Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Το Ευαγγέλιο στην πράξη…


Απ το δικό του στόμα πρωτακούσαμε τούτη την φράση !
Δεν τον ανταμώσαμε ποτέ κι όμως… είναι και θα είναι ένας απ τους προσφιλέστερους Πατέρες μας μετά τον Φιλανθρωπότατο και Σπλαχνικό.
Γιατί γεννούσε συνεχώς τον Χριστό μέσα μας !
Κι αυτή η φράση ακουσμένη τόσες φορές από το στόμα του, όπως τόσες άλλες που τον κατέστησαν τόσο αναγνωρίσιμο και  οικείο.
Ο παππούλης Ανανίας που συνδύασε θεαρέστως το μειλίχιο με το αυστηρό, το πνευματώδες και το οξυδερκές , που προσαρμοζόταν άψογα στις ανάγκες και το ιδιοσυγκρασιακό προφίλ κάθε… ασθενούς, που προσερχόταν στο θεραπευτήριο των ψυχών, που έστησε για χρόνους πολλούς , συνεταιρικά μαζί με τον Άγιο της υπομονής και της καρτερίας στην συκοφαντία, τον αγαπημένο του Άγιο Νεκτάριο !
Εκεί στα Εξάρχεια, πολλές ψυχές συνάντησαν στο πρόσωπό του μια κρυμμένη ομορφιά ένα σκεπασμένο απ την ψυχρότητα και την αδιαφορία του "καλού κόσμου"… κάλος!
Γινόταν ένα μαζί τους , μιλούσε την γλώσσα τους, χωρίς να διστάζει ακόμα και να τσαλακωθεί με τρόπο ασύμβατο φαινομενικά για το σχήμα του.
Ένας αναρχικός που αγάπησε εξ όλης καρδίας τον Άναρχο Θεό και τον αιώνιο άνθρωπο.
Πόσο πρέσβευε με το βίωμά του εκείνο το Παύλειο : τοις πάσι γέγονα τα πάντως τινάς σώσω…και πόσο το εφήρμοσε με μια ζηλευτή σαλότητα δια Χριστόν , την ένσαρκη Ελπίδα της Ορθοδοξίας, την οποία τόσο υπερασπίστηκε αταλάντευτα και αφτιασίδωτα μέχρι το τέλος.
Πρόμαχος της Ορθοδοξίας και κήρυκας του αμώμου ! Ο ψαλμός πέλαγος-σαν την μνήμη του- που συνεχώς ο πατήρ Ανανίας βουτούσε μέσα του, να εξερευνήσει τον βυθό των θείων εντολών και με ζήλο ζηλευτό να υποσχεθεί ξανά και ξανά κοιτώντας στον Ουρανό, το Αστέρι το Εωθινό , τον γλυκύ Ιησού, θαρρετά και κατάματα :
Φυλάξω τους λόγους Σου Κύριε !
Και σε αυτόν τον ευλογημένο ( και ραδιοφωνικό) μηρυκασμό της Αγίας μας Πίστης, είχε συνεχώς δίπλα του ΖΩΝΤΑΝΟ τον Άγιο της ημέρας, επίσημο προσκαλεσμένο, εκεί στο πλάι του !
Ω πως γινόταν σήμερα το ένδοξο και ηρωϊκό παρελθόν, με την υπέροχη αφήγησή του !
Και πόσο αντίθετα πήγαινε με κάθε μελετημένο κανόνα ρητορικής και ειρμού σε αυτήν του την εξιστόρηση .
Αγαπήσαμε εκείνες τις, αξέχαστες παντοτινά, αλλεπάλληλες παρεκβάσεις του!
Έμπλεκε μοναδικά το ένα θέμα με το άλλο …
και το ένα και το άλλο …
Και εκεί που ξεκινούσε να αφηγείται μνήμες από το συναξάρι άλλης μιας Εβδομάδας που οδηγεί προς της Ιστορίας το τέλος , αναμενόμενα και αναπάντεχα συνάμα , έστελνε με τρόπο ολοδικό του και δια Πνεύματος Αγίου, να συναντηθούν στις σελίδες του συναξαριού και στου Παραδείσου τα λημέρια τα ανέσπερα λιόλουστα, η Αγία Φιλοθέη, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Θοδωράκης του ο λατρεμένος ο Κολοκοτρώνης, ο Παύλος Μελάς, ο Άγιος Πορφύριος, ο μέγας Μακρυγιάννης, οι Γρηγόριοι ο Ε΄ και ο Παλαμάς , ο Καποδίστριας, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, οι τρεις Ιεράρχες …
Να , μια από τις αμέτρητες χορείες αγίων και ηρώων που δημιούργησε ο πατήρ Ανανίας στις τόσες φορές που μας ξενάγησε όλα αυτά τα χρόνια στο ποθεινό λιμάνι της Άνω Πατρίδας !
Άγιοι και ήρωες που θυσίασαν τον νυν αιώνα για την Πίστη και το Γένος και για τον Σταυρό του Χριστού, την μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο όπως συνήθιζε να λέει .
Ξημερώνοντας Ανάσταση ο Κύριος κάλεσε πάνω ακόμα έναν εκλεκτό του .large;">Κάποιοι τέτοιες στιγμές θυμούνται του Αγίου Πορφυρίου τα λόγια, ότι τώρα που θα φύγω θα είμαι πιο κοντά σας και θα σας ακούω αμέσως και θα σπεύδω στον θρόνο του Δεσπότη Χριστού!
Κάποιοι άλλοι φέρνουν στην μνήμη τους τον μακαριστό Παναγόπουλο που έλεγε :
Άμα βλέπετε ότι ο Θεός μαζεύει τους “δικούς” Του, να περιμένετε “ξύλο” (δοκιμασίες μεγάλες). Και τους μαζεύει ο Θεός, για να μην βρεθούν άνθρωποι να Τον συγκρατήσουν στη “οργή” Του.
Ολόκαρδα ευχόμαστε οι μεσιτείες του πατρός Ανανία να γίνουν σήμερα ακαταγώνιστες . Να διαψευστεί ο Κύριος ακόμα μια φορά, δια φιλανθρωπία !
Ο ευμήχανος Άγιος παπάς της διπλανής πόρτας, να μεσιτεύσει προς τούτο…
Δικέ μας, βρες τον τρόπο να δυσωπήσεις την αγαθότητά Του, να κανοναρχήσεις το Θείο Του έλεος….
Χριστός Ανέστη !

