Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Η αγορά κόντρα στην πράσινη μετάβαση

 Και αυτή τη φορά, η πολιτική αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, αφού πρόκειται για την πράσινη μετάβαση.

 

Αθανάσιος Αδαμόπουλος tadamopoulos@naftemporiki.gr

Για άλλη μια φορά στην ιστορία, οι αγορές βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με την πολιτική. Και αυτή τη φορά, η πολιτική αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, αφού πρόκειται για την πράσινη μετάβαση.

Όπως αποκάλυψε έρευνα του Bloomberg, η βιομηχανία των hedge funds -αξίας 5 τρισ. δολαρίων-, αφού εξέτασε λεπτομερώς τους βασικούς τομείς στην πράσινη οικονομία, αποφάσισε να ποντάρει εναντίον της, μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιβλαβής από τις πολιτικές μανούβρες για το θέμα.

Τα αντισταθμιστικά ταμεία σορτάρουν τομείς όπως μπαταρίες, ηλιακά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και υδρογόνο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις long θέσεις τους στα ορυκτά καύσιμα. Η αιτία για αυτή την κίνηση είναι εμφανής: παρά τις υποσχέσεις, οι μετοχές καθαρής ενέργειας και πράσινης τεχνολογίας υποαποδίδουν κατά πολύ σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά. Για όσους έχουν ξεχάσει, το μεγάλο σορτάρισμα γκρέμισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ποντάροντας εναντίον των subprimes.

Η αγορά διακρίνει μια επιθετική πολιτική κόντρα στην πράσινη μετάβαση και εκτιμά πως μια επικράτηση Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα οδηγήσει το φιλόδοξο σχέδιο σε βήματα προς τα πίσω. Την ίδια ώρα, οι διαδοχικές γεωπολιτικές κρίσεις -ειδικά της Ουκρανίας- συντηρούν τα σενάρια της ενεργειακής κρίσης και αναγκάζουν τις εθνικές αρχές σ’ ολόκληρο τον κόσμο να στραφούν ξανά προς την ασφάλεια που παρέχουν παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα, όπως το κάρβουνο.

Το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης παραμένει ανοικτό, όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του project, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, ενώ οι πετρελαϊκοί γίγαντες δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα όπλα της κυριαρχίας τους.

Ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μόλις άρχισε και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Όμως, για την πράσινη μετάβαση ο χειμώνας προβλέπεται όχι μόνο βαρύς αλλά και μακροχρόνιος.

.naftemporiki.

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... ετσι κι αλλιώς η "πράσινη"...

κάτω από την μασκα της αποδεικνύεται
γκριζόμαυρη... εμπριμέ... (η ίσως, γιατί όχι, και πουά...)

Άγνωστος είπε...

Μπλέ ρουά είναι...για πάντα απ' ότι φαίνεται...