Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μήπως είναι έτσι;

 

Ο ελληνικός λαός είναι σήμερα ο μοναδικός λαός στον πλανήτη, ο οποίος βιώνει και γεύεται και δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη και  απερίγραπτη σύγχυση. Σύγχυση, η οποία έχει επηρεάσει και σκοτίσει όλες τις πλευρές της ύπαρξής του. Δεν έχει μάτια, ούτε φυσικά  ούτε πνευματικά, για να δει την κατάσταση, στην οποία περιήλθε. Και εξαιτίας αυτής της σύγχυσης δεν μπορεί επίσης να κατανοήσει και το βάθος της αλλοίωσης που υπέστη έως σήμερα.

Ερχόμενος από άλλο παρελθόν, από άλλη ιστορική εμπειρία, άλλο ήθος, άλλα έθη και έθιμα, βρίσκεται σήμερα τυφλός και ανάπηρος΄ «τα τ΄ ώτα τον τε νουν τα τ΄ όμματα», μην μπορώντας να αναγνωρίσει τον εαυτό του. Εμπιστευόμενος και κατά συνέπεια αγόμενος και συρόμενος από πατριδοκάπηλους της κοσμικής εξουσίας και αρνητές των ιερών παραδόσεων της εκκλησιαστικής εξουσίας, πρόσωπα που ανατράφηκαν και σπούδασαν στην άκαρδη και άψυχη Δύση, του υποσχέθηκαν «το καλύτερο φραγκοφορεμένο αύριο» οι μεν και «την ανανέωση της πίστεως και της παραδόσεως» οι δε, οδηγήθηκε στο αδιέξοδο, το οποίο δεν θέλει να ομολογήσει. Μάλλον δεν τολμάει να ομολογήσει.

Και καταφεύγει σε δικαιολογίες και αιτιάσεις νηπιακής μορφής. Τρέμει για την κατάντια του και, άλλοτε μεν σιωπά στο άκουσμα της ευθύνης του, άλλοτε δε επιτίθεται μαινόμενος, σε όποιον επιχειρεί να του μιλήσει την αλήθεια, να του υπενθυμίσει ποιος είναι, από πού προέρχεται και πού βρέθηκε τελικά σήμερα.

Ο Έλληνας περνάει σήμερα ένα μαρτύριο οντολογικού και υπαρξιακού περιεχομένου. Οι πνευματικό νόμοι λειτουργούν μέσα στον χρόνο αναλλοίωτοι. Η προδοσία δεν είναι μόνο ένα γεγονός αλλά και ένας τρόπος ζωής. Κλείνουμε:

«Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες,

ὅ,τι εἶστε, μὴν ξεχνᾶτε,

δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας

μονάχα, ὄχι. Χρωστᾶτε

καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν,

θὰ ‘ρθοῦνε, θὰ περάσουν.

Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν

οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.»

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Ερώτημα: Πόσο μας αγγίζουν οι στίχοι;

 

Σάββας Ηλιάδης Δάσκαλος

Κιλκίς, 23-4-2024

 

4 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... ὁ λαός τοῦ Θεοῦ,

συνεχῶς ἀποστρέφεται, τὰ σπουδαῖα, τʹἀληθινά, τὰ μεγάλα

προσκολλώμενος στὰ μικρὰ κι ἀσήμαντα
σὰν τὰ παιδάκια ποὺ ἀποζητοῦν τὴν καραμελίτσα... καὶ... ἀν συμβεῖ νὰ. ξεμοναχιάσουν τὸ βαζάκι μὲ τὴν μαρμελάδα, μπορεῖ καὶ νὰ τʹ ἀποτελειώσουνε... ἀλύπητα...


ἔτσι κι ἐμεῖς
ὁ διάδοχός του, ὁ νέος Ἱσραήλ
εὐρισκόμενοι στὸ ἐπίκεντρο τοῦ Γένους τῶν ὁρθοδόξων
μὲσα ἀπό... ἀτελεύτητα...
-"ἰδιαίτερα"- ἱστορικά συμβάντα...
(μὲ χίλιες μαλαγανιές)

βρεθήκαμε,
μὲ ξεστρατισμένο τὸν ἀγῶνα μας γιὰ ἀποτίναξη τοῦ ρυπαροῦ ἀφεντικοῦ
(ποὺ εἶχε τὸν τρόπο του νʹἀφομοιώνει και νὰ πληθαίνει τὰ τσιράκια του
μὲ τὸ καρότο καὶ τὸ μαστίγιο...)

νὰ ὑποταχτοῦμε τελικά
στὸ πιό δ ό λ ι ο σύστημα ἀφομοίωσης,
ποὺ γνώρισε ποτέ ὁ κόσμος,

κι ἀπό τὴν κορυφή,

νὰ βρεθοῦμε στὸν πᾶτο...
(ἢ... τέλος πάντων... κάπου ἐκεῖ κοντά...)

μεταλλαγμένοι κι ἀφυδατωμένοι
ἀπό κάθε πνευματικό χυμό...

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Δίκιο έχετε από μια άποψη ,ομως πάλι ο λαός κάτι αντιδρά.
Κατά καιρούς προσπάθειες έγιναν εκτροπών - καινοτομιών στη λειτουργική γλώσσα κ αντέδρασε ο πτωχός λαός.ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ,που έβγαλαν πάλι τελευταια από την θέση του,πάλι αντεδρασε όπως μπορουσε.
Μπορεί να μην γνωρίζει βαθειές θεολογίες,όμως ξεχωρίζει την αληθινή Εκκλησία Του Χριστού,αλλά τι να γίνει όταν όλα έχουν αλλοιωθεί και βαδίζουν σε άλλο στρατόπεδο;
Μάλιστα ο λαός έχει ενδειαφερον για την πίστη μας , οι βουλές των ξένων βλέπετε αλλά και της παναιρεσεως του οικουμενισμού.
Ποιος θυμάται αυτό το αγιοΠατερικο,το οποίο συνεχώς έρχεται στο νου μου,ποιος το είπε
;
"Επίσκοποι,τοις απιστοις ομόφωνες,αφορμή αλλοτριωτητος πιστών".
Καλή Ανάσταση να έχουμε στις ψυχές μας όλοι.


Βασίλειος είπε...

Ο ουρανός μέσα στο απόκοσμο χρώμα της ερήμωσης στέλνει το μήνυμα ότι έχουμε πάρει τον λάθος δρόμο.
Και ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουν όλοι οι Έλληνες στη ψυχή Ορθόδοξοι προς τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας : γιατί συνάντησε σήμερα τον υπαίτιο της ψήφισης στην Βουλή του νόμου που ανατρέπει τους φυσικούς και θείους νόμους , αυτόν που μας έβαλε ενάντια στο θέλημα του Θεού ;

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... Ἄνας... Κα'ι'άϕας...
Πιλᾶτος... Ἡρώδης...

μιά παρε'ί'τσα πιὰ
καὶ πάλι...