Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνου στον Ιωάννη Καποδίστρια στην Κόπερ Σλοβενίας

 Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα 

Ο Επίσκοπος Κύριλλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τέλεσε μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Κόπερ (ιταλ. Capodistria) Σλοβενίας και, μαζί με τον δήμαρχο της πόλης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του μεγάλου πολιτικού και διπλωμάτη.

Τη Δευτέρα του Θωμά, στις 28 Απριλίου, στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα στην Κόπερ, τελέστηκε μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, σπουδαίο πολιτικό και διπλωμάτη.

Το μνημόσυνο τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής και τοποτηρητής μητροπόλεως Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Κύριλλος, ο πρωτοπρεσβύτερος σταυροφόρος Θωμάς Τσίρκοβιτς, οι ιερείς Ντέγιαν Μάντιτς και Μίροσλαβ Τσίρκοβιτς, καθώς και ο διάκονος Πέταρ Κοζάκιεβιτς.

Μετά το μνημόσυνο, ο Επίσκοπος Κύριλλος απηύθυνε λόγο στους παρευρισκομένους, μιλώντας για τη σημασία της προσωπικότητας και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια και για το παράδειγμά του που εμπνέει και ενώνει τους ορθόδοξους και αδελφικούς λαούς – Έλληνες, Ρώσους και Σέρβους.

Στην ακολουθία παρευρέθηκαν ο δήμαρχος του Δήμου Κόπερ, Αλές Μπρζάν, ο καθολικός εφημέριος κ. Πρίμοζ Κρέτσιτς, η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Κόπερ Νάντα Τσίμπεϊ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Κόπερ Τίλεν Γκλάβινα, η καθηγήτρια Λουτσία Τσοκ και ο εθνολόγος και κοινωνιολόγος Σιλβέστερ Γκάμπερσεκ.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο γειτονικό Ιστορικό Αρχείο Κόπερ και στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια, όπου ο Επίσκοπος Κύριλλος και ο Δήμαρχος Μπρζάν κατέθεσαν στεφάνι.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο ιερέας Ντέγιαν Μάντιτς, εφημέριος της Κόπερ, ενώ η καθηγήτρια Τσοκ μίλησε για τον ιστορικό ρόλο και τη σημασία του Ιωάννη Καποδίστρια, τη σχέση του με την Κόπερ και τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Τέλος, απηύθυνε χαιρετισμό και ο καθηγητής Δρ. Αλέξης Παναγόπουλος από την Ελλάδα, ενώ η κυρία Τσίμπεϊ παρουσίασε στον Επίσκοπο την ιστορία και τη δράση του Ιστορικού Αρχείου.

Επιμέλεια: π. Νικόλαος Γκάτσεβιτς

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... η Ίστρια,

χερσόνησος που εκτείνεται δεξιά και κάτω της Τεργέστης,

πολις όπου κυριάρχησαν οι Έλληνες Ρωμηοί εμπόροι (οπως και στην Βιέννη) και κατείχαν σχεδόν όλα τα σπουδαία μέγαρα τής παραλιακής λεωφόρου της,
προτού συρρικνωθεί ο ακμαίος Ρωμαίηκος Ελληνισμός τής μεσευρώπης

και όπου ο πατέρας του Ιωάννη είχε τοποθετηθει ως κυβερνήτης (κάπο)

γιος τού κυβερνητη της Ίστριας
λοιπόν ο Ιωάννης, δηλαδή τού Κάπο ντ' Ίστρια...

Aetios είπε...

Οι Σέρβοι πάντοτε μας αγαπούσαν αλλά τελευταία, μετά την υποστήριξη που τους παρείχαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Σερβίας, ήρθαν ακόμη πιο κοντά μας.