Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Πρόβλεψη από Βρετανικά Πανεπιστήμια: Κατά το γ’ κύμα θα πεθάνουν κυρίως οι εμβολιασμένοι

Πρόβλεψη από Βρετανικά Πανεπιστήμια: Κατά το γ' κύμα θα πεθάνουν κυρίως οι  εμβολιασμένοι – Η Γάτα 

Είναι παράλογο η Βρετανία να αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση με το δεύτερο κύμα μετά από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, αναφέρει η Telegraph, που δημοσιοποιεί μελέτη με δυσοίωνες προβλέψεις, και μάλιστα ακόμα και για τους εμβολιασμένους 

Οι ελπίδες ότι η ζωή μπορεί σύντομα να επιστρέψει στην κανονικότητα διακόπηκαν από τον Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα όταν ανέφερε ότι, παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, θα παραμείνουν οι περιορισμοί για να αποφευχθεί ένα θανατηφόρο τρίτο κύμα κορονοϊού.

Στο εκτεταμένο πόρισμα της μοντελοποίησης από το Imperial College, το Πανεπιστήμιο Warwick και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) υπάρχει και μια αναφορά που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση.

Η επίμαχη αναφορά:

Η επιδείνωση τόσο σε νοσηλείες όσο και σε θανάτους κυριαρχείται από εκείνους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, που περιλαμβάνουν περίπου το 60% και το 70%εκατό του κύματος αντίστοιχα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά επίπεδα συμμετοχής σε ηλικιακές ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο 

Ναι, καλά διαβάσατε. Οι θάνατοι του τρίτου κύματος θα είναι κυρίως σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, γράφει η εφημερίδα.

Το σκεπτικό είναι ότι περίπου το 10% των εμβολιασμένων άνω των 50 ετών δεν θα προστατευθεί από το εμβόλιο, με βάση την αποτελεσματικότητα περίπου 90% – που ισοδυναμεί με περίπου 2,9 εκατομμύρια άτομα.

Ο Imperial έχει προβλέψει ότι η πλήρης απελευθέρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 40.000 θανάτους, ενώ ο Warwick αναφέρει 59.900. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να είναι εξαιρετικά υψηλοί με βάση όσα γνωρίζουμε για τον ιό.

Στο πρώτο και το δεύτερο κύμα, περίπου 147.000 από τα άνω των 50 και οι ευάλωτοι πέθαναν από το Covid, περίπου ένα στα 200. Αλλά στο νέο σενάριο θα ανέλθει σε περίπου ένα στα 70.

Είναι σαφές ότι το ποσοστό θανάτου στο πρώτο και το δεύτερο κύμα μειώθηκε από περιορισμούς, αλλά πρέπει πραγματικά να πιστεύουμε ότι ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού θα υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο κινδύνου θανάτου για τα μη προστατευμένα άτομα άνω των 50 ετών;

Οι προγραμματιστές έχουν αναθεωρήσει ορισμένα από τα δεδομένα αποτελεσματικότητάς τους, καθώς δέχτηκαν έντονη κριτική για το ότι ήταν πολύ απαισιόδοξοι στην εκτίμησή τους, στα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του χάρτη πορείας, για το πόσο καλά θα λειτουργούσε το εμβόλιο στην πραγματική ζωή.

Ωστόσο, πολλές από τις υποθέσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές σε σύγκριση με τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, λέει η εφημερίδα.

Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον είπε πριν μια εβδομάδα ότι η «κανονικότητα αργεί» ακόμη. Τα μέτρα θα συνεχιστούν ακόμα και μετά την πλήρη διάθεση εμβολιασμού, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η χαλάρωση του Ιουνίου μπορεί να οδηγήσει σε τρίτο κύμα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: