Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Βασιλικέ μου τρίκλωνε (Κλειστός χορός Αργιθέας)

Ο Στέργιος Βλαχογιάννης γεννήθηκε στα Πετρίλια Καρδίτσας ένα από τα χωριά της Αργιθέας.. Τσοπάνης στο επάγγελμα, τον άκουσαν τυχαία κάποιοι να τραγουδά και τον κατάφεραν να μπει σε μουσικά σχήματα και έγινε πασίγνωστος στα χωριά των Αγράφων για την ξεχωριστή φωνή του.  

Η κρυστάλλινη φωνή του ήταν χαρακτηριστική και του έδινε μετά από εγκεφαλική ώθηση αέρα ώστε το εξερχόμενο τραγούδι ήταν ένα άσμα, ήταν ένας ύμνος αφού έβγαινε από άνθρωπο µε καρδιά, µε αγάπη για το γνήσιο, αυθεντικό, παραδοσιακό τραγούδι! Η Δόρα Στράτου προλογίζοντας την είσοδο των χορευτών στο θέατρο που φέρει τ' όνομά της, αναφέρει μεταξύ άλλων για τους Αργιθεάτες χορευτές που χόρευαν στο Θέατρό της και ανάμεσά τους ο Στέργιος! Αυτοί δεν χορεύουν απλώς, αυτοί κεντάνε πάνω στη γη. Είναι ένα τρανό δείγμα ότι υπάρχει ακόμη Ελλάδα. Γ

ια τον Στέργιο Βλαχογιάννη είπε: Είναι ένας Άνθρωπος πλασμένος για χορό και τραγούδι. Στέργιος Βλαχογιάννης και αργιθεάτικο τραγούδι ενώθηκαν από τα παιδικά του χρόνια. Από μικρός κοντά στα κοπάδια τα καλοκαίρια στα βουνά της Αργιθέας και το χειμώνα στα χειμαδιά πότε στο Βόλο, πότε στον Αλίαρτο και την Κωπαΐδα κοντά σε παλιούς τσοπαναραίους και τσελιγκάδες μάθαινε παλιακά τραγούδια που ήταν η μουσική µας κληρονομιά. Κι αυτή την κληρονομιά των τραγουδιών και του κλειστού χορού της Αργιθέας τη διέσωσε και την διέδωσε σε εμάς τους νεότερους. Είναι το σημαντικότερο έργο που έδωσε στον τόπο του!

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... μ ε γ α λ ε ῖ ο...

ὅσοι εἴχαμε τὴν τύχη νὰ συναντηθοῦμε μὲ τὴν ἀρχοντιά, αυτῆς τῆς τελευταίας γενιᾶς
γνήσιων ἑλλήνων
ἴσως
νὰ τὰ νιώθουμε κπως καλύτερα...!