Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

#Αθάνατοι

Μπορεί να είναι εικόνα αεροσκάφος, ουρανός και φύση
Στα 18 ο Στάθης και ο Κίτσος τελείωσαν το Λύκειο.
Ο Στάθης πέρασε Ικάρων. Ο Κίτσος ΕΜΠ.
Από τα 18 έως τα 22 ο Στάθης έμαθε να χειρίζεται ένα εργαλείο 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κίτσος έμαθε όλα τα κωλόμπαρα των Εξαρχείων και τα καφέ της Φιλοσοφικής.
Στα 23 ο Στάθης αποκτά τα φτερά. Ο Κίτσος χρωστάει 50 μαθήματα.
Στα 25 ο Στάθης έχει 1000 ώρες πτησης και 60 αναχαιτίσεις. Ο Κίτσος χρωστάει 20 μαθήματα. Ξεκινά διπλωματική.
Στα 27 ο Στάθης έχει 2000 ώρες πτήσης. Έχει τελειώσει ακόμη μία σχολή. Κυκλοφορεί με ζώνη για τη μέση. Με 100 και πλέον αναχαιτίσεις. Ο Κίτσος παίρνει δίπλωμα. Διπλωματική στις συνθήκες εργασίας στα Εργοτάξια των Ολυμπιακών αγώνων. Βαθμός πτυχίου 6.85. 10 όμως στους αγώνες.
Στα 28 ο Κίτσος παρουσιάζεται στην ΠΑ. Ο μπαμπάς φρόντισε για αυτό. Τηλεφωνεί στον Στάθη. Ο Στάθης φροντίζει να μετατεθεί στη δική του μοίρα. Οι 2 μάνες είναι φίλες. Ο Κίτσος κάνει θητεία ζάχαρη. Ο Στάθης παντρεύεται. Αποκτά μια κόρη. Την Γαβριέλα.
Στα 29 ο Στάθης φεύγει από τα μαχητικά. Τα 10g του έχουν τσακίσει το μυοσκελετικό. Βάζει μέσον και πάει στα φαντάσματα. Ο Κίτσος με μέσον την φοιτητική παράταξη μπαίνει σε μεγάλη ΔΕΚΟ της χώρας.
Στα 30 ο Στάθης μαζί με συγκυβέρνητή του Μιχάλη, ξυρίζει τα κύματα κάπου στο Αιγαίο σε ασκήσεις προσβολής στόχων. Ο Κίτσος ψηφίζεται εκπρόσωπος των εργαζομένων στο σωματείο.
Στα 32 του ο Στάθης πατέρας 3 παιδιών, με 4000 ώρες πτήσης και λίγους μήνες πριν φύγει από τα Φαντάσματα μαζί με τον Μιχάλη χάνει τη ζωή του σε άσκηση..
Την ημέρα του θανάτου του ο Κίτσος γράφει για «εργατικό ατύχημα» και για «στρατόκαυλους φονιάδες».
Στην κηδεία, η Μάγδα, σύζυγος του Στάθη, κρατά σφιχτά τα 3 της παιδιά και περιμένει το 4ο. Ο Κίτσος χασμουριέται. Το προηγούμενο βράδυ ήπιε κάτι ποτά με την Ερατώ και τον πείραξαν.
Στα 33 του ο Κίτσος ψηφίζει σύμφωνα με το συμφέρον του για την παγκόσμια «ειρήνη» και τον άνθρωπο. Κάποιος άλλος Στάθης και Μιχάλης είναι στις επάλξεις για να ξενυχτά τα βράδια. Στο μνήμα του Στάθη η Μάγδα κρατάει αγκαλιά την Ευσταθία Αγγελική. Το παιδί που δεν γνώρισε ποτέ ο Στάθης.
Σε έναν κόσμο από Κίτσους, τόλμησε να γίνεις ο Στάθης.
του Κώστα Λιούφη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως απόφοιτος του ΕΜΠ, που ποτέ δε χρωστούσα 50 μαθήματα και τελείωσα σε πέντε χρόνια (και κάτι μήνες, νταξ' μωρέ τώρα)... και με ΜΟ αρκετά πάνω από 6,85... και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες... έχω να πω ότι, παλιοχαρακτήρα τρελο-Γιάννη... καλά τα λες, έτσι είναι σε πολλές περιπτώσεις. Απλά μην εξιδανικεύουμε και τις ΕΔ. Δυστυχώς κι εκεί πολλά κοπρόσκυλα υπάρχουν. Ας θυμηθούμε ο καθένας τη θητεία του, σε όποιον κλάδο κι αν υπηρετήσαμε. Πόσους μονιμάδες γνωρίσαμε, με πόσους απ' αυτούς θα πηγαίναμε στον πόλεμο; Δύο; Τρεις; Με τους άλλους τσου, γιατί απλά θα ήταν οι πρώτοι που θα το έβαζαν στα πόδια. Α ναι, έκανα και μάχιμη θητεία παρότι πολυτεχνίτης, ΛΧ(ΠΖ) ήμουν, ΛΥΒ κανονικά, μισή θητεία νησί, μισή βορρά προκάλυψη, ούτε Oh ΓΕΣ, ούτε τμήμα ειδικών επιστημόνων έρευνας πληροφορικής και ξυσίματος "απιδιών", ούτε τίποτα άλλο τέτοιο γιωτάδικο. Ούτε καν ΤΧ ή ΔΒ, παρότι ήμουν απόφοιτος ΕΜΠ.

Παιδιά, δεν το λέω με χαρά, και δεν ξέρω μήπως απλά ήμουν άτυχος, αλλά είχα δύο λοχαγούς μπεκρήδες και έναν κοκάκια. Δεν είμαι βαλτός της τουρκικής πρεσβείας για να καταρρακώσω το ηθικό του ελληνικού λαού, αλλά θυμηθείτε ο καθένας τη θητεία του και πείτε μου, μπορεί απλά να κακόπεσα εγώ, δεν ξέρω. Θα πετάξω απ' τη χαρά μου αν μου πείτε ότι ναι κακόπεσα, ή ότι ξέρω γω από τότε (τέλη δεκαετίας '90 υπηρέτησα) έχουν βελτιωθεί τα πράματα.

Τ.Γ. είπε...

Τα ανωτέρω περίπου πέρασε και ο σύζυγός μου στα τεθωρακισμένα Διδυμοτείχου. Δεν πρέπει να εξειδανικεύουμε τις εργασίες κα τα λειτουργήματα, γιατί παντού και πάντα υπάρχουν και οι γελείοι. Κάποιοι λίγοι κάνουν τη σωτήρια διαφορά και πρέπει να τιμούνται γιαυτό.