Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Σαντορίνη _Έφυγε Ξαφνικά ο καθηγούμενος της Ι.Μ.Προφήτη Ηλία, Γέροντας Δαμασκηνός!

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, γένι και στέκεται 

Μεγάλη απώλεια για το Νησί .Καλό παράδεισο - καλή Ανάσταση αγαπημένε μας γέροντα.

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Ανακοίνωση  Ι.Μ.Θήρας 

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού & Νήσων, με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Γαβαλά, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το έτος 1965. Το έτος 1987 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κυρό Καλλίνικο.
Το έτος 1991 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στο Αίγιο από τον Μητροπολίτη πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, πλησίον του οποίου υπηρέτησε την εν λόγῳ Ιερά Μητρόπολη ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, δραστηριοποιηθείς σε σημαντικούς τομείς όπως της Νεότητος και της Φιλανθρωπίας.
Το έτος 1997 προσήλθε στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού & Νήσων (όπου διηκόνησε και ως Πρωτοσύγκελλος κατά τα έτη 2002-2004) και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας της οποίας ηγουμένευσε από τις 31 Ιουλίου του έτους 1998 έως και σήμερα και την οποία ανεκαίνισε εκ βάθρων.
Ως Πνευματικός οδήγησε τα βήματα πολλῶν ευλαβῶν νέων στο Ιερό Θυσιαστήριο. Εκοιμήθη την Κυριακή 19η Μαρτίου (της Σταυροπροσκυνήσεως) του έτους 2023.

 

μας τοστειλε το mail

8 σχόλια:

Σαντορινιός είπε...

Έφυγε από κοντά μας ο Ηγούμενος της Ιεράς κοινοβιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας, πατέρας Δαμασκηνός.

Ο σεβαστός και αγαπητός ιεράρχης, έφυγε απο κοντά μας αιφνίδια, σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου, ανήμερα της γιορτής της Σταυροπροσκυνήσεως.

Η αποδημία του π. Δαμασκηνού αποτελεί μεγάλη απώλεια για το νησί μας, δεδομένου του μεγάλου ποιμαντικού του έργου καθώς και της αναβίωσης και συντήρησης της Ι.Μ. του Προφήτου Ηλιού που πριν είχε μείνει κλειστή για περισσότερα απο δέκα χρόνια, η επιτυχής διαχείρηση της περιουσίας της, η προσέλκυση σε αυτήν πολλών μοναχών που πλέον καλούνται να συνεχίσουν το έργο του, καθώς και η αφανής αλλά ισχυρή υποστήριξή του στη νεολαία του νησιού μας αλλά και σε όποιον είχε ανάγκη και προσέτρεχε σε αυτόν για βοήθεια. https://www.neasantorinis.gr/topikes_eidiseis/23425/ekoimithi-o-igoumenos-tis-im-profiti-ilia-thiras-p-damaskinos-/

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε άν είχε εμβολιαστεί κατά κόβιντ;; Ο Θεος ας τον αναπαύσει...

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ουφ!

Ανώνυμος είπε...

;;;

Ανώνυμος είπε...

Η ημέρα που φεύγει ο κάθε άνθρωπος δεν είναι τυχαία και σίγουρα κάτι συμβολίζει.
Καλό παράδεισο να έχει ο γέροντας. ☦

Για το μπόλι τι να πω, άρχισε να με φοβίζει.
Τους συμπονώ τους εμβολιασμένους περισσότερο από τους ανεμβολίαστους.
Είμαι ανεμβολίαστος.

Σαντορινιός είπε...

Πρόωρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας π. Δαμασκηνός (Γαβαλάς). Καταγόμενος από το Φηροστεφάνι και μετά από θεολογικές σπουδές, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ανέλαβε την έρημη Μονή στις 31 Ιουλίου 1998. Αμέσως, ξεκίνησε εργώδη προσπάθεια για τη συντήρησή της, δίνοντας παράλληλα μακρόχρονο αγώνα, για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου και τηλεόρασης που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο. Οι προσπάθειες, που έφτασαν μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια, τη Βουλή και την Ευρωβουλή, ευοδώθηκαν και απέμειναν μόνο οι εγκαταστάσεις του Ραντάρ Κρήτης, για την απομάκρυνση των οποίων συνέχισε τον αγώνα, έχοντας την πλήρη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.



