Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Οι Βλάχες ηρωίδες της Κουτσούφλιανης ( Παναγία Τρικάλων) στο έπος του 1940

 Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και κείμενο

28 Οκτωβρίου 1940. Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Στα Ελληνοαλβανικά σύνορα έχει ανάψει ο πόλεμος. Ο Ελληνικός Στρατός προωθείται από τα νότια προς τα σύνορα. Από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο και τα σύνορα με την Αλβανία.
Αυτοκίνητα, ζώα και στρατιώτες ανεβαίνουν τον δρόμο Καλαμπάκα – Μέτσοβο, να φτάσουν στο Μέτωπο. Το χιόνι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την προώθηση του στρατού. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι γυναίκες της Κουτσούφλιανης (σημερινή Παναγία Τρικάλων) αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο. Να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός. Οι ηρωίδες της Κουτσούφλιανης, αντάξιες των πατέρων τους, οι οποίοι στον πόλεμο του 1897 είχαν πάρει την μεγάλη απόφαση να κάψουν το χωριό τους και να εκπατριστούν σε Ελληνικό έδαφος παρά να μείνουν στο τούρκικο, ανέλαβαν να εκχιονίσουν τον δρόμο της Κατάρας. Νύχτα και μέρα πάλευαν με το χιόνι. Κατάφεραν να μη κλείσει ο δρόμος, όλο τον χειμώνα και να συμβάλλουν έτσι στη Νίκη του Ελληνικού Στρατού.
Η Ελλάδα τις τίμησε με τις φωτογραφίες τους στο πολεμικό μουσείο των Αθηνών. Οι φωτογραφίες αυτές αναδημοσιεύονται τακτικά από τότε σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Όμως δεν υπάρχουν οι λεζάντες. Δεν αναφέρονται τα ονόματα των γυναικών ηρωίδων της Κουτσούφλιανης. Ας τις θυμηθούμε:
Από αριστερά: Ζιώγα Μαρία του Συμεών (το γένος Κωνσταντίνου Αλεξίου, Κώτσιου αλ Αλέξη), Μαρέσα Κωνσταντινιά του Λάμπρου (το γένος Δημητρίου Λιάττη, Τσόρβας), Μουχίκα Ζωή του Δημητρίου, Πάκου Γιαννούλα του Ιωάννου, Ζαμπούρα Δήμητρα του Στέργιου (το γένος Ιωάννου Παπανίκα – Πλούμης), Παπανίκα Ευαγγελία του Γεωργίου (το γένος Δημητρίου Κόττα), Μουχίκα Ελένη του Αδάμ (το γένος Ιωάννου Αλεξίου – Γιάννη αλ Βασίλη Αλέξη), Γιάννα Αλεξίου του Γεωργίου (σύζυγος Κωνσταντίνου Στεργίου Λάππα), Μισιάκα Θεοδώρα του Γεωργίου (το γένος Γεωργίου Μαντζαβέλα – Αγάς) και ο Τζίμας Νικόλαος του Ιωάννου. Κατ’ άλλους, η προτελευταία δεν είναι η Γιάννα Αλεξίου αλλά η Ελένη Δημοτσαλή του Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: