Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ιερά Ακολουθία Αγίου Καλλινίκου


Η ιερά μνήμη του Αγίου θα εορτάζεται στις 8 Αυγούστου.
Ακολουθία, Παρακλητικό Κανόνα, Χαιρετισμούς και Εγκώμια του εν Αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης συνέθεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης π. Ιωήλ.
 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Τὸν τάφον σου καὶ τὰ σὰ ὀστᾶ,
ὡς πηγὴν ἀείῤῥοον,
τῶν χαρισμάτων τοῦ Πνεύματος,
σεπτὲ Καλλίνικε,
ἔχομεν ἐν πόλει,
τῆς Ἐδέσσης ἅπαντες,
προστρέχοντες αὐτοῖς μετὰ πίστεως,
ἐν περιστάσεσι,
καὶ λαμβάνομεν τὰ πρόσφορα,
Ἱεράρχα,
ψυχαῖς καὶ τοῖς σώμασι."

Το Απολυτίκιον , που συνέγραψε ο Εδέσσης Ιωήλ , μιλά για χαριτόβρυτον τάφον και οστά , ως πηγήν αείρροον των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος !

Σε άλλο σημείο μιλά για " σημεία άνωθεν " !

Αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν θαυματουργίες απο την προσκύνησι του τάφου και των λειψάνων . Αυτά τα άνωθεν θαυμαστά σημεία χρήζουν αποδείξεως . Αλλιώς είναι απλές χαλκεύσεις . Εννοείται μή βγάλετε κανα δυό Κατήνες νά μιλάνε για παραισθήσεις . Πρός το παρόν ο αγαπητός του ιστολογίου Ιννοκέντιος μας είπε , οτι ταξίδευε μέ τραίνο και όχι μέ αεροπλάνο ! Σοβαρευτείτε λιγάκι σας παρακαλούμε ! Θα έπρεπε όχι νά βγάλετε κανα δυό παρατρεχάμενες Κατήνες , αλλά ήδη νά βοά ο τόπος , τα ιστολόγια , οι προθήκες των βιβλιοπωλείων , οι ποικίλες και ετερόκλητες -- όχι κατευθυνόμενες-- εκδόσεις , νά περάσουν και κάμποσα χρόνια για νά παρέλθουν οι συναισθηματισμοί άν όχι οι καιροσκοπισμοί και ύστερα εν νηφαλιότητι ,άν υπάρχει το λαικό αίτημα , νά γίνει η αγιοκατάταξη . Όλα τα άλλα είναι χαλκεύσεις πονηρών ανθρώπων , που ασεβούν στο σώμα της εκκλησίας .

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ανώνυμο με χαρακτηριστικά: 24 Ιουνίου 1.11 μ.μ.
Τον Εδέσσης Καλλίνικο τον εγνώρισα και τον έζησα όντας
παιδάκι του Δημοτικού και κατόπιν μαθητής του Γυμνασίου.
Νοιώθαμε από τότε την οσιότητα του ανδρός αλλά με το
πρίσμα και τις διανοητικές δυνατότητες παιδιών 12-14
άντε 15 χρονών...Αν εσύ θεωρείς τον εαυτό σου από μια
τέτοια ηλικία πνευματέμφορο αγιοερευνητή, πάω πάσο.
Για να μην το κουράζουμε, στον αδελφό Τρελογιάννη δεν
κάνω τον συνήγορο ποτέ.Δεν το θέλει κι ούτε γουστάρω
κι εγώ.Τα περί κατινών και κότινων στα επιστρέφω
αυτόλεξεί.Άμα θέλετε τέτοια ιστολόγια και τόσες αποδείξεις
αγιότητος θέμα δικό σας.Αλήθεια ξέρατε πολλούς αρχιερείς
στην δεκαετία του'80 με το πνεύμα του Εδέσσης;
"Μ' αεροπλάνα και βαπόρια" της Σωτηρίας Μπέλλου,ακούστε το
θα σας βοηθήσει,ποικολοτρόπως...
Ιννοκέντιος

Δημητριος είπε...

Συν Θεώ ,αναμένουμε και την αγιοποιηση του μακαριστού Αντωνίου Σιατιστης συν των υπολοίπων αγιασμενων-οσιακων μορφών του αιώνα μας...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ιννοκέντιε , δεν έχω κάτι μαζί σας . Αυτά που γράφει ο Ιωήλ Εδέσσης περί χαριτόβρυτου τάφου και λειψάνων μέ θαυματουργίες και σημείων άνωθεν , τα γράφει ως ένα έθος ποιητική αδεία ???? Η υμνογραφία της εκκλησίας δεν είναι ένα έθος , αλλά εγκωμιάζει τον άγιο μέ λόγια που αντανακλούν την αλήθεια . Αλλιώς είναι ψέματα . Δεν νομίζετε οτι έχουμε ξεφύγει πολύ και πρέπει νά μπεί ένα τέρμα σε αυτές τις γελοιότητες ;

Μήν τα βάζετε μαζί μου που μίλησα για Κατήνες , αλλά μέ αυτούς που καλλιεργούν την Κατηνιά , γιατί τους βολεύει .

Unknown είπε...

Συν θεω αναμενουμε κ την αγιοποιηση του μακαριστου Αυγουστινου Καντιωτη του νεου πατροκοσμα του Αιτωλου !!!Γιατι αργει ;;

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας πετά την μαλακία του ! Μήπως μπορείτε επι τέλους νά το βουλώσετε μερικοί βλαμμένοι ; Γιατί και γιατί ! Γιατί έχει η γάτα ένα αυτί !

Ανώνυμος είπε...

Γιά ποιό λόγο πρέπει νά αγιοοποιηθεί ο μακαριστός πατήρ ? Τί έχει νά ωφεληθεί ο ίδιος και τί έχει νά ωφεληθεί η εκκλησία ; Η εκκλησία γνωρίζει τον μακαριστό πατέρα και όλη την αγία χορεία των εκκλησιαστικών διδασκάλων , ποιμένων , πνευματικών και αόκνων εργατών . Η εκκλησία ήδη ωφελείται απο το παράδειγμά τους , την αγία βιοτή τους , τις διδασκαλίες τους . Γνώρισε στα πρόσωπά τους την αγιότητα . Ποιός λοιπόν ο λόγος αγιοποιήσεως ; Τί παραπάνω έχουμε νά ωφεληθούμε απο την αγιοποίηση ? Πρέπει νά καταλάβουμε οτι αυτή η επιμονή μέ στοιχεία ενός δικαιωματισμού είναι μία πλάνη , που ζημιώνει την εκκλησία .

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Άν κρίνουμε από την
εικόνα,

αψεγάδιαστης ζωγραφικής
τέχνης, υψηλής ποιότητας

α λ λ ά ,

αυτό το βλέμμα...

Αντί τού συνήθως
ρομαντικού και
γλυκερού, που ως πανδημία
έχει ενσκήψει στις
μέρες μας, που ο συναισθηματισμός
θεωρείται προτέρημα
και τα όποια κλάμματα

μ π ε ρ δ ε ύ ο ν τ α ι

με την ροή δακρύων

των υψιπέτων νηπτικών ,

έχουμε λοιπόν ένα βλέμμα
που βρίσκεται στο άλλο
άκρο και με

βλοσυρό υφος

-... όχι αυστηρό...-

μάς καρφώνει κατάματα...

σημαδι ίσως που ο καθένας
θα ερμηνεύσουμε όπως
μας "συμφέρει"...
αλλά που όμως

δ ε ν αποτελεί

π α ρ ά δ ο σ η !!!






Τρελαντώνης είπε...

Ο λόγος της αγιοποίησης του Καλλινίκου είναι απλός.Πλήρωσε το πατριαρχείο στον Ιεροθεο Βλαχο την εκδουλευση που έκανε για την υποθεση του ουκρανικου.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι σου φταίει , αλλά δεν ξέρεις ακριβώς τί ! Μήπως νά βοηθήσω λιγάκι ; Η εικόνα δεν είναι ούτε αψεγάδιαστης τέχνης , ούτε υψηλής ποιότητος . Μακράν ! Χρυσοποίκικτη ίσως ! Δεν μοιάζει ούτε μέ Βυζαντινή εικόνα , αλλά ούτε κάν μέ ένα καλής ποιότητος κοσμικό πορτραίτο και ασύστολα παραβιάζει τους ζωγραφικούς κανόνες . Ανήκει στις εικόνες που αντικατάστησαν τις Βυζαντινές στην νεωτέρα Ελλάδα , αυτές που πολέμησε ο Κόντογλου . Οι σύγχρονοι αγιογράφοι αναδείχτηκαν απλώς μίμοι της Βυζαντινής τέχνης και μόλις τους πείς νά κάνουν κάτι το πρωτότυπο τα κάνουν θάλασσα . Τόση πιά στραβομάρα ; Αδυνατώ νά το καταλάβω ! Μάλλον είναι μιά συνειδητή επιλογή νά ξεφύγουν απο το Βυζαντινό , όμως και το κοσμικό δεν το κατέχουν ! Ή τέλος πάντων πρέπει νά κάνουν κάτι το κιτρινιάρικο για νά μοιάζει μέ θεοτικό κάτι σαν απόκοσμο ! Αφού είναι άγιος θα είναι και κιτρινιάρης ....! Έτσι αντιλαμβάνονται το απόκοσμο !