Νώντας Σκοπετέας
16-05-2021


Ν.Σκοπετέας/Ραδ.Εκπομπή Εν τω Φωτί Σου οψόμεθα Φως

 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξεκαναν το καημένο το γεροντάκι οι βλαμμένοι μασκομαχοι... Ας έχουν το ανάθεμα του Θανάτου τόσο αγίων ιερέων όσοι δεν κρατούν μέτρα προστασίας στους ναούς. Φονιάδες.... Πως θα σταθείτε μπροστά στον Κύριο....

Ανώνυμος είπε...

11:15,
εκτός θέματος και λάθος παράγκα,
σύνελθε
Α.

fil είπε...

Προφανώς κάπου αλλού θα θέλατε να σχολιάσετε τα παραπάνω και καταλάθος έπεσαν εδώ... Είναι αταίριαστα... Και προφανώς δε φαίνεται να γνωρίζατε αυτό το "γεροντάκι"...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι φονιάδες.

δον κιx ο τις είπε...

Με... μετάνοια σίγουρα...
ελπίζουμε...

γιά τα μύρια όσα
...

όμως... για τούτο που μάς κρίνεις,

έστειλες τη μπάλα στήν εξέδρα...

Το κουβαδάκι σου λοιπόν...
κι άμε στο καλό...

όλο και κάποιον θα βρείς να
ψαρώσεις...

Ανώνυμος είπε...

12:46 έλεος αδελφέ, δεν ξέρεις τι λες, εεεε επιτέλους πια, δεν τα θέλει ο Χριστός μας αυτά τα πράγματα, Χριστός Ανέστη!