Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν’ ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα...

Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι και φύση
και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...
~ Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε 
 

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο άνθρωπος δεν έχει συνειδητή προσωπική σχέση με τον αληθινό Θεό, τα υπόλοιπα τεχνάσματα (για την ευτυχία) είναι ανύπαρκτα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, με τα άλλα τεχνάσματα.

Ο Αδάμ και η Εύα, έπεσαν στον αρχαίο Παράδεισο του Θεού, διότι διέκοψαν την σχέση τους με τον Θεό, αναζητώντας κάποιο άλλο επίγειο τέχνασμα (έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό).

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ο χριστιανός ο αληθινός ειναι ποιητής ...

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για συνειδητό Χριστιανό...

ΟΧΙ για κάποιο άλλο άνθρωπο...

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Ναι ο συνειδητός Χριστιανός ειναι ποιητής ..δεν έχει στερεότυπα ,υπερβαίνει τα καλούπια μας,..Οσοι είχαμε την ευλογια να ζησουμε κοντα σε αληθινους Χριστιανους μας "σκανδάλιζε" η ελευθερία τους και έκρινε την ευλαβική μας ..πίστη εν σιωπή..Αντιλαβού;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ αντιλαβού ότι ΠΡΕΠΕΙ να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ στο κύριο άρθρο σου, ότι αναφέρεσαι σε ΗΔΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ Χριστιανούς;

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς, δεν είσαι..ποιητής.

"Εγώ δεν είμαι ποιητής", Ν.Παπάζογλου

Ανώνυμος είπε...

Μα οι ποιητες δεν διευκρινιζουν ..ειτε καταλαβαινεις ειτε σιωπας ανωνυμε που ζητας και διευκρινισεις,απορω αφου δεν ..τι καμετε εδωδα??

Ανώνυμος είπε...

Ανυνυμε 2.57 εσυ δεν μας ειπες που κατατασεις τον εαυτο σου ??

Ανώνυμος είπε...

Καλά μή μαλώνετε . Ο καθένας εκφράζει τις απόψεις του .

《 η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο 》 .( Ντοστογιέφσκυ )

Όμως ομορφιά δεν είναι μόνο τα ωραία του κόσμου τούτου . Κυρίως ομορφιά είναι η αρετή , η πτωχεία και ο 《 κάλλει ωραίος 》 .

Υπάρχει ο κίνδυνος νά θεωρήσουμε ως ομορφιά το life style . Καμμία σχέση .

Η εκκλησία δεν αμελεί αυτή την ανάγκη του ανθρώπου , γι αυτό καλλιεργεί τις τέχνες .

Η αλήθεια είναι οτι το ωραίο δεν εξηγείται , αλλά μυείται κανείς σε αυτό . Το αντιλαμβάνεσαι δια της μυήσεως . Σε αυτό έρχεται σε αντίθεση η γυφτιά της μεταφράσεως των κειμένων εκκλησιαστικών ή μή εντός του ναού και εκτός αυτού .
Τί νά μεταφράσεις καλέ ;

Ανώνυμος είπε...

Προς 2:57 μ.μ.:
Έχω την εντύπωση πως η ανάρτηση δε διευκρινίζει πως αναφέρεται σε συνειδητούς και όχι ασυνείδητους χριστιανούς, γιατί αυτό είναι αυτονόητο! Τώρα, εάν εσείς νιώθετε ένας συνειδητός χριστιανός που θεωρεί παγίδα τη μουσική ή την ποίηση, αυτό δεν είναι κακό. Κάποτε είναι και θέμα γούστου ή καλύτερα θα έλεγα..οπτικής.
Πάψετε, όμως, να θεωρείτε ασυνείδητο τον χριστιανό που αγαπά να εκφράζεται μέσα από τις τέχνες. Υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε στην παγίδα, θεωρώντας τις τέχνες..τεχνάσματα, τον ευτυχή δυστυχή και τον σωστό λανθασμένο.
Διευκρίνιση: Αναφέρομαι σε συνειδητό ευτυχή χριστιανό που αγαπά..να αγαπά. Αυτό είναι ποίηση.

"Κατά βάθος η ποίηση είναι μια ανθρώπινη καρδιά,
φορτωμένη όλο τον κόσμο" - Νικηφόρος Βρεττάκος

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...δύσκολη κουβέντα ἀνοίξατε παιδιά...

εἶναι νομίζω κάπως σὰν το χιόνι
...
τὴ μιά στιγμή τὸ κρατάς στὸ χέρι σου
και τήν ἄλλη... ἔγινε νεράκι
και πάει...!





Ανώνυμος είπε...

Δεν σας ρίχνω άδικο . Ο πολιτισμός είναι το υποκατάστατο του Παραδείσου . Δημιουργήθηκε αφού ο άνθρωπος έχασε τον Παράδεισο , για νά του τον θυμίζει . Ο άνθρωπος έχει ανάγκη απο μιά παρηγοριά , όπου την βρίσκει , εννοείται επι ευλόγων πραγμάτων . Πολλές φορές οι άγιοι μας συμβουλεύουν νά φτιάχνουμε μικρούς παραδείσους που μας παρηγορούν και μας ξεκουράζουν . Συντελεί στην ισορροπία μας .

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Σεβαστή φυσικά η κάθε θέση και άποψη αρκεί να μην το τερματίζουν κάποιοι που μιλούν ακόμη και για σατανιστικους στίχους στο τραγουδάκι που ανεβάσαμε...φυσικά τέτοιες ανοησίες δεν δημοσιεύονται.Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός της αίσθησης του φιλοσοφικού λόγου για πολλούς ενώ βρισκόμαστε στο ένα στάδιο μιλάμε ως από καθέδρας για κείνο που δεν χρειάζεται ούτε νερό ούτε φαγί..μπράβο μας.Αλλά μερικές φορές συζητάμε για να συζητάμε..αρκεσου αδελφέ μου σε αυτό το κέρασμα που σου δίνεται και αν εισαι από τους αρχαρίους χαίρε αν εισαι από τους τελείους αναρωτιόμαστε τι κάνεις βρε στα ιντερνέτια ;τεσπά στενάχωρα πράματα ευ(β)λαβίας