Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

«Την ειρήνη τη χρειάζονται εξίσου όλοι οι άνθρωποι· όπως εμείς, το ίδιο και οι εχθροί μας»

 

Ο μακαριστός Παύλος ήταν ένα θαύμα του Θεού. Κυκλοφορούσε και ως Πατριάρχης μόνο με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, κοιμόταν σε ένα απλό φτωχικό δωμάτιο, στο Πρίζρεν δε σε μια ψάθα, έραβε και επισκεύαζε μόνος του τα ενδύματα και τα υποδήματά του και ετοίμαζε το πάντοτε νηστίσιμο φαγητό του ο ίδιος. Από τότε που εξελέγη Πατριάρχης, λειτουργούσε κάθε μέρα! Αυτός δε έδωσε λύση στο οδυνηρό σχίσμα της λεγόμενης «Ελεύθερης Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» και την οδήγησε στους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου.

Η εκλογή του συνέπεσε με την πιο τραγική περίοδο της ιστορίας της Σερβίας, τότε που ο φρικτός πόλεμος κατέστρεφε την άλλοτε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Τότε ακριβώς έδειξε την αγιότητά του. Συνέπασχε με τον μαρτυρικό λαό της καταφανώς αδικούμενης Σερβίας, αλλά ποτέ δεν παρασύρθηκε και μάλιστα καταδίκαζε έντονα κάθε ακραίο εθνικισμό. «Κάτω από τον ήλιο υπάρχει αρκετός χώρος για όλους», έλεγε και τόνιζε: «Την ειρήνη τη χρειάζονται εξίσου όλοι οι άνθρωποι· όπως εμείς, το ίδιο και οι εχθροί μας». «Δεν υπάρχει», φώναζε, «συμφέρον ούτε εθνικό ούτε προσωπικό που θα μπορούσε να αποτελεί δικαιολογία του να μην είμαστε άνθρωποι»!

Η φράση μάλιστα αυτή, που συχνά επανελάμβανε, συνετέλεσε ώστε τα παιδιά να τον ονομάζουν χαϊδευτικά: «Ο Παύλος, να είμαστε άνθρωποι»!

5 σχόλια:

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ είπε...

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΟΥ. Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ ,,ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ,, ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1992 - 2000 ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΜΨΥΧΩΝΟΝΤΟ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΜΕ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ -ΤΑΜΑ ΤΠΥ ΕΘΝΟΥΣ

Georgios Tatsis είπε...

Μόνον οι Σλάβοι ηυμοίρησαν να εχωσιν ΑΓΙΟΥΣ επισκόπους και Πατριαρχας και συνεχιζουν να εχουν;;;ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ... ΟΡΓΙΖΟΜΑΙ... ΛΥΠΟΎΜΑΙ...

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αυτοί αδερφέ μου

πέρασαν μεγάλο μαρτύριο
και νομίζω πώς
κάπως έπρεπε να στηριχτούν...!

Georgios Tatsis είπε...

Εγω πιστεύω πως οι Ελληνες ήμαστε απλώς κοπροσκυλα... Τιποτες αλλο, αδελφέ!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ναι...αλλά... φτύσαν αίμα
γιά να μας φέρουν ως εδώ

οπως και τώρα...

μάς δια...βολιάζουν
όσον κανέναν άλλον λαό
στην Ευρώπη...

ίσως...γιατί μιλάμε ακόμη στήν καθημερινοτητά μας,
(όσο... και... όπως...δυστυχώς...)

την γλώσσα τής Γραφής,

κι αυτό... τούς ... κ α ί ε ι ...!

και