Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Mνήμη της προφήτιδος Άννης, μητρός του Σαμουήλ

 

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα
Υπὲρ τοῦ παιδαρίου τούτου προσηυξάμην, καὶ ἔδωκέ μοι Κύριος τὸ αἴτημά μου, ὃ ᾐτησάμην παρ᾿ αὐτοῦ· κἀγὼ κιχρῶ αὐτὸν τῷ Κυρίῳ πάσας τὰς ἡμέρας, ἃς ζῇ αὐτός, χρῆσιν τῷ Κυρίῳ. (Α Βασ. 1,27-28 )
Ο θεαίτητος και αφιερωμένος στον Θεό Σαμουήλ ήταν προφήτης και αρχηγός του λαού του Ισραήλ. Η ευλογημένη Άννα, η άτεκνη μητέρα του, είχε προσευχηθεί εκτενώς στον Θεό γι’ αυτόν, με δάκρυα και θυσίες. Έτσι από βρέφος αφιέρωσε, τον ευλογημένο μονάκριβο γιο της, στην υπηρεσία του Κυρίου.
Μια σοφή μητέρα δεν θεωρεί τα παιδιά της δικά της παιδιά, αλλά του Θεού μάλλον. Είναι του Θεού, ούτως ή άλλως, και όταν Αυτός τα δίνει και όταν τα παίρνει. Αλλά είναι περισσότερο δικά Του, όταν μια μητέρα από μόνη της Του τα αφιερώνει. Τότε το δώρο του Θεού επιστρέφει σ ‘Αυτόν ως αντίδωρο, γιατί δεν έχουμε τίποτα δικό μας να Του δώσουμε, παρά μόνο αυτό που λαμβάνουμε από Αυτόν.
Ο νεαρός Σαμουήλ ζούσε στον ναό, ανάμεσα στους ανόμους γιούς του αρχιερέως Ηλί, και όμως ο ίδιος δεν διεφθάρει. Ο Κύριος δεν αποκαλύπτεται τον εαυτό Του στους αμαρτωλούς πρεσβυτέρους, εμφανίστηκε όμως στο καθαρό αυτό παιδί: γιατί ο Σαμουήλ έκανε το θέλημα του Θεού και δεν άφησε κανένα από τα λόγια Του να πέσει στο έδαφος (Α’ Σαμουήλ 3:19). Ο Σαμουήλ ήταν κριτής του λαού του Ισραήλ από νέος και, μέχρι που γέρασε, δεν διέπραξε τίποτα πονηρό ενώπιον του Θεού ή ενώπιον του λαού. Ο Κύριος του έδωσε δύναμη να προφητεύει και να κάνει θαύματα. Νίκησε όλους τους εχθρούς του Θεού και τους εχθρούς του λαού, και επί βασιλείας του έχρισε δύο βασιλείς, τον Σαούλ και τον Δαβίδ.
Όταν έφθασε σε προχωρημένη ηλικία, κάλεσε όλους τους ανθρώπους και τους ρώτησε αν είχε αδικήσει ποτέ κάποιον ή μήπως είχε ποτέ δεχθεί δωροδοκία από κάποιον. Και ο λαός απάντησε με μία φωνή: ‘’οὐκ ἠδίκησας ἡμᾶς καὶ οὐ κατεδυνάστευσας ἡμᾶς καὶ οὐκ ἔθλασας ἡμᾶς καὶ οὐκ εἴληφας ἐκ χειρὸς οὐδενὸς οὐδέν’’. (Δεν μας αδίκησες, ούτε μας τυράννησες, ούτε μας συνέτριψες και τίποτε δεν πήρες από το χέρι κανενός) (Ι. Σαμουήλ 12: 4).
Τέτοιος άνθρωπος ήταν λοιπόν αυτός, ο οποίος δόθηκε από τον Θεό και αντιδόθηκε στον Θεό ως αντίδωρο, και που ανατράφηκε με την ευλογία του Θεού και την ευλογία της μητέρας του. Ας επωφεληθούν οι μητέρες από το παράδειγμα της ευλογημένης Άννας. Ας επωφεληθούν και οι δικαστές και οι ηγεμόνες των λαών από το παράδειγμα του δικαίου Σαμουήλ!
Ω, Άγιε και Πανάγιε Κύριε, οικτίρμων και πανοικτίρμον, διάνοιξε τα μάτια της ψυχής μας για να δούμε την αγιότητά Σου και την αγαθοσύνη Σου, ώστε να μετανοήσουμε για τις πονηρίες μας.
Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Δεκέμβριος), Εκδ. Αθως

Δεν υπάρχουν σχόλια: