
 η  Σκορδαλιά
 
750 γρ. πατάτες
1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
175 ml ελαιόλαδο
3 σκ. σκόρδο
50 ml ξίδι, από λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι 
 
 
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και 1 κ.γ. χοντρό αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες.
Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
 
Παράλληλα, ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και και τις σουρώνουμε καλά.
Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Προσοχή, δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δε θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε ελαφρά τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για πουρέ αλλά όχι τελείως.
Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Προσοχή, όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη και η σκορδαλιά σφίγγει περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: