Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025

Αιωνία η μνήμη

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ειδοποιήθηκε πως σχεδιάσαν να τον σκοτώσουν όταν θα πάει στην εκκλησία, όποτε έλειψε μια Κυριακή. Πριν την επόμενη Κυριακή ξαναπληροφορείται πάλι πως όταν θα πηγαίνει στην εκκλησία για τον όρθρο, θα του την έχουν στημένη, και θα τον σκοτώσουν.
 
Η απάντηση του Καποδίστρια:
"Αδυνατώ να λείψω δύο συνεχόμενες Κυριακές από την εκκλησία , ας με σκοτώσουν..."
 
Λίγο πριν φτάσει στην εκκλησία, μια κωφάλαλη ζητιάνα είδε τον Κυβερνήτη, στράφηκε προς το μέρος του και κινήθηκε προς αυτόν. Ο Κυβερνήτης θεώρησε ότι ενδεχομένως ζητάει ελεημοσύνη και πήγε να της δώσει.
Εκείνη δεν τα δέχτηκε και με άναρθρες κραυγές προσπάθησε να τον αποτρέψει από το να πάει προς το ναό. Αυτός την προσπέρασε.
Φτάνοντας, ο Κυβερνήτης είδε τον Κωνσταντίνο και το Γεώργιο Μαυρομιχάλη.
Κοντοστάθηκε, αποφάσισε όμως να συνεχίσει τις τελευταίες στιγμές του βίου του σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι όπως είχε συμπεριφερθεί και πολιτευθεί σ’ όλη του τη ζωή.
« Μ’ αυτές τις ιδέες και τις Αρχές έμαθα να πολιτεύομαι. Δε θ’ αλλάξω τώρα. Μ’ αυτές θα συνεχίσω κι ό,τι θέλει ας γίνει».
Έβγαλε το καπέλο του με το αριστερό του χέρι, ανέβηκε το πλατύσκαλο του Αγίου Σπυρίδωνα, έκανε το σταυρό του με το δεξί και πέρασε στην αιωνιότητα.
Αιωνία η μνήμη

2 σχόλια:

Θαλασσινός είπε...

Αιωνία του ή μνήμη! Με τις ιδέες και τις αρχές που έμαθε να πολιτεύεται, με τις ίδιες αρχές στάθηκε γενναίος και δεν δειλιασε μπροστά στον προσωρινό θάνατο, και Αθάνατος γέγονε. Για αυτές τις αρχές ο Πανάγαθος Θεός τον στεφάνωσε με τον Στέφανο του Εθνομάρτυρα.
Πολύ σπάνιο ετούτο το είδος του πολιτευτή τόσο σπάνιο που ουδέποτε ενεφανισθη άλλη φορά.
Πολύ σπάνιο ετούτο το είδος του ανθρώπου που δεν το συναντάς εύκολα ούτε σε Αρχιερείς.
Εμείς στη θάλασσα τον τιμάμε όπου και αν βρεθούμε.
Και βέβαια θαυμάζω και τον Παπά Γιώργη τον Μεταλληνό που τον υπέρ αγαπούσε και αξιώθηκε και θάφθηκε δίπλα του.
Αιωνία τους ή μνήμη!

Βασίλειος είπε...

Ποιοι όμως ήταν πίσω από τους Μαυρομιχαλαίους και γιατί τα αρχεία του φόρειν όφις της Βρετανίας σχετικά με τη δολοφονία Καποδίστρια παραμένουν ακόμα κλειστά ; Ποιος ο ρόλος της "συμμάχου" Γαλλίας, γιατί είχε δοθεί εντολή από το προηγούμενο βράδυ να είναι τα γαλλικά πολεμικά πλοία ανοικτά του Ναυπλίου σε επιφυλακή ;
Ρητορικές φυσικά οι ερωτήσεις : για να έχουμε Μητσοτάκηδες, Καραμανλήδες, Παπανδρέουδες, Κωλέτηδες, Μαυροκορδάτους, Τρικούπηδες, Βενιζέλους, Σαμαράδες, Τσίπρες και το κακό συναπάντημα !