Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Δημήτριος Πατέλης – Απλά μαθήματα σύγχρονης επαναστατικής θεωρίας


Όσο υπάρχουν ακόμη φωνές λογικής καί κοινού νοός που αντιστέκονται στήν ΝεοΤαξίτικη λαίλαπα που θέλει νά σαρώση τά πάντα καί νά μάς κάνη κυμά στήν παγκόσμια κρεατομηχανή, υπάρχει ελπίς!

Ο Δημήτρης Πατέλης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Διδάσκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με αντικείμενο τη Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης. Έχει διδάξει στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας, και στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας» και δραστηριοποιείται στους Ομίλους Επαναστατικής Θεωρίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και θεωρία του υλικού και πνευματικού πολιτισμού, στη διαλεκτική λογική και μεθοδολογία, στην ιστορία και θεωρία της επιστήμης και της τεχνολογίας, στις κοινωνικές επιστήμες, στη μαρξιστική φιλοσοφία, στην πολιτική οικονομία, στην ψυχολογία, στην παιδαγωγική και στην πολιτική φιλοσοφία.

3 σχόλια:

Α.Κ. είπε...

Ο καθηγητής φτάνει μέχρι τη μέση της ορθής συλλογιστικής: αλλοτρίωση στο φύλο ώστε να κυριαρχήσει ο καπιταλισμός. Όχι. Δεν είναι μόνο αυτό. Όταν φτάνεις στο σημείο να αμφισβητήσεις μέχρι και το φύλο σου, είσαι στο σωστό δρόμο για να γίνει αθυρμα και αριζος άρα κατευθυνόμενος. Το παιχνίδι λέγεται έλεγχος του ανθρώπου και μια χαρά θα το έπαιζε και ένα κομμουνιστικό κράτος σήμερα.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... ἔχει ἰδιαίτερη σημασία, τὸ ὅτι ἕνας προερχόμενος ἀπὸ

τὴν ἀριστερή π λ ε υ ρ ά τῆς ἱστορίας

ἡ ὁποία εἶχε ἐπ’ ἐσχάτων, πρώτη καὶ καλύτερη ἀναλάβει... ἐργολαβικά...
τὴν προώθηση ὃλης αὐτῆς τῆς

προοδευτικῆς ὀπισθοδρόμησης

ὣστε νὰ καλύψει.. ταΐζοντας
μὲ δ ι κ α ι ω μ α τ ι κ ό σανό τοὺς ἀκολούθους της

το ἰδεολογικό κενό

που εἶχε δημιουργηθεῖ
ἀπὸ τὸ φαλίρισμα, τοῦ κρατικοῦ καπιταλισμοῦ τῆς σοβιετίας...


ἄλλωστε ὁ... Μαρξιλενινοσταλινισμός

ἤξερε νά βαπτίζει ἐπιδέξια, ἐχθρούς τοῦ λαοῦ,
ὅποιους ἐπιθυμοῦσε νὰ τοὺς κόψει τὸ λαρύγκι

καὶ χρησιμοποιοῦσε...
ὡς χρυσή τομή
τὴν τεχνογνωσία τῆς Χρυσῆς ὁρδῆς

πλήν, κάπως ἀναβαθμισμένη καὶ.. ἓνα τι ἐξευγενισμένη.. χρησιμοποιώντας παραλληλα τίς... δωρεάν (επιδοτούμενες;)διακοπές στά
μαγευτικά παγωμένα τοπία τοῦ μακρινοῦ σοβιετικοῦ βορᾶ
(γκουλάγκ)...

Α.Κ. είπε...

Η κομμουνιστική αριστερά στην καλύτερη περίπτωση είναι ανεκτική στους ομοφυλόφιλους. Όχι υποστηρικτική ούτε διευκολύνει τους άρρωστους σκοπούς τους. Η άλλη αριστερά, η σοσιαλιστική ή η ροζ ή η γιαλαντζι ή η όπως θέλετε πείτε την, επειδή ακριβώς συνθηκολόγησε με τον τουποκαπιταλισμο, ήθελε λόγο ύπαρξης. Βρήκε τους λα...μετανάστες, Λοατκι, μουσουλμάνους κτλ.