Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Όταν είσαι επίσκοπος και αντί να μιλήσεις για τον Χριστό μιλάς για τον φονταμενταλισμό, τότε υπάρχει πρόβλημα.

 


Καρπασίας Χριστοφόρος και Ηγούμενος Σιμωνόπετρας Ελισσαίος στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών»!

Τόσες αρρώστιες υπάρχουνε σήμερα, πνευματικές αρρώστιες, ηθικές αρρώστιες, αλλά ο επίσκοπος Καρπασίας της Εκκλησίας της Κύπρου θεωρεί ότι μόνο μία αρρώστια είναι τόσο σημαντική που αξίζει να αναφερθεί στο νεοταξικό ετήσιο παρτάκι του «οικονομικού φόρουμ των Δελφών»: ο φονταμενταλισμός! Μόνο και μόνο ο τίτλος της ομιλίας πρόδιδε προς τα πού θα κατευθυνθεί ο ομιλητής πριν καν ανοίξει το στόμα του: «Ο Φονταμενταλισμός στην νέα πραγματικότητα».

Ποιά είναι αυτή η «νέα πραγματικότητα»; Την γνωρίζει ο επίσκοπος Καρπασίας; Είναι έτσι φτιαγμένη η πρόταση αυτή, όπου το δεύτερο σκέλος ορίζει το πρώτο, η «νέα πραγματικότητα» δηλαδή ορίζει τί είναι «φονταμενταλισμός» και τί δεν είναι. Κι ας είναι αυτή η «νέα πραγματικότητα» υπό κατασκευή. Κι ας χτίζεται δηλαδή αυτήν την στιγμή δια της βίας και της άνωθεν επιβολής δίχως την δική μας συγκατάθεση. Και έρχεται ο επίσκοπος αυτός, που ντροπιάζει το αξίωμα που του έχει δώσει η Εκκλησία, να διευκολύνει αυτήν την διαδικασία περιγράφοντας στην ουσία ως «φονταμενταλισμό» οτιδήποτε αντιτάσσεται σε αυτήν την «νέα πραγματικότητα».

Ιδού τα μαργαριτάρια του Καρπασίας Χριστοφόρου υπέρ της εγκατάστασης της «νέας πραγματικότητας» [Cyprus Times]

«…ο φονταμενταλισμός καλλιεργεί την τυπολατρεία και την προσκόλληση και εξάρτηση από ιδέες, τύπους, αντιλήψεις με αποτέλεσμα να ιδεολογικοποιεί τη ζωή».

«...στην προσπάθεια προστασίας και υπεράσπισης της ιδεολογίας αναπτύσσει τον φανατισμό και τη χρήση βίας, στο όνομα του Θεού, της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού», αναφέροντας ότι «αυτό το πλαίσιο δημιουργείται μία εμπαθής συμπεριφορά και καταργείται κάθε έννοια ελευθερίας και έκφρασης».

«…απαγορεύεται ο διάλογος ενώ κυριαρχεί η αυθαιρεσία, επιβάλλεται η απομόνωση και απολυτοποίηση του οικείου χώρου έναντι των άλλων».

«…για την προστασία του χώρου καλλιεργείται η ξενοφοβία, το αίσθημα της απειλής και της ανασφάλειας»

«…ο φόβος για την κυριαρχία του νεωτερισμού, της παγκοσμιοποίησης, του κακού και των αντίχριστων δυνάμεων βρίσκονται παντού»

«…ο άνθρωπος ζει συνεχώς κάτω από μία πνευματική τρομοκρατία και αρνείται κάθε διαφορετικό, καλλιεργεί την προσωπολατρία και τη μισαλλοδοξία».

[ο φονταμενταλισμός, φανατισμός] «…απειλεί την ψυχή του καθενός μας, με κοινωνικές καταστροφικές προεκτάσεις» [καθώς] «…ριζώνει το άγχος, την ανασφάλεια, τη φοβία και την αλαζονεία»

«…ο φανατικός έχει συχνά την ψύχωση της συνωμοσίας».

«…μία μορφή άκρατης και απελπισμένης αλαζονείας, οδηγεί στην πεποίθηση και πίστη ότι είναι ο μόνος που κατέχει και μένει στην αλήθεια την οποία απολυτοποιεί»

«…ο φανατικός είναι συχνά μία αβέβαια ύπαρξη, ανήσυχη, αποδιοργανωμένη, που υπάρχει χάρη στην ατομική ή ομαδική προσκόλληση στην αλήθειά του»

«…ο φονταμενταλισμός είναι μία πνευματική και ψυχοπαθολογική αρρώστια, η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας».

Υποθέτουμε ότι όταν τα ΜΜΕ τρομοκρατούσαν τον κόσμο με συνωμοσίες για να πάει να τρυπηθεί με τα δηλητήρια, ο Καρπασίας ήταν από τους πρώτους που βγήκε να διαλύσει τα νέφη του ψεύδους και να προσφέρει αντίδοτο στο άγχος, την ανασφάλεια και την φοβία που προκαλούσε η μιντιακή παραπληροφόρηση στον κόσμο. Σωστά; Ή μήπως σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος που είχε δεύτερες σκέψεις για τα πειραματικά σκευάσματα ήτανε ψυχοπαθής και έχρηζε άμεσης θεραπείας;

Το ερώτημα όμως είναι ένα και βασικό: Επειδή ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θέλει αποκλειστικότητες και όχι χλιαρότητες, να μας απαντήσει ο Καρπασίας Χριστοφόρος αν σε αυτήν την «νέα πραγματικότητα» επιτρέπεται να μιλάει κανείς για την Μόνη Αλήθεια, την Μόνη Ζωή και Μόνη Οδό τον Ιησού Χριστό, ή μήπως θα χαρακτηρισθεί «κολλημένος», «εξαρτημένος», «ανελεύθερος», «απόλυτος», «αυθαίρετος», «μισαλλόδοξος», «φανατικός», «φονταμενταλιστής», «αλαζόνας», «προσωπολάτρης», «ανασφαλής», «ξενοφοβικός», «πνευματικός τρομοκράτης», «αγχώδης» και «πνευματοψυχοπαθολογικά άρρωστος;»;… -Όλες λέξεις που χρησιμοποίησε ο «επί-σκοπόν» Καρπασίας για να περιγράψει τον…. φονταμενταλισμό!!! Να μας απαντήσει.

Εν τω μεταξύ, δίπλα στον Καρπασίας Χριστοφόρο εικονίζεται ο Ηγούμενος της Σιμωνόπετρας Ελισσαίος. Μοναχός του Αγίου Όρους στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών»! Είπατε κάτι; Δεν γνωρίζουμε ποίο ήταν το θέμα της δικής του ομιλίας στη νεοταξική μάζωξη. Ίσως είχε να κάνει με τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στο Άγιον Όρος ή με την αναγνώριση σχισματικο-αιρετικών ψευδοεκκλησιών!

Το καράβι τούτο βούλιαξε. Σύντομα θα περάσει κάποιος να περισυλλέξει τα….. πτώματα.


πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστοί επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να κηρύσσετε δημόσια, ΑΚΡΙΒΩΣ όσα κήρυξαν δημόσια οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ δική σας μεταβολή στα δημόσια λόγια σας.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...ἔχοντας καταπιεῖ τὴν κάμηλον (ἀμάσητη)

διυλίζουν τὸν κόνωπα,
ἀφʹ ὑψηλοῦ καὶ χαλαρά...

(τουλάχιστον, αὐτὴν τὴν ἐντύπωση δίνουν...)