Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Μεγάλος ξεσηκωμός των Γερμανών αγροτών

 Απρόβλεπτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το ευρύ κύμα κινητοποιήσεων των αγροτών στη Γερμανία, εξέλιξη η οποία θέτει σε προβληματισμό, όχι μόνο την κυβέρνηση της χώρας αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό κατεστημένο, καθώς είναι η πρώτη φορά που απειλείται σοβαρά ο σχεδιασμός που έχει γίνει με την πράσινη συμφωνία και τον τρόπο που αυτή ενσωματώνεται στους κανόνες της ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2023-2027.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Ο μεγάλος ξεσηκωμός των Γερμανών αγροτών βάζει πάγο στα Σχέδια της ΚΑΠ και ξυπνάει μνήμες στην Ελλάδα 

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις των Γερμανών με τις συχνές επισκέψεις των τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου, φαίνεται να ξυπνάει μνήμες στους αγρότες της χώρας μας και να βάζει νέους προβληματισμούς στο εγχώριο αγροτικό αγροτικό κίνημα, παρά τα τεράστια προβλήματα συνοχής. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γερμανία αφορά χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγρότες βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ αυτή των Γερμανών συναδέλφων τους

Εν τω μεταξύ,  με τα τρακτέρ να βγαίνουν στους δρόμους από τη Γαλλία έως την Πολωνία και τη Γερµανία, προσεχώς και στην Ελλάδα, μεγαλώνουν οι φόβοι των εθνικών κυβερνήσεων ότι οι αγρότες, που συνήθως θεωρούνται κατά βάση πιο συντηρητικό τµήµα του εκλογικού σώµατος, µπορεί να αποτελέσουν µια πιθανή δεξαµενή ψήφων για την ακροδεξιά. «Οι λαϊκιστές δεν έχουν καλύτερες απαντήσεις, αλλά θα εκµεταλλευτούν την κατάσταση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου», προειδοποίησε ο Fabian Zuleeg, επικεφαλής της δεξαµενής σκέψης European Policy Centre. «Είναι µάλλον περίεργο το γεγονός ότι δεν υπήρχε επίγνωση ότι έχουµε επαναφέρει τους αγρότες στην ατζέντα, διότι υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στη γεωργία και ο τοµέας εξακολουθεί να διαδραµατίζει µεγάλο ρόλο στην πολιτική πολλών κρατών µελών», σχολίασε.

Σύµφωνα µε την πρόεδρο της αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης της Ε.Ε COPA, Christiane Lambert, « για χρόνια, οι Ευρωπαίοι αγρότες αισθάνονταν ότι δεν τους έπαιρνε κανείς στα σοβαρά.».

Λιτότητα που κόβει επιδοτήσεις και ξεσηκώνει του Γερμανούς αγρότες η συνέχεια..

3 σχόλια:

Βασίλειος είπε...

Οι ανώμαλοι και διεστραμμένοι του Νταβός την έχουν δει νταβατζήδες των λαών και προωθούν την Μεγάλη Πείνα για να μας έχουν φοβισμένους - εξαρτημένους - χειραγωγημένους .

Όλα τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που διαπράττουν γίνονται στο όνομα κάποιου 'καλού' σκοπού , δημόσια υγεία / ανθρώπινα δικαιώματα / κλιματική αλλαγή .

Οι μαριονέτες τους τρέχουν να προσκυνήσουν και να πάρουν οδηγίες : στόχος τους είναι τώρα ο έλεγχος του διαδικτύου και των πληροφοριών που δεν ελέγχονται από αυτούς ή των απόψεων που δεν συμμορφώνονται με το αφήγημα των διεστραμμένων .

Είναι προβλέψιμοι , είναι όργανα του κερατά , είναι λυσσασμένοι κι ας το κρύβουν . Η ατζέντα τους είναι πια ομογενοποιημένη σε όλο το δυτικό κόσμο που είναι στη δύση του . Οι Ολλανδοί αγρότες χθες, οι Γερμανοί αγρότες σήμερα , οι Έλληνες αγρότες και οι Γάλλοι αύριο . Θέλει αγώνα , επαγρύπνηση , συγκέντρωση του Νου που λέει και ο Μόρφου και κυρίως Πίστη !

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...πώς νά συμμαζέψουν
τ' ασυμμάζευτα...
που θα πέσουν να τους πλακώσουν...ελιτίστικα...

πέφτοντας στον λάκκο που ετοίμαζαν για μάς...

...

όμως, κι από την άλλη ...

για τούς.μέν παράδες
ο κόσμος ξεσηκώνεται,

για τις αφύσικες παρεκκλήσεις που απειλούν να κάνουν... νεογενίτσαρους, τα παιδιά μας

θαμμένα κάτω από ένα σωρό
ακαθαρσίες

πολύ χειρότερες κι από τίς.ψεύτικες
τίς τάχα ανάγκες "μας"
όπου σπαταλήσαμε και σπαταλάμε τίς ζωες μας...

για ετούτα λοιπόν που έρχονται να αποτελειώσουν
τον κάποτε περίοπτο
-και ...κάπως φανταχτερό- πολιτισμό τής ξεμυαλίστρας Δύσης,

μόνο χλιαρότητες και μισόλογα

αν όχι ... ένοχη σιωπή ...
και συμπαράταξη

και σίγουρα...
κανένας μα κανένας

ξεσηκωμός...!






Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ.ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΔ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΕΓΟΝΟΣ ΙΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ,ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