Επί των ημερών του, το ιστορικό μοναστήρι -ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου1711, σύμφωνα με την κτητορική ᾿Επιστολή πού υπογράφεται από τον τότε επίσκοπο Θήρας Ζαχαρία Γύζη- άνθισε καθώς πραγματοποιήθηκαν πολλά έργα συντήρησης και αναστήλωσης. Ιδρύθηκε επίσης -το 2005- η Γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου Θαλασσίτη, στην Περίσσα. Ανάμεσα στα έργα ήταν και η διάσωση, συντήρηση, ταξινόμηση και στέγαση των κειμηλίων, ενώ δημιουργήθηκαν οι “Εκδόσεις Θεσβίτης” καθώς και η παραγωγή μοναστηριακών προϊόντων, με τα έσοδα να διατίθενται στη συνεχή ανοικοδόμηση και φροντίδα των μοναστηριακών χώρων. Επίσης, δημιούργησε και ειδικό ιστολόγιο, με χρήσιμα ιστορικά στοιχεία, αναρτήσεις πνευματικού περιεχομένου, καθώς και ενημέρωση για τις δραστηριότητες του μοναστηριού.

Ο πατέρας Δαμασκηνός, με την σεβαστή του ιερατική προσωπικότητα, προσέλκυσε κι άλλους νέους μοναχούς που με τις λαμπρές σπουδές τους, διεύρυναν την πνευματική δραστηριότητα στην Ιερά Μονή.

Η είδηση της εκδημίας του, προκάλεσε, ζωηρή συγκίνηση στη Σαντορίνη, από τη στιγμή που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
https://santonews.com/apeviose-o-igoymenos-toy-profiti-ilia.html

π.Θεωνάς Κουμγιουτζίδης είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύσει να χουμε την ευχή του έχουμε συγκλονιστεί όλοι μας και κυρίως για το τι έρχεται .

Ανώνυμος είπε...

Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή ο Ηγούμενος του Προφήτη Ηλία Σαντορίνης Αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς

Ένας σημαντικός αλλά εν πολλοίς παρεξηγημένος κληρικός της Εκκλησίας μας, ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς Ηγούμενος της Μονής Προφήτη Ηλία Σαντορίνης, έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Η είδηση του θανάτου του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Σαντορίνη αλλά και σε όλη την Εκκλησία μας.
Ο Μακαριστός π. Δαμασκηνός ήταν ένας ρηξικέλευθος κληρικός με λόγο, με ήθος, με ιδέες αλλά και ένα ασυνήθιστο για κληρικό ηγετικό εκτόπισμα. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Γέροντος Πειραιώς Καλλινίκου και είχε πολλές από τις αρετές αλλά και τις παραξενιές του.Στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό.
Ανέλαβε τα ηνία της Μονής Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη σε μία δύσκολη εποχή και την μετέτρεψε όχι μόνο πνευματικό φάρο αλλά και Μονή με οικονομική αυτονομία και αυτάρκεια που θα τη ζήλευαν πολλές Μητροπόλεις.Έβλεπε μπροστά και ήξερε να προετοιμάζει τις καταστάσεις και όχι να τις ακολουθεί παθητικά. Κληρικός με όραμα, που έφυγε νωρίς.
Ευτυχώς αφήνει πίσω του οργανωμένη αδελφότητα για να εκλέξει έναν αντάξιο διάδοχό του και να συνεχίσει το έργο του
Με τον π. Δαμασκηνό συνδεθήκαμε τα τελευταία χρόνια κάτω από περίεργες συνθήκες. Αλλά δέσαμε! Και επικοινωνούσαμε συχνά- πυκνά με μηνύματα και με φωτογραφίες που μου έστελνε από την μαγευτική και ειδυλλιακή Σαντορίνη, το «θαύμα του Θεού», όπως την αποκαλούσε. Προ ημερών με την έναρξη της Σαρακοστής ήταν η τελευταία επικοινωνία μας με αποστολή σειράς φωτογραφιών, που εμελλαν να είναι οι τελευταίες.

περισσοτερα εδω https://www.exapsalmos.gr/efyge-aifnidios-apo-ti-zoi-o-igoumenos-tou-profiti-ilia-santorinis-archim-damaskinos-gavalas/?fbclid=IwAR0She_SOVGrqxfkpt3J9FZjXJUj1Lse1i3rbumaO_wCCem7fA3w6apnAx4