Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Η αγαπημένη Άλκη στον Παράδεισο των Συγγραφέων


Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της.  Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.
Η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε από τα γυμνασιακά της χρόνια, γράφοντας έργα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Παράλληλα με το γράψιμο, αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.  Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα καθόρισε την προσωπική ζωή της.  Από το 1952 μέχρι το 1964 έζησαν μαζί με τον άντρα της, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, σαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση, αρχικά στην Τασκένδη και ύστερα στη Μόσχα, όπου γεννήθηκαν και τα δυο παιδιά τους.  Επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’64 για να ξαναφύγουν το ’67 στο Παρίσι, όπου παρέμειναν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 λόγω της δικτατορίας.
 Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της Άλκης Ζέη που το έχουν κάνει να αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό.  Η αρραβωνιαστικιά του ΑχιλλέαΤο καπλάνι της βιτρίνας και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά ευπώλητα βιβλία (μπεστ σέλλερ) της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Εκτός από την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες.  Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα.  Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.
Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο - σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.  Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.    Η ίδια έχει επίσης μεταφράσει από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά αρκετά βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των Τζιάννι Ροντάρι και Βέρα Πανόβα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.ladylike.gr/epikairothta/alkh-zeh-aristerh-eimai-panta-xwris-na-kserw-pou-einai-h-aristera/
Δεν είχε καμία μεταφυσική ανησυχία η μακαρίτισσα όπως σαφώς δήλωσε στη συνέντευξή της.
Και αυτοί οι άνθρωποι, οι άδειοι από μεταφυσική, περνιούνται για μεγάλοι και για πνευματικοί καθοδηγητές της νεολαίας μας...
Κατάντια!

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Ναι η φουκαριάρα, ο καλός Θεός να την αναπαύσει ας μην γινόμαστε κριτές δεν γνωρίζουμε το τελος της και ας είμαστε οικτίρμονες

Ανώνυμος είπε...

Δεν γίναμε κριτές Τρελογιάννη. Να προσέχεις τι λες. Τονίσαμε μια πραγματικότητα.
Δεν τολμά κανείς να πει απλές αλήθειες και τον πετροβολάμε σαν ανοικτίρμονα και σαν κριτή.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Εκείνο που λέμε είναι ότι εμείς οι «θρησκευάμενοι» κοιτάζουμε με αυστηρότητα θεϊκή τις ψυχές των πεπτωκωτων συνάνθρωπων μας ,γινόμαστε απάνθρωποι ,σκληροί ,ανελεήμονες,τι δε καταλαβαίνεις…
Υ.Σ. πολλά μηνύματα σε αυτό το στιλ κατακλύζουν το διαδίκτυο και την παραγκα μας ,ευτυχώς που δεν ειναι η κρίση στα χέρια μας !

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Για να είμαστε
ειλικρινείς

εφόσον κάποια στιγμή,
στην Αθήνα αλλά
-ίσως λιγότερο-
και στις άλλες
μεγάλες πόλεις

δημιουργήθηκε ο τύπος
του "θρησκευόμενου
ανθρώπου"...
ν έ α ς κ ο π ή ς

κατ'εικόνα του
ευρωπαίου χριστιανοδημοκράτη

και η "πίστη"
αφ'ενός μεν
πολιτικοποιήθηκε

αφ'ετέρου έχασε
τον αυθεντικό,
β α θ ε ι ά
β ι ω μ α τ ι κ ό
χαρακτήρα της.

Τρεις με τέσσερις
γενιές μετά, το να βλέπουμε στους

άθρησκους
η
χλιαρούς πιστούς

έναν εχθρό,
νομίζω απλά δείχνει
ότι πιθανώς συμμετέχουμε
σε αυτό το
τ ρ α γ ι κ ό
δ ί π ο λ ο.

Ζούμε σε καιρούς
αποστασίας και
ο πιστός άνθρωπος

για τον πολτό
που διαμορφώνουν
τα ΜΜΕ
είναι ένας

μεσαιωνικών αντιλήψεων

...εξωγήινος...

Ας κρίνουμε λοιπόν
τους πάσης φύσεως

δημοσιολογούντες

αλλά με πνευματική
αρχοντιά για τον
τόσο ...αναμενόμενο
τρόπο σκέψης τους.



Ανώνυμος είπε...

Μου "αρέσει" που το συγκεκριμένο παράδειγμα προς αποφυγή το προβάλλετε μέσα από το ιστολόγιο σας!

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Είσαι τόσο χαμηλού δείκτη νοημοσύνης ή μας φάνηκε ,δεν προβάλουμε μπρε την ζωή της ,την δουλειά της αγαπάμε ως συγγραφέα !

Ανώνυμος είπε...

Καλά ! Δεν χρειάζεται τόση πολλή κατακεραύνωση ! Λέει μιά αλήθεια ίσως μέ λάθος τρόπο και ζητά κάτι απο λάθος άνθρωπο . Η αλήθεια είναι οτι γενικώς τα προβεβλημένα πρόσωπα συνειδητά ή ασυνείδητα γίνονται πρότυπα ζωής . Αντιγράφονται και μιμούνται . Δεν θα έπρεπε . Όμως ο τρελογιάννης τί νά κάνει γι αυτό ?????

