Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025

Ανέβηκα και κάθισα ψηλά στο Τεπελένι

Στα Ιωάννινα, συναντήσαμε μία ξεχωριστή φωνή της Ηπείρου, η οποία έχει εργαστεί και επαγγελματικά στον χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού, την κυρία Ευτυχία Ζωή (το γένος Κάτσιου), από το χωριό Βερενίκη του νομού Ιωαννίνων. Αν και ξενιτεμένη από νεαρή ηλικία στη Γερμανία, δεν ξέχασε ποτέ τον γενέθλιο τόπο και θυμάται, ακόμη, πολλά τραγούδια που άκουγε μικρή στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
 
⏺️ Στο βίντεο αυτό, η κυρία Ευτυχία μάς τραγούδησε ένα νεότερο Δημοτικό τραγούδι της δισκογραφίας, σε πρώτη εκτέλεση του Αλέκου Κώστα, σε μουσική σύνθεση του Βασίλη Σούκα και σε στίχους της Μαίρης Ρηγοπούλου. Πρόκειται για τραγούδι αφιερωμένο στους άταφους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου με επίκεντρο τα υψώματα του Τεπελενίου. Κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου το 1975 υπό τον τίτλο «Αλέκος Κώστας – Ψηλά Στο Τεπελένι Νο 6».
 

 

*Αφιερώνουμε το βίντεο αυτό στον απανταχού ελληνισμό, που σαν σήμερα τάχθηκε στο μέρος της Δικαιοσύνης και πολέμησε με ανδρεία και θάρρος για την Ελευθερία*
 
Οι στίχοι:
Ανέβηκα και κάθισα ψηλά στο Τεπελένι
και πάτησαν τα πόδια μου μια ματωμένη χλαίνη.
Έσκυψα και τη σήκωσα με το δεξί μου χέρι,
να τη γνωρίσω βρε παιδιά, ποιανού 'ταν η καημένη
ποιος την είχε φορεμένη.
Σ' όλο τον κόσμο γύρισα και σ' όλη την Ελλάδα,
ακούστε φίλοι να σας πω, τι είδα στη Χιμάρα.
Φυσίγγια βλέπω αδειανά, τουφέκια πεταμένα
και των Ελλήνων τα σπαθιά μένουνε δοξασμένα.
-----
Έρευνα-καταγραφή:
Βασίλης Διαμάντης, Δημήτρης Τάσσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: