Σάββατο 17 Απριλίου 2021

15 Απριλίου 1947 -Κώδικας της Νυρεμβέργης

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και κείμενο που λέει "ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ οΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΙΟΤΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ οΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΗΤΑΝ οι ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ"Ο αμερικάνος ιατρός Λήο Αλεξάντερ καταθέτει το δεύτερο και θαρραλέο υπόμνημά του στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών για Εγκλήματα Πολέμου, με το οποίο αποδόμησε τα επαίσχυντα θράση των ναζιστών "επιστημόνων".

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι τα πειράματά τους διέφεραν λίγο από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από τον πόλεμο και ότι δεν υπήρχε νόμος που να διαφοροποιεί μεταξύ νομικών και παράνομων πειραμάτων.

Αυτό ανησύχησε πολύ τον δρ. Αλεξάντερ ο οποίος απέδειξε για πρώτη φορά την πληρότητα και την αναγκαιότητα της Βιο-ηθικής, μιας πασίγνωστης λέξης στον ανθρώπινο πολιτισμό μέχρι τότε αλλά δυστυχώς άγνωστης σήμερα.

Η ομιλία του, η εισαγωγή του και το υπόμνημά του ενσωματώθηκαν ακέραια στον Κώδικα της Νυρεμβέργη, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα την λυδία λίθο της Βιοηθικής και του δημοκρατικού φρονήματος ενώ πλήττει ισχυρώς κάθε υλιστική και σαδιστική φιλοεξουσιαστική αυθαιρεσία.

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Απ'ότι φαίνεται
οι...ναζί επιστήμονες...

πιάστηκαν με το δάχτυλο στό μέλι
...

και τιμωρήθηκαν
(καλώς)

ενώ μακριά από τα μάτια τής αγέλης

γίνονταν και γίνονται... πολλά
απιστη...μονικά!

Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσουμε

τί ζούσαμε,

πολλοί...
θα πέσουμε
από τα ροζαλί
συννεφάκια μας...