Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Νεκροὶ διὰ σοῦ ζωοποιοῦνται· ζωὴν γὰρ τὴν ἐνυπόστατον ἐκύησας, εὔλαλοι οἱ ἄλαλοι, πρῴην χρηματίζοντες, λεπροὶ ἀποκαθαίρονται, νόσοι διώκονται, πνευμάτων ἀερίων τὰ πλήθη, ἥττηνται Παρθένε, βροτῶν ἡ σωτηρία.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Η εικόνα αυτή της Θεοτόκου βρίσκεται στο Σπήλαιο του Αγίου Αθανάσιου του Αθωνίτη στην βίγλα κοντά στην Μονή Μεγίστης Λαύρας .

Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας Παναγίας της Εγγυήτριας 

Απόψε οι πατέρες  ψαλουν τον ακάθιστο μετά αγρυπνίας .

Φωτογραφίες από την προσκυνηματική επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου  του Αθωνίτη στην Αθωνίτικη Βίγλα. | ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ
Tην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ακολουθώντας την παλιά συνήθεια των μοναχών της Παλαιστίνης ασκήτευε στο σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στην Αθωνίτικη Βίγλα.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ ΒΙΓΛΑ Photo from Skiti Timiou Prodromou  Megistis Lavras in Thassos | Greece.com 

Μέσα στο Σπήλαιο υπάρχει ησυχαστήριο και δύο μικρά παρεκκλήσια, του Ακάθιστου Ύμνου και του Αγίου Νικολάου, που έχουν κοινό ναό.

Φωτογραφίες από την προσκυνηματική επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου  του Αθωνίτη στην Αθωνίτικη Βίγλα. | ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ 

Στο παρεκκλήσιο του Ακάθιστου Ύμνου φυλάσσεται η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Την βρήκε μετά από όραμα ο Άγιος Αθανάσιος και την μετέφερε στο Καθολικό της Μεγίστης Λαύρας, η εικόνα όμως, θαυματουργικά γύρισε στο Σπήλαιο.Νέα απόπειρα μεταφοράς της κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα. Όρισε τότε ο Άγιος Αθανάσιος να τιμάται πανηγυρικά με ολονύχτια αγρυπνία στο Σπήλαιο, το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα(Παναγία η Εγγυήτρια) ήρθε στο Σπήλαιο από τα Ιεροσόλυμα και είναι η εικόνα την οποία έβαλε εγγυήτρια της αποχής της από τον πρότερο αμαρτωλό βίο η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, όταν αναχώρησε με μόνο εφόδιο δύο φραντζόλες ψωμί και έμεινε στην έρημο επί 40 χρόνια.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Γράφει σχετικώς ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής σε μιαν επιστολή του στο βιβλίο "Εκφρασις μοναχικής εμπειρίας ":"καθησα εκεί στην αρχη για εξι μηνες κι αναβα το καντηλι Της... Μια φορα άνοιξε το στομα Της-η Παναγία στην εικόνα της-και εξήλθε άρρητος ευωδία... "

Ανώνυμος είπε...

Τρία ψωμιά είχε η Οσία Μαρία και ήταν 47 χρόνια στην έρημο!!!

Άρης Πέτρου είπε...

Της ακρίβειας βλέπω είσαι.. Πάμε με το νόημα κι όχι με το γράμμα αδερφέ..Και λάθος να έκανε, αυτό βρήκες να γράψεις σ'ένα τόσο όμορφο άρθρο;; Καλή Ανάσταση..