Τα αραβικά
κράτη του Περσικού Κόλπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο στρατηγικό
κέντρο παραγωγής ελαιολάδου. Οι αραβικές χώρες επενδύουν όλο και
περισσότερο στην εντατική καλλιέργεια. Όπως μαθαίνουμε από την Il Sole 24 Ore,
στην επαρχία Al-Jouf της Σαουδικής Αραβίας, στα βόρεια σύνορα με την
Ιορδανία και το Ιράκ, έχουν φυτευτεί 20 εκατομμύρια νέα ελαιόδεντρα,
παρήχθησαν πέρυσι 11 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου και υπάρχει ένας
ελαιώνας πέντε εκατομμυρίων δέντρων φυτεμένος σε πάνω από 7 χιλιάδες
εκτάρια (ο μεγαλύτερος στον κόσμο σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες
2018) στην ιδιοκτησία της εταιρείας Al-Jouf Agricultural Development Company, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε με σαουδαραβικά κεφάλαια.
Η ελαιοκαλλιέργεια στις αραβικές χώρες είναι υπερ-εντατική -φυτεύονται 1.600 δέντρα ανά εκτάριο (η παραδοσιακή τεχνική επιτρέπει μόνο 200) – και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως ισπανικές (piquel, arbosana και arbequina) και ελληνικές (όπως η κορωνέικη), αλλά όχι ιταλικές.
Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη στην αγορά αυτή επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία προσχώρησε πρόσφατα στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), τον διακυβερνητικό και διεθνή οργανισμό στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς που εδρεύει στη Μαδρίτη.
Η Αραβική Αρχή Επενδύσεων και Ανάπτυξης, η οποία συμμετείχε στο IOC ως παρατηρητής, εξέφρασε επίσης την προθυμία της να αυξήσει τη χρηματοδότηση στον τομέα της ελιάς.
με πληροφορίες olivenews.gr
1 σχόλιο:
Μανθάνω ότι και οι Κινέζοι έχουνε πέσει με τα μούτρα και φυτεύουνε στο φουλ Κορωνέικη ελιά. Θα τα μαζεύουν και με κάτι τεράστια καινούργια μηχανήματα συγκομιδής, πάνε τα μεροκάματα για τους φτωχους εργάτες γης.
Δημοσίευση σχολίου