Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

"Ένας άγιος Iερομόναχος εναντίον δύο Πατριαρχών"

H έννοια των θείων ενεργειών στο έργο του αγίου Γρηγορίου Παλαμά |  Πεμπτουσία  

Οι δύο Πατριάρχες, όταν ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς ξεκίνησε τον υπέρ της Ορθοδοξίας αγώνα του, ήταν θεσμικά ανεπίληπτοι, δεν ήταν καταδικασμένοι ως αιρετικοί από Σύνοδο. Ενώ ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς τους έλεγχε για τις αιρετικές τους διδασκαλίες, αυτοί τον κατηγορούσαν ότι, απλός μοναχός αυτός, ξεχνά τη θέση του και καταφέρεται κατά των ιεραρχικώς ανωτέρων του.

 

Ο π. Σεραφείμ Ζήσης μεταξύ άλλων αναφέρεται σε πληθώρα φλεγόντων θεμάτων όπως: η διαχρονική προσφυγή των αιρετικών στην συκοφαντία, τις ύβρεις και την διαστρέβλωση της αληθείς, η θεσμική εκτροπή του επισκοπικού αξιώματος, η αδυναμία σύγκλησης Ορθοδόξου Συνόδου, η διαφορά θεοπτίας και φιλοσόφου θεολογίας, ως ασφαλούς τρόπου θεολογίας, η αδιαφορία για την Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, ο τρόπος αντιμετώπισης των αιρετικών κα.

2 σχόλια:

Λωρίτου Ελένη είπε...

Δύο μορφές στην συσκευασία του ενός ! Άξιος υιός αξίου πατρός ! Οι άγιοί μας έλεγαν η αρετή είναι ένα μέγεθος προσθετικό , πιυ κληρονομείται απο τους γονείς στα τέκνα . Όμως πόσος προσωπικός αγώνας χρειάζεται για νά επαναφέρει κανείς την πεσούσα φύση στο αρχέτυπο ή έστω νά βάλει μιά αρχή στην αντίστροφη πορεία !

Συνήθως τα τέκνα δεν μπορούν νά διαχειριστούν την πατρική πνευματική κληρονομιά . Όμως ο π. Θεόδωρος Ζήσης έχει την ευλογία νά έχει ένα τοιούτον και τοσούτον υιό , που τον καταλείπει στην εκκλησία !

Μακάρι η εκκλησία νά μπορούσε νά εισπράξει το δυναμικό της ! Η έκπτωση των θεσμών !

Georgios Tatsis είπε...

Κατα θεια συγκυρία και με τις ευλογίες του οσίου πατρος ημών Σάββα του Ηγιασμενου παρευρεθην εις την εις αρχαριον ρασοφορουντα κουρά του μοναχού ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΉΣΗ κατα την αγρυπνιαν του αγιου Γρηγορίου του Παλαμά, Β' Κυριακή των Νηστειών 2003 έτους... Κι εγνωρισα αυτόν εκ του σύνεγγυς. Αυτος ήτο ο... "σωτηρ" μου κι ο φυγαδευτης μου, οταν ετρεχα εις τα όρη Ιουδαίας να σωθω εκ της μηνιδος κ της περιβόητου κακίας των ιεροσολυμιτων!!! ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ!!! ΕΥ ΓΕ π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ!!!