Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Καφές: Τι οφέλη έχει και πως να τον κάνετε ακόμα πιο υγιεινό

Πώς να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ; Μια απολαυστική αλλά όχι απλή  διαδικασία | eirinika.grΓια πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή αντιοξειδωτικών στην καθημερινή τους διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί.

Ο καφές κάνει καλό στην υγεία σας. Αυτό είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Αλλά αν το παρακάνετε σε μερικά πράγματα, τότε όχι μόνο δεν σας κάνει καλό, αλλά μπορεί να προκαλείτε τα αντίθετα αποτελέσματα στον ίδιο σας τον εαυτό.

Τα οφέλη του καφέ και πώς να το κάνετε πιο υγιεινό
1. Όχι καφεΐνη μετά 14:00

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που απολαμβάνουμε τον καφέ τόσο πολύ. Η καφεΐνη μας δίνει ώθηση ενέργειας και μας βοηθάει να παραμείνουμε ξύπνιοι όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Αλλά αν πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά αλυσιδωτά προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνετε καφέ προς το τέλος της ημέρας. Εάν θέλετε ή “πρέπει”, τότε επιλέξτε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

2. Μην βάζετε πολλή ζάχαρη στον καφέ σας
Είναι πολύ εύκολο να μετατρέψετε τον καφέ σας σε κάτι εντελώς ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βάζετε ένα σωρό ζάχαρη, η οποία είναι αναμφισβήτητα το χειρότερο συστατικό στη σύγχρονη διατροφή.

Η ζάχαρη, κυρίως λόγω της υψηλής ποσότητας φρουκτόζης, μπορεί να συμβάλλει αρνητικά σε πολλές σοβαρές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε που ζουν τη ζωή σας χωρίς γλυκαντικό στον καφέ σας, χρησιμοποιήστε στέβια (stevia).

3. Επιλέξτε καλής ποιότητας καφέ, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας
Ακριβώς όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές, η ποιότητα ενός προϊόντος μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας και το πώς καλλιεργήθηκε/αναπτύχθηκε.

Οι κόκκοι καφέ τείνουν να ψεκάζονται σε μεγάλο βαθμό με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και διάφορες τοξίνες, που ποτέ δεν προορίζονταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, να επιλέγετε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, όποτε είναι δυνατόν.

4. Μην χρησιμοποιείτε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Το να βάζετε βάζετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας αντί για ζάχαρη μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, δεδομένου ότι έχουν λίγες θερμίδες. Αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δεν συμφωνούν και τόσο με αυτό.

Πολλαπλές μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διάφορα προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, μην βάζετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στον καφέ σας.

Και πάλι, η στέβια είναι μια φυσική εναλλακτική λύση, αλλά το καλύτερο είναι να κάνετε μια προσπάθεια να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να συνηθίσει τη νέα πικρή γεύση, αλλά αν το καταφέρετε, τότε μόνο να κερδίσετε θα έχετε.

 Βέβαια υπάρχει και ο εντυπωσιακός αντίλογος που λέει: Οι ψυχοπαθείς πίνουν τον καφέ τους... σκέτο!

5. Βάλτε λίγη κανέλα στον καφέ σας
Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που ταιριάζει ιδιαίτερα καλά με την γεύση του καφέ. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, την χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε διαβητικούς.

6. Αποφύγετε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
Αν θέλετε γάλα στον καφέ σας, προτιμήστε ένα με πλήρη λιπαρά, κατά προτίμηση από αγελάδες. Μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

7. Προσθέστε λίγο κακάο στον καφέ σας
Το κακάο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν θέλετε λίγη έξτρα γεύση στον καφέ σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή δόση από βιολογικής καλλιέργειας άγλυκο κακάο.

8. Προτιμήστε τον καφέ απόσταξης και ετοιμάστε τον χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο φίλτρο
Ο καφές που προμηθεύεστε μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως διτερπένια, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για να απαλλαγείτε από αυτές απλά χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο φίλτρο.

Ο φρέσκος καφές απόσταξης με χάρτινο φίλτρο αφαιρεί αποτελεσματικά όλα τα διτερπένια, αλλά αφήνει την καφεΐνη και τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες να φτάσουν στον φλιτζάνι σας.

 πηγή

9 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Διπλός καφές σκέτος

και τις καλές μέρες...
με μπόλικη κανελλα....!

(στην αρχή τον ξεκινάς
από ανάγκη,
αλλά... μόλις φύγει ο εθισμός
στην ζάχαρη...

απλά η γεύση της, σού δημιουργεί
α η δ ί α...

...απίστευτο...;
εντάξει, αλλά ρωτήστε
κάποιον γνωστό σας
που το δοκίμασε...
ή γιατί όχι...
δοκιμάστε το....

τί έχετε να χάσετε...;)

Γρηγορης Αυξεντιου είπε...

Σκέτο καφέ φίλτρου πίνω.
Κορυφαία κορυφή...
Εξαίρεση το σαββατοκύριακο ,οπότε πίνω 2 γλυκους μαζί με τη μελέτη.

GeorGRE είπε...


Ελληνικός σκέτος διπλός.
Η ζάχαρη στον καφέ
μου φαίνεται σαν... ξένο σώμα.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ο σκέτος,τσιτωνει τα νεύρα!
Λίγη ζάχαρη δεν βλάπτει.
Αλλά ο καθείς όπως επιθυμεί!

Κ. είπε...

Ο Καφές Έχει, την Δική του Ιεροτελεστία.Όντως είναι μία Απόλαυση, μία από τις Χαρές της Ζωής.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Πορφύριος είχε πολλές φορές πει πως ο καφές είναι εντελώς άχρηστος..

σαλός είπε...

-να σας φτιάξω καφέ, γέροντα;
-ναι.
-ωραία, πώς τον πίνετε;
-σκέτο.
-εμ, δεν είναι πικρός ο τελείως σκέτος;
- "ναι, αλλά η πίκρα ...έχει την δικιά της γλύκα"

από τότε έχω να βάλω ζάχαρη και στον δικό μου τον καφέ
κι αργότερα πολύ,
όταν περίπου και σχεδόν κατάλαβα τι εννοούν για την "χαρμολύπη",
τον ξαναθυμήθηκα τον γέροντα εκείνον...

Κ. είπε...

Όλα Θέλουνε Μέτρο και ο Καφές Φυσικά δεν Παύει να είναι μία από της Καθημερινές Χαρές Εννοώ Απολαύσεις της Ζωής.Έρχονται και οι Άνθρωποι πιο Κοντά ο ένας με τον Άλλο.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Και που να δείτε ο ελληνικός καφές σκέτος και περασμένος από χάρτινο φίλτρο τι είναι!!! Δεν έχετε ξαναπιεί τέτοιο θεσπέσιο καφέ. Το καλοκαίρι, αφού κρυώσει, τον παγώνουμε στο ψυγείο και τον σερβίρουμε με παγάκια. Άαααλλο επίπεδο.