Ανώνυμος είπε...

Δεν αφήνεις τα δικολαβιστικα λέω γω, που θα μας πεις και από πάνω ότι δεν την προβάλλεις!
Και μόνο ο τίτλος αρκεί.
Όσο για τον έτερο σχολιαστή που χρησιμοποιεί τη "βαρύγδουπη" λέξη "κατακεραυνωση", τι να πω!

Ανώνυμος είπε...

Ρε τρελογιαννη γιατί μπαίνεις σε διαλογο και δημοσιεύεις του κάθε μαλάκα τα απωθημένα ,έλεος ρε φιλε με τη καφρίλα τους !

Ανώνυμος είπε...

Προς 8:53: έλεος με τη μπόχα της βωμολοχίας σου!

Ανώνυμος είπε...

Ηρεμείστε ! Δεν είπα οτι κατακεραυνώνετε εσείς . Οι άλλοι σας κατακεραυνώνουν . Ο καθένας έχει το δικαίωμα νά πεί την γνώμη του . Δεν χρείζεται νά φιμώνεται κανείς . Νά πώ και εγώ την κακία μου . Όλη η προνομιούχος τάξη των Ελλήνων μπουρζουά ήταν αριστεροί . Ήθελαν την ισότητα !

Ανώνυμος είπε...

Άσχετα μέ τό άν κέρδισαν ή έχασαν οι αριστεροι , στην Ελλάδα επιβλήθηκε η αριστερή κουλτούρα !

Ανώνυμος είπε...

Μονο τα υβριστικα σχολια δεν θα 'πρεπε να δημοσιευει. Μιλας και για καφριλα.. Εφοσων ειναι δημοκρατης θα 'πρεπε να δημοσιευει ΟΛΑ τα μηνυματα εκτος αν ειναι υβριστικα σαν το δικο σου.

Ανώνυμος είπε...

Τρελλογιάνη!!!
Διακρίνω μία ΕΥΦΙΗΣ ΠΟΡΩΣΗ η οποία διακατέχει το Χριστεπώνυμο πλήρωμα.Ολα τά γνωρίζουμαι όλα τα κρίνουμε όλα τα αξιολογούμε.
Εδώ λοιπόν στήν δύσμοιρη ΕΛΛΑΔΑ μας ότι δηλώσεις είσαι.ΚΡΙΤΗΣ...ΔΙΚΑΣΤΗΣ...ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ...ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ.
Καλοπροαίρετη κριτική δεκτή αλλά τεκμηριωμένη.
Μεγαλώσαμε μΕ ΑΛΚΗ ΖΕΗ...ΛΟΥΝΤΕΜΗ...Π.ΔΕΛΤΑ...ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΛΙΟΤΣΟ...ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ...ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ.
Τί όμορφα χρόνια!!!
Τί να πρωτωθυμηθώ απο ΑΛΚΗ ΖΕΗ...τον μεγαλο περιπατο του πετρου...το καπλανι της βιτρίνας;;;τη αραβωνιαστικια τού Αχιλλέα;;;κοντά στίς ράγες;;;
Και κάτι τελευταίο.Τά εσώψυχα του ανθρώπου μόνο ο Θεός τά γνωρίζει και έχει τον τελευταίο λόγο.
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Νά συνεχίσω την κακία μου . Οι αριστεροί έκαναν αντίσταση ! Δηλαδή μακέλεψαν τον κόσμο ! Όμως και εκεί που εξορίστηκαν , δεν πέρασαν και τόσο άσχημα . Αντίσταση απο την Μόσχα και το
Παρίσι ! Την ανταρσία τους την πέρασαν ως " εμφύλιο " πόλεμο ! Δεν θα υπήρχαν οι " Σουρλικοί " και άλλες εθνικές ομάδες , άν αυτοί δηλαδή οι αριστεροί δεν έπερναν τά όπλα . Αυτή η συνέντευξη είναι ένας ύμνος στην αριστερά . Εννοείται εφ' όσον οι αριστεροί υπήρξαν και ήταν και διανοούμενοι , δεν μπορούμε νά τους αγνοήσουμε . Ως μία διανούμενη τάξη έγιναν η κυρίαρχη ιδεολογία , που κατηύθυναν την κουλτούρα και την πολιτική . Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δικό τους αποκύημα . Σήμερα οι αριστεροί δεν είναι και οι λιγότερο νεοταξίτες , εθνομηδενιστές και διαπλεκόμενοι . Πήραμε μία γεύση τί σημαίνει υπαρκτός και μή υπαρκτός σοσιαλισμός . Αυτό που μένει είναι η κάθαρση του ανθρώπου απο τα πάθη της πλεονεξίας , φιλαρχίας, ανθρωπαρεσκείας , φιληδονίας κ.τ.λ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥΤΕΚΝΕ, μάλλον πρέπει να προσέχεις τι γράφεις και πως γράφεις.
Άσε τα ηχηρά και βαρύγδουπα.
Κανείς δεν έγινε κριτής.
Διάβασε προσεκτικά τα σχόλια που παρεξήγησες.
Εσύ έγινες κριτής των άλλων και μάλιστα άδικος...