Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν και τον εγκέφαλό μας, υποστηρίζει νέα μελέτη

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν και τον εγκέφαλό μας, υποστηρίζει νέα μελέτη

Υπάρχει σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των αλλαγών στον τρόπο που μαθαίνουμε, θυμόμαστε και αισθανόμαστε, ανακάλυψαν οι ερευνητές

Tα εξαιρετικά επεξεργασμένα -ή υπερεπεξεργασμένα- τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τον εγκέφαλό μας.

Νέα έρευνα δείχνει πώς συνδέονται τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα -όπως πατατάκια, πολλά δημητριακά και τα περισσότερα συσκευασμένα σνακ - με τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, θυμόμαστε και νιώθουμε.

Αυτές οι τροφές μπορούν να δράσουν σαν εθιστικές ουσίες, λένε οι ερευνητές, και ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πρέπει στο εξής, να λαμβάνουμε υπόψιν μια νέα κατάσταση ψυχικής υγείας που ονομάζεται «διαταραχή χρήσης εξαιρετικά επεξεργασμένης τροφής». Μια διατροφική δίαιτα γεμάτη με τέτοια τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και προβλημάτων ύπνου.

 

Οι επιστημονικές έρευνες για το ζήτημα θεωρούνται πρώιμες και οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουν ακόμη. Δεν είναι όλα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ίδια, λένε ορισμένοι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι μερικά μπορεί να είναι καλά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια διατροφική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν ακριβώς το γιατί, πέρα ​​από τον αριθμό των θερμίδων και τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών. παραγωγοί τροφίμων, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα μάφιν, υπερασπίζονται τα προϊόντα τους και σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ένας συνεπής, παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. 

Λαχτάρα για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα χτυπούν γρήγορα τον εγκέφαλο όταν τα τρώμε και έχουν ισχυρή επίδραση στο σύστημα ανταμοιβής του, το οποίο εμπλέκεται στην ευχαρίστηση, τα κίνητρα και τη μάθηση. Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν νικοτίνη, αλκοόλ και άλλα εθιστικά φάρμακα, είπε η Ashley Gearhardt, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία είναι συνδημιουργός ενός μέτρου για τον εθισμό στα τρόφιμα.

«Οι άνθρωποι λαχταρούν έντονα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τα καταναλώνουν καταναγκαστικά, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να τα τρώνε», είπε η ίδια.

Ο τρόπος παραγωγής των τροφίμων αυτών μπορεί να εξηγεί εν μέρει το γιατί. Για να φτιάξουν είδη όπως πατατάκια, δημητριακά πρωινού και σνακ μπαρ, οι κατασκευαστές συχνά καταστρέφουν την κυτταρική δομή των συστατικών, αφαιρώντας το νερό και τις φυτικές ίνες, προκειμένου να τα καταστήσουν πιο εύκολα στο μάσημα, την κατανάλωση και την πέψη. Τα συστατικά αυτά χτυπούν γρήγορα τον εγκέφαλό μας, γεγονός που κάνει τα τρόφιμα πιο εθιστικά, λέει η Gearhardt.

Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων τόσο λίπους όσο και υδατανθράκων σε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανότατα ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα λαχταρούμε και δυσκολευόμαστε να τα σταματήσουμε όταν τα τρώμε.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία είναι πιθανόν μέσω του μικροβιώματος του εντέρου, δήλωσε η Felice Jacka, διευθύντρια του Κέντρου Τροφίμων & Διάθεσης στο Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία. Το μικροβίωμα του εντέρου αναφέρεται στα μικρόβια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, το σύστημα απόκρισης στο στρες και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, τα οποία επηρεάζουν την ψυχική υγεία, πρόσθεσε η Jacka.

Η κατανάλωση μιας τυπικής διατροφής γεμάτη με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα ώστε να είναι λιγότερο ποικιλόμορφο και να έχει λιγότερους τύπους ωφέλιμων βακτηρίων, δήλωσε η Arpana Gupta, συνδιευθύντρια του Goodman-Luskin Microbiome Center στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Οι αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου που προκαλούνται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, είπε η DiFeliceantonio. «Το γεγονός ότι η διατροφή αλλάζει αυτό το σύστημα ανταμοιβής, πολύ βαθιά σημαίνει στην πραγματικότητα ότι επηρεάζονται τα πάντα στη ζωή σας», είπε.

πηγή

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... μὲ τέτοια ἄσπλαχνη τροφοδοσία, τὰ σπλάχνα ἅρα καταντοῦν... στριμμένο ἔντερο...;