Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Farther Savatie Bostovi για την πίστη στην Εκκλησία : – Η εκκλησία του Χριστού είναι η εκκλησία των Αγίων , όχι των επαναστατών , των μεταρρυθμιστών και των γιατρών. Όπου οι άγιοι δεν είναι πια εξουσία και οδηγός , εκεί κυβερνά ο ξεπεσμένος νους και εκεί όλα είναι δυνατά , όλα έξω από τη σωτηρία . Ας εξετάσει ο καθένας τον εαυτό του σε τι σχέση έχει με τους αγίους…



Η Εκκλησία ιδρύθηκε στον Μυστικό Δείπνο, όχι στην πλατεία, ούτε στο μπαλκόνι του αυτοκράτορα. Ο Χριστός έσπασε τον Άρτο του Σώματος Του και τον έδωσε στους εκλεκτούς Του δώδεκα , μεταξύ των οποίων ήταν και ο προδότης. 

Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο όχι για να κάνει τάξη σε αυτόν, αλλά για να βγάλει από τον κόσμο αυτούς που ήθελε . 

 Μας αρέσει , δεν μας αρέσει , αλλά ο Χριστός δεν ήθελε να προσηλυτίσει τον Πιλάτο. Δεν απάντησε καν στην ερώτηση όταν ο Πιλάτος Τον προκάλεσε να του μιλήσει για την αλήθεια. Η απάντηση του Χριστού στις πρωτοβουλίες των μεγαλύτερων αυτού του κόσμου είναι η σιωπή. 

Όσοι κατηγορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι δεν συμβαδίζει με την εποχή , φέρνουν το καλύτερο επιχείρημα ότι η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία του Χριστού. 

Μας κατηγορούν ότι παραμένουμε στο Βυζάντιο , ότι ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες των 1800 χρόνων πριν ; Επιπλέον , έχουμε και τους κανόνες των αποστόλων στους οποίους διατυπώθηκαν όλοι οι άλλοι . Επομένως , ακόμη και αυτοί που μας κατηγορούν για γηρατειά , μας λένε να εγκαταλείψουμε όλα όσα είμαστε και να κολλήσουμε σε αυτούς που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τους αποστόλους , άρα καμία σχέση με τον Χριστό. 

Η ίδια τους η επιθυμία να αλλάζουν πάντα για να ταιριάζουν με τους Pilates και να κάθονται στο τραπέζι μαζί τους , μπερδεύοντας τα λόγια για την αλήθεια μόνο για να μην σιωπήσουν , δείχνει ότι δεν είναι οι οπαδοί Εκείνου που σιώπησε με τίμημα θανάτου….. .

 Αδέρφια , οι κανόνες είναι ένας μεγάλος ουράνιος πλούτος που μας δίνουν οι άγιοι του Χριστού , αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί Του και ακούν τα λόγια Του που δεν ακούει ο κόσμος. Η ευγένεια και η σοφία των αγίων λιώνει κάθε κακία , διώχνει την απόγνωση , κάνει τα μωρά σοφά . Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι οι άγιοι έφτιαξαν αυτούς τους σκληρούς κανόνες για να καταστρέψουν εμάς , τους αμαρτωλούς , ή για να μας χωρίσουν από την Εκκλησία ; 

 Όποιος έχει δει ποτέ έναν άγιο , και εγώ έχω δει , ξέρει ότι η σκληρότητά του είναι το μέτρο της τελειότητας στο οποίο πρέπει να αγωνιστούμε .

 Ούτε ο Χριστός ήρθε για να καταστρέψει τον Νόμο ή τους προφήτες , αλλά να τους εκπληρώσει με το έλεός Του. 

Διότι αν κατεβάσουμε το μέτρο στο επίπεδό μας , των αμαρτωλών , αποκαλώντας αρετή την αμαρτία , χρειαζόμαστε ακόμα Σωτήρα , γιατί εμείς οι ίδιοι με το νου μας έχουμε σώσει και τον εαυτό μας .

 Ό,τι μας άφησαν οι άγιοι δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, αλλά ένα αγγελικό μέτρο στο οποίο έχουν φτάσει οι ίδιοι. 

Πράγματι , κανένας από τους αγίους δεν έφερε βάρη που δεν σήκωσε ο ίδιος . Γι’ αυτό ο προφήτης είπε : «Θαυμαστός είναι ο Θεός στους αγίους Του ! ». Και όποιος βλασφημεί τους αγίους , βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα που είναι μέσα τους.