Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η άλλη πλευρά της Λευκάδας

 

Ένα νησί με πανέμορφα χωριά, γεμάτα ανεξερεύνητες γωνιές και φιλόξενους ανθρώπους που διατηρούν ανέγγιχτη την ομορφιά που τους περιβάλλει.


Η αυθεντική πλευρά της Λευκάδας κρύβεται στην ενδοχώρα με τα ορεινά χωριά και τις εγκαταλελειμμένες μονές. Αφιερώστε λίγο χρόνο μακριά από τις μαγευτικές παραλίες και ανακαλύψτε τα.

Η Κόκκινη εκκλησία και η Μονή του Ασώματου Μιχαήλ

Έρημη πια, η Μονή της Ευαγγελίστριας, ή Κόκκινη Εκκλησία, στέκει περιτριγυρισμένη από το χαμηλό τείχος της στη μέση ενός λιβαδιού, κοντά στο χωριό Πλατύστομα (υπάρχει σήμανση). Ο αρχικός μικρός ναός ιδρύθηκε το 1478 από δύο μοναχούς που τον έκτισαν με πέτρα, χρησιμοποιώντας για κονίαμα κοκκινόχωμα της περιοχής. Στην πορεία του χρόνου έγινε σημαντικό μοναστικό κέντρο με μεγάλη περιουσία. Οι δεσποτικές εικόνες που υπήρχαν στο ναό χρονολογούνται από το 1723 και δημιουργήθηκαν από τον Κρητικό αγιογράφο Μιχαήλ Τζεν. Θα τις δείτε στη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, στην πόλη της Λευκάδας.

Ακολουθώντας τις πινακίδες που θα βρείτε στο χωριό Βαυκερή, διανύετε τα 3 χιλιόμετρα της κατάφυτης διαδρομής, η οποία θα σας φέρει στην εγκαταλελειμμένη Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, επί Τουρκοκρατίας, ή και νωρίτερα.

Χωριά στην ενδοχώρα της Λευκάδας

Η Εγκλουβή, που έχει γίνει γνωστή για τις νόστιμες φακές της, είναι το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, κτισμένο σε βραχώδες έδαφος με χαράδρες. Γύρω της υπάρχουν ξερολιθιές για να συγκρατούν το χώμα, ώστε να καλλιεργούνται αμπέλια. Στο ωραίο πέτρινο χωριό με τις κεραμοσκεπές, υπάρχει μικρή σκιερή πλατεία με καφενεία.Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι των Κολυβάτων είναι ελάχιστοι, το καλοκαίρι τους συντροφεύουν οι αλλοδαποί που έχουν αγοράσει παλιά σπίτια του χωριού. Περπατήστε για να δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, απολαύστε τη θέα και μετά καθίστε στην ταβέρνα όπου η Μαρία σερβίρει το σπιτικό φαγητό της. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

  

Η συνέχεια..

1 σχόλιο:

Νεκτάριος είπε...

Η πρώτη εικόνα των τραπεζιών κάτω από τα δέντρα μου φωνάζει, "έλα να πιεις έναν διπλό σκέτο μπαρούτι ελληνικό, σαν εκείνον τον αξέχαστο στην καντίνα της Πολυκλινικής..."