Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΦΥΛΑΞΟΝ ΤΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΗΠΙΟΝ

Για υποψήφιες και νέες μητέρες, Ιερές Μητροπόλεις, ενορίες, κληρικούς, μαιευτήρια και όπου αλλού υπάρχει η ανάγκη να ενημερωθούν σωστά οι υποψήφιες και νέες μητέρες.Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΦΥΛΑΞΟΝ ΤαΥΤΗΝ και το ΠΑΡΟΝ ΝΗΠΙΟΝ Οι πρώτες 40 ημέρες μετά τον τοκετό Περιέχει ειδικές προσευχές για την περίοδο της εγκυμοσύνης" 

Από τα λίγα που ακούνε οι ιερείς σχετικά με τον Σαραντισμό είναι και τα εξής:
Φέρνει η γιαγιά το μωρό για σαραντισμό χωρίς τη μαμά διότι έχει πάει για μπάνιο στη θάλασσα. Ο Σαραντισμός είναι και για τους δύο. Δεν αφορά μόνο το μωρό. Είναι ο πρώτος τους κοινός εκκλησιασμός μετά από 40 ημέρες.

Άλλη περίπτωση είναι να φέρνουν οι γιαγιάδες ή οι γονείς φανελάκια ή εσώρουχα για να σαραντίσουν και να μην ταλαιπωρούν το μωρό στη ζέστη ή το κρύο.

Σχετικά με την μισή ευχή, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν μισές ευχές. Οι προβαπτισματικές ακολουθίες είναι τρεις. Της πρώτης ημέρας, η ονοματοδοσία την όγδοη ημέρα και ο Σαραντισμός.

Γίνονται πολλά, οι ιερείς μπερδεύονται σε πολλές περιπτώσεις και έτσι επικρατεί μια ακαταστασία.

Όλα χρειάζονται μια διάκριση. Ούτε να λέμε πως οι προβαπτισματικές ακολουθίες δεν χρειάζονται και να έρθεις κατευθείαν στον σαραντισμό(η ακολουθία της 1ης ημέρας περιέχει πολύ σημαντικές προσευχές για την υγεία της μητέρας από διάφορες επιπλοκές της γέννας) αλλά ούτε να απαγορεύει τελείως ο Ιερέας την έξοδο της γυναίκας για σαράντα ημέρες αγνοώντας την επιλόχειο κατάθλιψη και την ψυχολογία της.


Πληροφορίες για το βιβλιαράκι(αν δεν έχει εξαντληθεί στα βιβλιοπωλεία) θα βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: