Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Φλόγα του Τσεσμέ

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Η φράση αυτή δεν λέει τίποτε στους περισσότερους Έλληνες στις μέρες μας...
Αλλά θα έπρεπε καθώς είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στην Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν....
Το πιο αστείο είναι ότι η φράση αυτήν δεν λέει τίποτε και στο 90% αυτών που βαφτίστηκαν φέτος ως ειδικοί για το 1821 από το Μέσα Προπαγάνδας.....Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να τους λέει κάτι, αφού είναι άσχετοι τελείως με την ιστορία του 1821 και την Τουρκοκρατία.... 
Επ᾽ αμοιβή και με το κομμάτι πλασιέ την εξάρτησης από τις Δυτικές Δυνάμεις την οποία και μόνον προπαγανδίζουν με τις συνεντεύξεις και τα φετινά άρθρα τους δήθεν για το 1821....
 
Τι είναι η Φλόγα του Τσεσμέ λοιπόν; 
Η φράση βγαίνει από την ιστορική ναυμαχία του Τσεσμέ (στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και μικρασιατικών παραλίων) στα 1770, ανάμεσα στον ρωσικό και τον οθωμανικό στόλο. Η ναυμαχία αυτή εντάσσεται στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 και έληξε με θριαμβευτική νίκη των Ρώσων, οι οποίοι βοηθήθηκαν σημαντικά από την δράση πυρπολικών με πληρώματα αποτελούμενα σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες, ανάμεσά τους και ο Βαρβάκης. 
 
Σε ανάμνηση αυτής της ναυμαχίας, οι Ρώσοι έστειλαν στο Αιγαίο αυτές τις μέρες το αντίγραφο ρωσικής φρεγάτας της εποχής Shtandart, στο πλαίσιο και του έτους ελληνορωσικών σχέσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ονομάζοντας την αποστολή Φλόγα του Τσεσμε. 
 
Το πλοίο απέπλευσε από τον Πειραιά το Σάββατο (από τα ελληνικά Μέσα Προπαγάνδας η αποστολή του δεν αναφέρεται λες και είναι μυστική) και θα βρίσκεται ως τις 14 Οκτωβρίου στην Πάρο, ενώ θα περιηγηθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 
 
Κι εσύ λαέ βασανισμένε ασχολήσου με την πανδημία, το Σαχέλ και δυο αυγά όχι Τουρκίας, αλλά του φιδιού...
Χαράλαμπος Μηνάογλου

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όντως χαμπάρι δεν πήρα. Άμα πας να μιλήσεις γι' αυτήν την περίοδο, θα σου πούνε μπλαμπλαμπλαμπλα ορλωφικά ορλωφικά ορλωφικά ορλωφικά μπλαμπλαμπλαμπλα. Τα καλά που μας έφερε ο ρωσοτουρκικός του 1770 δε θέλουν να τα δούνε. Κι άμα πας να μιλήσεις για έναν άλλο ρωσοτουρκικό του 1828-29, εκεί να δεις χαρούλες. Έχουνε βλακέψει οι άνθρωποι και δεν είναι και παρενέργεια του εμβολίου, είναι από πολύ πιο πριν.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Οι Ρώσοι ήταν τότε έτοιμοι,
να τελειώσουν,την αδύναμη πλέον
Οθωμανική ...ημιαυτοκρατορία...

αλλά οι άλλες μεγάλες δυνάμεις
δεν μπορούσαν να δεχτούν την
υπερμεγέθυνση τής Ρωσίας
από ένα τέτοιο γεγονός

και στήριζαν την Τουρκία
και τα εκεί συμφέροντα τους....

Πάντως, τα γεωπολιτικά συμφέροντα,
αντιμετωπϊζουν πάντα τους ανθρώπους
σαν μυρμήγκια

και οι ένοιες... εχθρός και φίλος
δεν είναι εκεί,
ποτέ, όσο ξεκάθαρες
θα θέλαμε...!


Ανώνυμος είπε...

Σωστό το δεύτερο πόιντ, το πρώτο θα ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα να την κάνουμε εκ του σύνεγγυς με μπύρες και καλαμαράκια. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το σχέδιο της Αικατερίνης για εποικισμό της Κριμαίας με Έλληνες και γιατί δεν προχώρησε, η αναγκαστική τακτική τότε βραχύβια συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία λόγω του Ναπολέοντα και ένα σωρό άλλα. Προσωπικά πιστεύω ότι και τα ορλωφικά υπερτονίζονται από τους γνωστούς ρωσοφοβικούς κύκλους στην Ελλάδα. Γιατί αν ήταν τόσο πολλές οι καταστροφές και τόσο μεγάλη η απογοήτευση των Ελλήνων όσο μας λένε, ούτε ο Κολοκοτρώνης που ήταν η οικογένειά του θύμα των ορλωφικών θα είχε καταταχθεί στο ρωσικό στρατό στα Επτάνησα, ούτε ο Ρήγας θα είχε περάσει περίοδο ρωσοφιλίας, ούτε, ούτε, ούτε. Τα υπόλοιπα με μπύρες και καλαμαράκια!

Unknown είπε...

Πολύ σωστή άποψη που επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα...μια ιστορική .... παγκόσμια αναδρομή θα μας πείσει....
Πολλά τα παραδείγματα από κινήματα και επαναστάσεις μέχρι πολέμους και πρόσφατα.... πανδημίες (!?)