Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί ένας ιδιαίτερος σάλος με την προσπάθεια ασιατικοποίησης της διατροφής μας με την εισαγωγή διαφόρων εντόμων στον γαστριμαργικό μας πίνακα.
Η ουσία όμως είναι ότι τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και ο ευρωπαϊκός αλλά και οι υπόλοιποι λαοί, εδώ και μερικά χρόνια ήδη έχουν βάλει στη διατροφή τους τα έντομα. Ισως όχι ηθελημένα, αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχουν.
Καρμίνιο
Το καρμίνιο είναι ένα προϊόν που προέρχεται από τα θηλυκά έντομα Dactylopius coccus, Porphyrophora hamelii, και Porphyrophora polonica.
Το θηλυκό Dactylopius coccus
Το θηλυκό Porphyrophora hamelii
Το θηλυκό Porphyrophora polonica
Τα έντομα από τα οποία παράγεται το καρμίνιο.
Οπως αναφέρει το «Vegan times«:
«Τα
έντομα καλλιεργούνται σε φυτά και μετά συλλέγονται, βράζονται σε νερό
για να σκοτωθούν τα έντομα, μετά αποξηραίνονται στον ήλιο ή σε φούρνους,
και μετά τρίβονται σε σκόνη. Από την επεξεργασία της σκόνης παράγονται
διάφορες μορφές της χρωστικής ουσίας.»
Το καρμίνιο, μπορούμε να το βρούμε στα διάφορα τρόφιμα, καλλυντικά κ.α. και με τις εξής ονομασίες:
crimson lake,
carmine lake,
natural red 4,
CI 75470
Ε120,
καρμίνιο,
καρμινικό οξύ,
κοχενίλη,
φυσικό κόκκινο 4
Το καρμίνιο θεωρείται ως φυσική χρωστική ουσία. Το πρόβλημα είναι ότι η ουσία αυτή, είναι αλλεργιογόνος. Δηλαδή προκαλεί διάφορες αλλεργίες. Αν κι υπάρχουν άλλες πιο ακίνδυνες ουσίες από το καρμίνιο, οι εταιρείες προτιμούν να προκαλούν αλλεργίες στους καταναλωτές τους αντί να τους προστατεύουν.
Το παριζάκι της εταιρείας «ΝΙΚΑΣ», εμπεριέχει καρμίνιο
Η καπνιστή γαλοπούλα της εταιρείας «Θράκη» (Θράκης γεύσεις), εμπεριέχει καρμίνιο.
Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι ενδεικτικές. Δεν είναι μόνο αυτές οι δύο εταιρείες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη χρωστική που προέρχεται από τα έντομα. Σχεδόν όλες το κάνουν και σχεδόν σε όλα τους τα προϊόντα.
Οι εφαρμογές της συγκεκριμένης χρωστικής είναι πάρα πολλές:
τρόφιμα,
καλλυντικά,
χρώματα,
φαρμακευτικά προϊόντα
παραφαρμακευτικά προϊόντα
Θα τη βρούμε σε κραγιόν, τούρτες και πάρα πολλά ακόμη.
Οπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, το ποσοστό αλλεργιών που ολοένα κι αυξάνεται, οφείλεται στις εφαρμογές του καρμινίου (και όχι μόνο).
Καραγενάνη
Η καραγενάνη είναι σχετικά άγνωστο προϊόν για όλους μας. Είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται από την ερυθρά φύκη των ειδών Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum και Ε cottonii. Πρόκειται για ένα συντηρητικό τροφίμων που το βρίσκουμε σε:
παγωτό,
σοκολάτα γάλακτος,
σοκολατούχα γάλατα,
μαρμελάδες,
ζελέ,
κρέμα τυριών,
σάλτσες,
μπισκότα,
γλυκά,
κρέμες,
γάλα εβαπορέ,
σαντιγί,
βρεφικά γάλατα,
αλλαντικά και
γάλα σόγιας
Συναντάται επίσης με την διακριτική ονομασία Ε407 στις ετικέτες των προϊόντων.
Δύο διαφορετικές συσκευασίες βραστής γαλοπούλας της εταιρείας «Υφαντής» που εμπεριέχουν καραγενάνη
Η καραγενάνη ωστόσο, θεωρείται ύποπτη στην καρκινογένεση. Δηλαδή θεωρείται ύποπτη για τη δημιουργία καρκίνου. Κι εδώ υπάρχει παγκοσμίως ένα τεράστιο νομοθετικό κενό που επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν ύποπτες για πρόκληση βλαβών στην υγεία μας ουσίες. Αυτό το νομοθετικό κενό, δεν απαγορεύει τη χρήση αυτών των ουσιών, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ακόμη αποδειχτεί ως βλαβερές.
Συμπέρασμα
Αυτές δεν είναι οι μόνες βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και που δίνουμε εν αγνοία μας να καταναλώνουν και τα παιδιά μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη.
Το βασικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, καλλυντικών κοκ, ΕΙΣ ΓΝΩΣΙΝ τους χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες και ως εκ τούτου θεωρούνται ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ για πολλούς θανάτους που προέρχονται από βλάβες που προκαλούν αυτές οι ουσίες. Και δυστυχώς ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εισαγγελέας δεν έχει βρεθεί ν’ ασκήσει διώξεις σε όλους αυτούς.
Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όλες αυτές οι εταιρείες συνιστούν ένα καρτέλ ή ακόμα χειρότερα συνιστούν τη διατροφική μαφία η οποία μπορεί και κλείνει στόματα αν τυχόν κάποιος τολμήσει να καταγγείλει κάτι.
Ως πότε όμως αυτή η διατροφική μαφία θα καταστρέφει την υγεία των καταναλωτών προκειμένου να επιτελεί το έργο της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» θησαυρίζοντας εις βάρος του (του καταναλωτή);
«Πᾶνος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου