Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

+π. Κωνσταντίν Γαλέριου, « ό Κήρυκας τής Φωτιάς »

 

« ᾿Εσημειώθη ἐφ᾿ ἡμᾶς τὸ φῶς τοῦ προσώπου σου, Κύριε.» (ψ. 4, 7)
«Ἐν τῷ φωτὶ τῆς δόξης τοῦ προσώπου σου, Κύριε, πορευσόμεθα εἰς τὸν αἰῶνα» (ψ. 88, 16β΄ – 17α΄)

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο 
Ό Πατήρ Κωνσταντίν Γαλέριου (στά ρουμανικά Constantin Galeriu) έλεγε συχνά, « Ή χαρά είναι στήν αλήθεια ».
«Νά προσεύχεσαι μέ τό νού σου μέσα στήν καρδιά, απ’εκεί έρχεται καί ή αληθινή κατανόηση τών λόγων τής Γραφής.
«Χτυπημένη μέ τή αδιάλειπτη προσευχή, ή καρδία θά αναβλύσει νερό από τά βάθη της, όπως ή πέτρα τήν οποία χτύπησε ό Μωησής, μέ τή προσευχή καί μέ τό ράβδο της άσκησης, τής μετανοίας».
« ό μοναχισμός είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών».
«Αγιότητα δέν σημαίνει νά περπατάς πάνω στό νερό, δέν σημαίνει νά πετάς στόν αέρα, δέν σημαίνει νά ανασταίνεις νεκρούς. Ή μεγαλύτερη αρετή αγιότητας που μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος σήμερα είναι να αναστηθεί από τις δικές του αμαρτίες».
«Κύριε, δώσε μου τήν αφύπνιση τής συνείδησής μου, για να βγω από τον λαβύρινθο της αμαρτίας»
«Βρίσκουμε μέσα στό Ευαγγέλιο τουλάχιστον δύο αποκαλυπτικές καταστάσεις για αυτό. Πρώτα, όταν ό Υιός του Θεού δέν αναγνωρίζει τήν εικόνα Του στούς ανθρώπους, αναφέρομαι στη καθυστερημένη έλευση των πέντε παρθένων χωρίς το έλαιο της χάριτος, οι οποίες χτυπούνε την πόρτα και κράζουν· Κύριε, Κύριε, ἄνοιξον ἡμῖν(Ματθ.25,11). Μετά, όταν οι «εργαζόμενοι της αδικίας» κράζουν· Κύριε, Κύριε, ἄνοιξον ἡμῖν!(Λκ.13,25).Και στη φωνή των μωρών παρθένων και σ’ αυτή των εργατών της αδικίας, η ίδια πικραμένη απάντηση έρχεται από τον Κύριο· Δεν σας γνωρίζω! Δεν σας ξέρω ποιοι είστε! Αναρωτιέσαι τότε, με φόβο μέσα σου· Δεν μας ξέρει, δεν μας γνωρίζει ο Υιός; Τί θέλει να πει ο Κύριος; Αν πάμε στο ελληνικό κείμενο, στη γλώσσα κηρύγματος των Αποστόλων, θα βρούμε λοιπόν το νόημα το εξής· Η απάντηση του Κυρίου είναι έτσι στα ελληνικά· ουκ οἰδα ὑμᾶς! Το κλειδί λέξη εδώ είναι οἰδα, το αόριστο του ρήματος εἰδω, το οποίο έχει ως ουσιαστικό το είδος, που σημαίνει εικόνα. Επομένως, ξαφνικά και τρομακτικά, καταλαβαίνουμε ότι ο Σωτήρας μας ξυπνά την συνείδηση στη βαθύτερη πραγματικότητα.
Ή απάντηση τού Κυρίου είναι Δεν αναγνωρίζω τη εικόνα μου μέσα σας! Μια φορά περισσότερο αποκαλύπτεται σε μας ότι είμαστε πλασμένοι κατά την εικόνα του και κληθήκαμε να αποκαλύψουμε την εικόνα του μέσα στον κόσμο»
«Είθε να έχετε την θεία ειρήνη και την καρδιά σας στο φως, στο ατελείωτο φως της Αγίας Τριάδος»
***
« Όλη η ζωή του πατέρα Γκαλέριου και κυρίως η ιεραποστολική του δραστηριότητα παραμένει για εμάς ως πασχαλινή δάδα, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το μυστήριο και τη χαρά της Ανάστασής μας, του ρουμανικού έθνους και όλου του κόσμου. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τέτοιους πυρσούς για το Πάσχα, δηλαδή να δούμε σε έναν άνθρωπο πώς το μυστήριο της χαράς, το μυστήριο της κοινωνίας με τον Χριστό, μεταδίδεται ως φως γύρω από αυτό το άτομο και αυτό το φως παρασύρει άλλους ανθρώπους και ως χαρά επίσης. », είπε ο Μακαριώτατος π. Δανιήλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον π. Ciprian Apetrei.
Υπό αυτό το ένδοξο φως οι άνθρωποι γνώρισαν τον πατέρα Galeriu: ως υποδειγματικό ιερέα, φιλεύσπλαχνο, έμπειρο στην πνευματικότητα και παθιασμένος στο κήρυγμα, ως ακούραστο ομολογητή της αλήθειας, ως βαθύ θεολόγο και αφοσίωμενο στους συνανθρώπους του .
***
 
 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
 
Αγιότητα δεν σημαίνει να περπατάς πάνω στο νερό, να πετάς στον αέρα, να ανασταίνεις νεκρούς… είναι ένας άνθρωπος σήμερα να αναστηθεί από τις αμαρτίες του. 
π. Κωνσταντίν Γαλέριου

3 σχόλια:

Νεκτάριος είπε...

"Αγιότητητα ...είναι ένας άνθρωπος σήμερα να αναστηθεί από τις αμαρτίες του".
Χαρμόσυνη αγγελία ο λόγος του πατρός Κωνσταντίν, μας επιβίβασε σε μία λαμπρή γαλέρα για έναν υπέροχο πλουν, με προορισμό την ανάστασή μας από τις αμαρτίες μας.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Μέχρι το τέλος αμήν Κύριε!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... αμήν γένοιτο... !